Prémium

Mit tehet egy egyetem az ukrán fiatalokért? (x)

PR cikk

A Docler Holdinghoz tartozó Kodolányi János Egyetem munkatársai érintettnek érzik magukat az Ukrajnában kialakult helyzetben, ezért elsők között nyitották meg az intézmény orosházi kollégiumát a menekültek számára február 26-án.  Március első hetében rivnei MEGU partneregyetem

részére - ahol 2005 óta, három szakon, kettős diplomát adó képzések is folynak - gyűjtést szerveztek a budapesti, a székesfehérvári és az orosházi kampuszokon egyaránt.

Mindemellett, a 30 éves magánegyetem kitárta kapuit a háború sújtotta területekről hazánkba menekülő egyetemistáknak, nemzetiségtől függetlenül.

Dr. Hoffmann Orsolyával, a KJE nemzetközi és továbbképzési rektorhelyettesével beszélgettünk arról, hogy a kollektív felelősségvállalás jegyében, milyen segítségnyújtásra képes egy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező felsőoktatási intézmény.

KJE Ukrán egyetemisták befogadása_fekvő
  • Milyen felelősségvállalás várható el a kialakult helyzetben egy hazai egyetemtől?

A Kodolányi János Egyetemet nagyon régóta tartó, jó kapcsolat fűzi több ukrán felsőoktatási intézményhez, például Kárpátalján, Poltavában, Thernopilban, Kijevben és a Lviv és Kijev között található Rivne-ben. Az utóbbi kettővel különösen szoros az együttműködésünk, hiszen közös képzéseink vannak, januárban még együtt vizsgáztattunk az ottani kollégákkal, rendszeresen találkoztunk velük Magyarországon és Ukrajnában. Rengeteg személyes emlék fűz engem is az országhoz, a városokhoz és az ottani emberekhez.

Az első pillanattól próbáltuk tartani velük a kapcsolatot, és a rivnei dékán kérésére azonnal gyűjtésbe kezdtünk. Legnagyobb örömünkre nemcsak a Kodolányi János Egyetem dolgozói és hallgatói kapcsolódtak be ebbe az akcióba, hanem a céges partnereink is. Fenntartónk a luxemburgi és budapesti irodáján keresztül pedig 200.000 eurot utalt a Vöröskeresztnek.

Rivne-ben az egyetemen, akiknek végül is az adományokat szállítottuk, működik egy elosztó központ. Az ő kérésükre könnyen, gyorsan, kézből megehető élelmiszereket; kisbabáknak pelenkákat, bébiételeket; tisztasági és higiéniai eszközöket, takarókat, meleg ruhákat, kötszereket, vény nélkül kapható gyógyszereket gyűjtöttünk elsősorban. Egy hét leforgása alatt olyan mennyiség jött össze, hogy az egyetem saját kisbuszával szállította le, átlépve a határt, Ukrajna területére, ahol, a partneregyetem képviselője közvetlenül vette át Dr. Szabó Péter rektor úrtól a szállítmányt.

kodolanyi
  • Egyszeri akcióról volt szó vagy továbbra is gyűjtenek?

Folytatjuk a gyűjtést, mindhárom helyszínünkön: Orosházán, Székesfehérváron és Budapesten is. Amint olyan mennyiség jön össze, hogy érdemes kiszállítani, az egyetem továbbra is vállalja, hogy közvetlenül Ukrajnában adja át a kinti egyetem munkatársainak.

A Kárpátaljáról menekülő magyar kollégáinknak és családjaiknak pedig megnyitottuk az orosházi kollégiumunkat.

A gyűjtés mellett még egy szívmelengető kezdeményezés indult intézményünkben. Közvetlenül a jazz zenész, énekes, előadóművész szakos hallgatóinktól. Ők a maguk módján, zenével, szeretnének segíteni, így több számot is külön ebből az alkalomból feljátszottak, és tanszékvezetőjük, Mits Gergely segítségével egy kampány indul hamarosan az egyetem közösségimédia-felületein, melynek célja az Ukrajnában élő gyerekek támogatása lesz.   

  • Mennyire tudják fenntartani az oktatást Ukrajnában, és a Kodolányi miben tud az ottani diákok segítségére lenni?

Az első időszakban nagyon sok ukrán és ott tanuló külföldi hallgató lépte át a határt, és jött Magyarországra. Reagálva erre, létrehoztunk a honlapunkon egy tájékoztató oldalt a számukra. Fogadjuk ezeket a hallgatókat, és amennyiben nálunk akarnak tanulni, minden adminisztratív és tanulmányi segítséget megadunk nekik, hogy a státuszukat rendezni tudják, és minél hamarabb be tudjanak kapcsolódni az oktatásba.

Egyetemünk nyolc szakon képez angol nyelven, így az Ukrajnából érkező diákoknak igyekeztünk a futó programjainkba integrálni erre a félévre. Oktató kollégáink is nagyon készségesek, vannak, akik már külön felzárkóztatót is tartottak a félév elején elhangzottakból.

Tájékoztatjuk a kinti partneregyetemeinket is ezekről a folyamatokról, de közvetlen segítséget is nyújtunk például a kijevieknek a szakdolgozati konzultációban és a záróvizsgáztatásban. Ahogyan tudjuk, ott az első időszakban teljesen leállt az oktatás, most próbálják újraszervezni az egyetemi életet, de a helyzet nagyon bizonytalan.

  • Mi várható ön szerint a következő időszakban?

Jó lenne hinni abban, hogy a helyzet hamarosan rendeződik, az élet visszatér a régi kerékvágásba, és újra tudjuk fogadni kollégákat az egyetemünkön vagy mi mehetünk hozzájuk látogatóba. Jelenleg folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot, aggódunk személyes biztonságukért, és amit kérnek tőlünk, mindenben próbáljuk segíteni, támogatni őket

A Kodolányi János Egyetem kitárja a kapuit azoknak az egyetemistáknak, akik Ukrajnából hazánkba menekültek nemzetiségüktől függetlenül.A hallgatók az alábbi angol nyelvű képzésekre jelentkezhetnek: Turizmus-vendéglátás alap-és mester szak, Gazdálkodási és Menedzsment alap-és mester szak, Nemzetközi Tanulmányok alap-és mester szak, Üzemmérnök-informatikus alap-, Előadóművészet alapszak.

Bővebb információ itt!

Jelentkezés itt:international@kodolanyi.hu vagy+36304856314 (WhatsApp, Viber).

A gyűjtések helyszínei:

Budapesten: budapesti kampusz (Frangepán utca 50-56.) aulájában kihelyezett dobozban 8:00-18:00 óra között.

Székesfehérváron: az Igazgatósági épületben és a Városmajor portán (Fürdő utca 1.) hétfőtől csütörtökig 8:00-16:00-ig, pénteken 8:00-14:00-ig.

Orosházán: az orosházi kampusz (Gyopárosi u. 3F.) portáján hétfőtől csütörtökig 8:00-16:00-ig, pénteken 8:00-14:00-ig.

www.kodolanyi.hu

(x)

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
SPAR_03