AI a védelmi stratégiádban: Kerülj egy lépéssel előrébb! (x)
Prémium

AI a védelmi stratégiádban: Kerülj egy lépéssel előrébb! (x)

PR cikk
Tanácsok első kézből egy információbiztonsági szakértőtől

Az IT szektor egyik égető kérdése az egyre hatékonyabb és kifinomultabb támadások elleni védekezés, amelyben a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyök kiaknázása elengedhetetlennek tűnik. Számos vállalat még csak vizsgálja az AI alapú védekezési megoldásokban rejlő potenciált, míg az igazán innovatív szereplők már rutinosan alkalmazzák őket. Varga Szabolcsot, az információbiztonsági szolgáltatások terén szakértő Régens Zrt. IT vezetőjét kérdeztük az aktuális biztonsági kihívásokról, aki kibervédelmi specialistaként rövid betekintést ad a leghatékonyabb védelmi módszerekbe. 

Portfolio_fekvo

Ahogy a kiberfenyegetések folyamatosan fejlődnek és egyre kifinomultabbá válnak, a mesterséges intelligencia szerepe a védekezési stratégiákban is egyre fontosabbá válik. Te hogyan látod az AI szerepét a kiberbiztonság területén?

Varga Szabolcs: Az utóbbi években egyre több támadás mutatja meg, milyen kritikus szerepet játszhat az AI a kiberbiztonságban. A mesterséges intelligencia képes nagy mennyiségű adat elemzésére, és a támadások finomhangolására, például a célpontok személyre szabásával. A legnagyobb veszélyt talán az jelenti, hogy a mesterséges intelligenciát használó kiberbűnözők képesek gyorsan alkalmazkodni a védekezési rendszerekhez. Az AI által vezérelt támadások sokszor automatizáltak, és nehezebb őket időben felismerni.  

A mesterséges intelligencia szerepe a védekezésben talán még jelentősebb, mint a támadásokban. Az információbiztonsági stratégiánk kialakításánál érdemes alkalmazni olyan eszközöket, amelyek AI segítségével képesek előre jelezni a potenciális támadásokat.  

Összességében a mesterséges intelligencia mind a támadások, mind a védelem oldalán új lehetőségeket és kihívásokat teremt, de a megfelelően alkalmazott AI jelentős előnyt nyújthat a kiberbiztonság terén. 

Tapasztalatod alapján hogyan változott eddig, és változik jelenleg is az AI hatására az IT biztonsági stratégiák megközelítése? Tudnál említeni példát mesterséges intelligencia alapú védekezési eszközre?

V.Sz.: Ahogy a mesterséges intelligencia egyre fejlettebbé válik, úgy a támadások és a védekezés is folyamatosan változni fog. Valószínűleg még komplexebb és nehezebben észlelhető támadásokkal kell majd szembenéznünk, de ezzel párhuzamosan a védekezési technológiák is továbbfejlődnek. Az egyik legígéretesebb terület az előrejelző analitika, amely az AI-t használva nemcsak észleli, hanem előre is jelzi a lehetséges támadásokat. A cél az, hogy a védelem mindig egy lépéssel a támadók előtt járjon.  

Jó példa a hatékony védekezésre a gépi tanuláson alapuló behatolásészlelő (IDS - Intrusion Detection System) és behatolásmegelőző rendszerek (IPS - Intrusion Prevention System) bevezetése, amelyek folyamatosan figyelik a hálózati forgalmat, képesek felismerni a szokatlan viselkedési mintákat és az eddig ismeretlen támadási mintákat is. A hagyományos rendszerek csak az ismert fenyegetéseket tudják blokkolni, míg az AI folyamatosan tanul a hálózat dinamikájából, és képes előre jelezni a potenciális támadásokat. Ezek az eszközök már nemcsak passzívan figyelik a rendszert, hanem valós időben, az emberi beavatkozásra való várakozás nélkül automatizáltan reagálnak is, például a veszélyes adatforgalom elkülönítésével. 

Szerinted mennyire fontos a humán tényező az AI használatában a kibervédelem terén?

V.Sz.: Az AI rengeteg terhet levehet a biztonsági szakemberek válláról, de nem helyettesítheti őket teljesen. Az emberi döntéshozás és kreativitás továbbra is elengedhetetlen, különösen az összetettebb támadások esetén. Az AI nagyon jó a minták felismerésében, de néha pont egy-egy apró anomália az, amit csak egy tapasztalt szakember tud megfelelően értelmezni. Az ideális megoldás az, ha a mesterséges intelligencia és az emberi szakértelem kéz a kézben működik. 

Mit javasolnál azoknak a vállalatoknak, akik számára az IT biztonság kiemelt fontosságú, de nem rendelkeznek kellő rutinnal vagy megfelelő belső erőforrásokkal ezen a téren?

V.Sz.:  Első lépésként elengedhetetlen egy átfogó felmérés elvégzése, hogy teljes képet lehessen kapni a meglévő rendszerekről. Alapos vizsgálat után azonosítani kell a fejlesztendő területeket és sérülékenységeket. A folyamat során kiemelt cél a megfelelő összhang megteremtése az üzleti elvárások és a biztonsági szempontok között, és ennek figyelembevételével szükséges a módosítások kijelölése. Amennyiben indokolt, új, megbízható biztonsági rendszerek bevezetése javasolt, valamint egy olyan komplex monitoring megoldás kiépítése, amely automatizált védelmi mechanizmusokkal van kiegészítve. Érdemes megfontolni az ISO 27001 információbiztonsági tanúsítvány megszerzését is, mivel ez stabil alapot ad a szükséges lépések elvégzéséhez, és növeli a megbízhatóságot a partnerek és ügyfelek szemében az információbiztonság terén. 

A Régens információbiztonsági csapatával levesszük a terhet ügyfeleink válláról a fenti stratégiai lépések szakértői támogatásával vagy akár teljes megvalósításával.  

A Régens a kiberbiztonság területén magasan képzett szakértő csapattal áll ügyfelei rendelkezésére. 30 éves fennállása, referenciái és kiberbiztonsági minősítései garanciát jelentenek arra, hogy stabil és megbízható partnerként működjön együtt ügyfeleivel. Professzionális szolgáltatások széles körével átfogó támogatást nyújt a kockázatok felmérésétől kezdve a védelmi intézkedések bevezetéséig, biztosítva ezzel a folyamatos és teljes körű szabályozási megfelelést és a magas szintű kiberbiztonság elérését.  

Ingyenes konzultáció és árajánlat igénylése 

(x)

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Összeomlik idén a polar vortex? - Megszólaltak a kutatók, kiderült, milyen tél várhat ránk
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
DSC_3089_