Több mint 1 milliárd forintos beruházást tervez? Itt a támogatás hozzá! (x)
Prémium

Több mint 1 milliárd forintos beruházást tervez? Itt a támogatás hozzá! (x)

PR cikk
Az Európai Unió támogatási programjainak késedelme egyre inkább bizonytalanságot okoz a vállalatoknak, amikor beruházási döntésekről van szó. A napokban nyilvánosságra hozott rendeletmódosítás hatására azonban a közép- és nagyvállalati szektor szereplőinek nem kell tovább várni a megfelelő támogatási lehetőségre. Mutatjuk a részleteket!

Magyarország az elmúlt évtizedben jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy pénzügyi forrásokat biztosítson a külföldi nagyvállalatok beruházásainak támogatására. Bár a hazai költségvetési forrásból finanszírozott egyedi kormánydöntéssel megítélhető támogatás (EKD) szabályrendszere több módosításon esett át az évek során, egyik sem volt olyan jelentős könnyítés, mint amit a mostani tervezetből láthatunk. Az új szabályok gyakorlatilag az ország minden pontján kedvező hatással lesznek a legalább 1 milliárd forint értékű beruházásokat tervező közép- és nagyvállalatokra.

„A gazdasági növekedéshez elengedhetetlenek a vállalati beruházások, azok mihamarabbi megvalósításához pedig hatékony támogatási rendszerre van szükség.” – hangsúlyozta Essősy Zsombor a MAPI Zrt. vezérigazgatója. A szakértő hozzátette, hogy az EKD támogatások eddig is jelentős szerepet játszottak a nagyvállalati beruházások hazai megvalósításában, azonban a feltételek sok esetben szigorúbbak voltak, mint amit a jelenlegi gazdasági környezetben egy vállalat nyugodt szívvel bevállalhatott. A jelenlegi módosítás egy határozott lépés abba az irányba, hogy az EKD támogatási rendszer szélesebb körben tudjon vállalati beruházásokat támogatni.”

Lássuk a részleteket!

A módosítási tervezet értelmében az ország nagy részén már 3 millió eurót elérő beruházás esetén igényelhető vissza nem térítendő támogatás, kivéve az alábbi eseteket:

  • a járásszékhelyeken és a kevésbé fejlett megyeszékhelyeken (Kaposvár, Pécs, Salgótarján, Szolnok, Miskolc, Nyíregyháza, Békéscsaba), ahol 5 millió eurót meghaladó beruházások részesülhetnek támogatásban, illetve
  • a fejlett megyeszékhelyeken (Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Tatabánya, Székesfehérvár, Szekszárd, Kecskemét, Debrecen, Szeged, Eger), ahol a limit 10 millió euró.

A módosítási tervek fontos könnyítéseket tartalmaznak a pénzügyi biztosítékok és a létszámvállalás tekintetében is.

Ezzel a módosítással teljesen reálissá válik, hogy az EKD ne csak a legnagyobb vállalatoknak legyen opció, sőt az erős középvállalatoktól felfelé, minden versenyképes termelő cégnek egyértelműen számolnia kell az EKD támogatás adta lehetőségekkel!

Essősy Zsombor elmondta, hogy a MAPI csaknem 20 éve segíti a vállalatokat EKD támogatások igénybevételénél és az eddigi projektek során több mint 500 milliárd forint összértékű beruházás megvalósulásánál működtek közre, de tapasztalatuk szerint ez eddig a legnagyobb horderejű módosítás, pedig voltak már jelentős változások a rendszerben.

A MAPI vezérigazgatója két gyakorlati példán keresztül szemléltette, hogy mit is jelent a vállalatok számára a változás:

  1. Egy Tatán működő cég számára ez idáig a támogatásra való jogosultsághoz szükséges minimális beruházási méret 10 millió euró volt, a jövőben ez azonban a felére fog esni, elegendő lesz 5 millió eurós fejlesztést megvalósítani.
  2. Ennél is nagyobb a változás például egy Budaörsön működő vállalat életében, hiszen a korábbi 10 millió eurós limitről kevesebb mint a harmadára, 3 millió euróra fog csökkenni az elvárás.

Még mielőtt a kétségtelenül jelentős összegek bárkit elrettentenének, fontos megjegyezni, hogy a beruházást a vállalkozások akár hosszabb, 3-5 éves időtartam alatt is megvalósíthatják.

„Már most azt tapasztaljuk az ügyfélkörünkben, hogy a vállalatok felpezsdültek, számos korábban hibernált beruházási elképzelést éleszthetnek fel a közeljövőben a partnereink a kedvező változások hatására” – osztotta meg benyomásait a MAPI vezérigazgatója.

Több mint 1 milliárd forintos beruházást tervez és érdeklik a támogatással kapcsolatos részletek? A MAPI Zrt. szakértői örömmel állnak rendelkezésére az ekd@mapi.hu e-mail címen és a +36-20-558-8803-as telefonszámon!

Címlapkép: Getty Images

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Leslie Mandoki - Concert in Budapest2