Már a nyugdíjjal kapcsolatos teendőinket is intézhetjük online (x)
Prémium

Már a nyugdíjjal kapcsolatos teendőinket is intézhetjük online (x)

PR cikk
Már a nyugdíjjal kapcsolatos teendőinket is intézhetjük online

Aktív, munkával töltött éveink végének közeledtével érdemes előre gondoskodnunk a nyugdíjról, amelyhez minden esetben előzetes adategyeztetés szükséges. Ennek célja, hogy a nyugdíj megállapításakor már olyan, általunk megismert és elfogadott információk álljanak a hivatal rendelkezésére, amelyek a nyugdíj összegének kiszámításához szükségesek. A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által működtetett magyarorszag.hu portálon ezzel kapcsolatban is számos online ügyintézési lehetőség áll rendelkezésre.

Ha valaki a közeljövőben vonul nyugdíjba, érdemes adategyeztetést kezdeményeznie a nyilvántartásban szereplő adatokról. Az adategyeztetést – naptári évenként egyszer – bárki kezdeményezheti online, aki Magyarországon munkavállalói jogviszonyban áll vagy állt és öregségi nyugdíjban még nem részesül. Az adategyeztetés illetékmentes, az eljárást a lakcím szerint illetékes nyugdíjmegállapító szervként kijelölt kormányhivatal folytatja le.

Az ügyintézésben segít a magyarorszag.hu portál, ahol a Központi Azonosítási Ügynök valamely azonosítási szolgáltatásán (Ügyfélkapu, Ügyfélkapu+, eSzemélyi igazolvány, Telefonos azonosítás, Arcképes azonosítás) keresztül belépve kényelmesen, elektronikus úton lehet kitölteni, majd

beküldeni az adategyeztetéshez szükséges Nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő adatok egyeztetése iránti kérelem űrlapot.

NISZ_Portfolio pr cikk_kep1

Az adategyeztetési kérelem beérkezését követően a nyugdíjbiztosító részletes kimutatást küld, amely tartalmazza a hatósági nyilvántartásban szereplő, ránk vonatkozó, nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető adatokat. Az esetleg tévesen feltüntetett szolgálati idővel és jövedelmi adatokkal kapcsolatban észrevételt tehetünk, azok pontosítását, tisztázását kérhetjük a magyarorszag.hu oldalon keresztül. Észrevételeinket a Nyugdíj menüpontban tehetjük meg, az Adategyeztetés lehetőség választásával a 4. pontban elérhető nyomtatvány segítségével. Az eljárás ezt követően határozattal zárul, amely tartalmazza a közreműködésünkkel tisztázott szolgálati időt és kereseti, jövedelmi adatokat, valamint az esetleges el nem ismert időszakokra vonatkozó indokolást.

Amennyiben valaki külföldön is dolgozott, a másik országban ledolgozott időre vonatkozó adatokat az adott ország igazolja le a magyar nyugdíjbiztosítási szerv megkeresésére. Ehhez a magyarorszag.hu portálon a külföldön élő vagy külföldön szolgálati időt szerzett személyek részére kialakított oldalt kell felkeresni, majd elektronikus azonosítást követően ki kell tölteni és be kell küldeni az űrlapot.

A magyarorszag.hu szolgáltatásaival kapcsolatban bővebb tájékoztatást a 1818-as telefonszámon (külföldről +36 (1) 550-1858) vagy a 1818@1818.hu e-mail címen kérhetünk.

A 2020 elején megújult, havonta átlagosan több mint 8 millió látogatót számláló magyarorszag.hu portálon az elmúlt 5 év alatt hatszorosára nőtt az elérhető ügyek száma, jelenleg 4400 közigazgatási ügyet lehet elektronikus úton elintézni. A portál népszerűségét jól mutatja, hogy míg 2019-ben kicsivel több mint 4 millió ügyet intéztek online, addig 2022-ben ez a szám már meghaladta a 20 milliót.

A magyarorszag.hu portál az elmúlt évek alatt olyan új ügyintézési lehetőségekkel, hasznos funkciókkal, illetve alkalmazásokkal bővült, amelyek lehetővé teszik az e-közigazgatási szolgáltatások gyors és egyszerű igénybevételét. Az oldalon az akadálymentesítési szempontok és a speciális csoportok igényei is nagy hangsúlyt kapnak, hogy az e-közigazgatási szolgáltatásokat a megváltozott munkaképességűek, illetve a fogyatékkal élő emberek is egyformán jól és egyszerűen tudják használni.

A magyarorszag.hu fejlesztése a Közigazgatási szakrendszerek egységes eléréséhez és interoperabilitásához központi alkalmazás szintű szolgáltatások biztosítása” KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00025 elnevezésű projektben valósult meg. A rendelkezésre álló forrást az Európai Szociális Alap, valamint Magyarország költségvetése biztosította a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program támogatásával. A projektet a Széchenyi 2020 program keretében a konzorciumvezető a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. valósította meg. A részt vevő konzorciumi partnerek: IdomSoft Zrt., Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, KOPINT-DATORG Informatikai és Vagyonkezelő Kft., Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

NISZ_Portfolio pr cikk_kep2

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Gránit 1