Prémium

Tanácsadási üzletággal erősít az SFC (x)

PR cikk
Tanácsadási szolgáltatást indít a Sinus-Fair Corporate (SFC).

Hamarosan tanácsadási szolgáltatással egészíti ki tevékenységi körét a veszprémi székhelyű Sinus-Fair Corporate (SFC), amely érdemi ügyfélvesztés nélkül állt talpra a két évvel ezelőtti átmeneti felügyeleti felfüggesztést követően. A cég alapító-tulajdonosával, Horváth Gáborral, valamint Farkas Péter felügyelőbizottsági taggal az idáig vezető útról és a terveikről beszélgettünk.

- Nem nagyon láttunk olyan példát a magyar piacon, hogy a jegybank felfüggeszti egy befektetési szolgáltató engedélyét, ám az ennek ellenére sem hagyja el a piacot.

Horváth Gábor: Sose vágytam efféle babérokra, de az kétségtelen, hogy ezzel unikálisnak számítunk Magyarországon.

Farkas Péter: Bár a Befektető-védelmi Alapnál (Beva) eltöltött 18 év alatt elég közelről volt szerencsém látni a magyar tőkepiacot, ezt az esetet egyedinek és szokatlannak találom. Ha egy céget felfüggesztenek, akkor az elég nagy eséllyel lábbal előre megy ki a piacról.

- Miért nem volt ez igaz az SFC-re?

Horváth Gábor: Leginkább azért, mert alapjaiban stabil és kiegyensúlyozott volt a működésünk. Kétségtelen, hogy felügyeleti szervünk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) talált hiányosságokat, de ezeket sikerült megszüntetnünk, kijavítanunk úgy, hogy közben semmi sem fenyegette az ügyfeleink érdekeit. Az önmagában elég sokat mond, hogy a felügyelet fél év után visszaengedte a céget a piacra.

Farkas Péter: Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, az SFC abba futott bele, hogy tapasztalatlanságot mutatott a dúsan szabályozott jogi környezetben, és hogy – tényszerűen – nem teljesített minden elvárt feltételt. Ebben azért az is közrejátszott, hogy a cég által végzett tevékenység (megbízás felvétele és továbbítása) nem kapott önálló szabályokat a tőkepiaci szabályozásban, ami megnehezíti annak értelmezését, mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban. Ugyanakkor az mellette szólt, hogy az ügyfelek megtakarításai végig biztonságban voltak. A felügyelet kijavíthatónak ítélte a kifogásolt hibákat, és megadta az esélyt az SFC-nek, hogy működését az érintett pontokon korrigálja.

Horváth Gábor: Volt még egy nagyon fontos magyarázata annak, miért is tudtunk megmaradni a piacon. Ez pedig az, hogy az ügyfeleink végig kitartottak mellettünk. Amikor megjelent a hír az átmeneti felfüggesztésről, rengetegen hívtak fel minket azzal, hogy felajánlják a segítségüket, hogy a bizalmukról, a ragaszkodásukról biztosítsanak bennünket.

SFC_Farkas Péter
Farkas Péter

- Mit lett a történet folytatása?

Farkas Péter: Volt egy átmeneti időszak, amelyben a cégnek havonta kellett prezentálnia a felügyeletnek a tevékenységét, bemutatva, hogy garantálja a törvényes működést a felfüggesztést követően.

Horváth Gábor: Az MNB azt az elvárást is megfogalmazta, hogy legyen olyan jónevű magyarországi partnerünk, ahol az ügyfelekhez kapcsolódó pénzmozgás zajlik – az ügyfelek javára számlákat ugyanis az SFC nem vezet. Mi vagyunk kapcsolatban az ügyféllel, mi tájékoztatjuk őt, mi látjuk el a pénzmosás megelőzésével kapcsolatos teendőket is, de a befektetésre szánt összeg nem hozzánk fut be, hanem egy nagy magyar kereskedelmi bankhoz – ő lett ugyanis a teljesítési partnerünk, nála vezetnek értékpapírszámlát az ügyfeleink.

- Miért éri meg nekik az SFC-t választani?

Horváth Gábor: Leginkább azért, mert – a hazai piacon egyedülálló módon – nagy múltú német társaságok kötvényeihez férhetnek hozzá a magyar befektetők. Ezek olyan értékpapírok, amelyek kibocsátói kereskedelmi- és lakóingatlanokba, valamint zöldenergiába fektetnek be. Volt olyan konstrukciónk például, amely a nagy német élelmiszerkereskedelmi láncok újonnan épített boltjaiba kínált befektetési lehetőségeket, de akad napelemparkhoz kapcsolódó befektetés is a portfólióban, valamint olaszországi nyaralókomplexum. Ezeket a lehetőségeket számos ügyfelünk keresi Magyarországon, akik részére továbbítjuk a megbízásokat végrehajtó partnerünkhöz, és ennek értékét jól mutatja ügyfeleink töretlen bizalma és elégedettsége.

Farkas Péter: Meggyőződésem, hogy az ügyfelekre az is pozitívan hatott, hogy a felügyeleti felfüggesztés fél éve alatt látták az elszántságot az SFC-n, hogy minden feltételt teljesít ahhoz, hogy ismét teljes jogú tagja legyen a befektetési szolgáltatási szektornak.

Horváth Gábor: Az ügyfeleink azt is nagyra értékelik, hogy nem egy bonyolult, sokszorosan becsomagolt, virtuális pénzügyi termékhez jutnak hozzá a segítségünkkel, hanem a befektetés végén „tégla van”. Ahogy a német mondás tartja: „enni mindig kell valamit, lakni mindig kell valahol”. Ráadásul folyamatosan látják a pénzük által elért eredményt: itt nem virtuális a bevétel, hanem megjelenik a számlájukon, azt el is költhetik.

SFC_Horváth Gábor
Horváth Gábor

- Miben hozhat pluszt a tanácsadási üzletág?

Horváth Gábor: Ez az eddiginél nagyobb mozgásteret ad számunkra, hiszen komoly elmozdulást jelent a passzív közvetítői szereptől. Ugyanakkor lényegesen több felelősséggel is jár az ügyfeleink irányába, akik egyébként egyre erőteljesebben fejezték ki felénk, hogy igényelnék ezt a fajta szolgáltatást.

Farkas Péter: Ha megfelelő körültekintéssel és kellő szakmaisággal végzik, a befektetési tanácsadás tökéletes eszköz a bizalom elmélyítéséhez, az ügyfélélmény fokozásához.

Az első pénzügyi nemzetközi munkatapasztalatait Ausztriában szerző Horváth Gábor (42 éves) a Grazi Közgazdasági Egyetem KFU, illetve az FH-Johanneum bank- és biztosítási szakra járt. Immár 20 éve dolgozik részben a szülei, részben saját maga által alapított SFC cégcsoportban. Nős, két gyermek édesapja.

Előbb az állami vagyonkezelésben (ÁV Rt.), majd a Budapesti Értéktőzsdén dolgozott az ELTE jogi karán diplomázó Farkas Péter (62 éves), aki alapító ügyvezetője volt a Befektető-védelmi Alapnak (Beva). A szakember 2021 óta tagja az SFC felügyelőbizottságának.

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Gránit 1