Prémium

Van titka a tökéletes kávénak, és most eláruljuk, hogy mi az (x)

PR cikk
Sokat haladt előre a kávézás kultúrája Magyarországon azóta, hogy betérni egy kávézóba még nem volt garancia semmire: ma már a fogyasztói igények és a kínálat is lényegesen kiemelkedőbb minőséget képvisel. A tökéletes kávé iránti igény tömegekben éledt fel, ám sokakat elriasztanak azok a tényezők, amelyeken múlik a jó kávé íze és aromája. Néhány kulcsfontosságú tényező betartása nélkül valóban nem lehet jó kávét készíteni. Szerencsére azonban a manapság egyre professzionálisabb De’Longhi kávéfőzők minden paramétert tökéletesen állítanak be, ráadásul úgy, ahogy mi szeretjük – akár a mobilon megadott kívánságaink szerint.
kávé

Napjainkban jelentős változáson esik át a kávézás kultúrája Magyarországon is, hiszen az elmúlt években széles körben értékelődött fel a minőség, és a fogyasztók mind nagyobb köre várja el a kávétól, hogy az ne csupán egy frissítő ital, hanem egy igazi ízélmény is legyen. Bár a török idők óta kávézunk, az elmúlt évtizedekben a kávé a sokaknak pusztán egy koffeinbeviteli forrást jelentett. Hiába alakultak ki az egyéni fogyasztási szokásaink és az ezt övező rituálék – például gyors üzleti találkozók vagy ráérős beszélgetések – éppen a kávé minősége volt az, amely elmaradt a kívánalmaktól. Betérni egy kávézóba és ott jó kávét kapni - ez sokáig szerencse kérdése is volt.

Komolyabb elvárások

Ezen a téren komoly minőségi ugrás következett be: részben a tudatosság, a mind magabiztosabb fogyasztók, részben a kinyíló világ, az egyre többek által első kézből megtapasztalt olasz kávékultúra idehaza is milliókban teremtette meg az igényt arra, hogy a mindennapokban is elsőrendű kávét igyanak és ne csupán az olaszországi nyaralásokra tartogassák ezeket az elvárásaikat.

Miután az illat- és ízélményekre egyre nyitottabbnak bizonyulnak a magyarok is, érdemes számba venni, hogy tulajdonképpen mitől is jó egy kávé.

Erre nincs egyetlen, sommás válasz, hiszen a jó kávé mögött számos tényező áll – ezeknek mind stimmelniük kell ahhoz, hogy a végeredmény emlékezetesen jó legyen.

Természetesen számít ebben a folyamatban a kávé minősége, hiszen gyenge kávébabból sosem lesz jó ital. Szerencsére mára már a kereskedelemben és a vendéglátásban is egyre jobb a kínálat és nem nehéz kiváló kávét, ha nem is olcsó, de megfizethető áron venni.

A tökéletes őrlés jelentősége

Kifejezetten fontos azonban az is, hogy a jó alapanyaggal mi történik a későbbiekben. A megfelelő őrlés, a szemcsék mérete nagyon fontos tényező, hiszen a durvára őrölt kávén könnyebben „átszalad” a víz, míg a finomabbra őrölt verziókból több ízt és mélyebb aromákat tud magával vinni. Itt is vannak persze szélső értékek: míg a kevéssé megdarált kávéból vizes hatású, sárgás és kevés krémességet adó kávé lesz, addig a túlzottan finomra darált kávé feketés, égett ízjegyeket hordoz és nem alakul ki krém a tetején.

A tökéletesen őrölt kávé gazdag ízvilágú, mogyorószínű és tökéles habbal rendelkező, összetéveszthetetlen ital.

Hogy pontosan milyen őrlési szemcseméret a megfelelő az persze függ a kávé fajtájától és a kávéfőző géptől is. Általánosságban elmondható, hogy az ideális szemcseméret 400 és 600 mikrométer között van.

A legjobb természetesen a frissen őrölt kávé, vagyis a legtöbbet azoktól a gépektől várhatunk, amelyekbe nem őrölt, hanem szemes kávét kell tölteni. Ezek aztán a kávé főzése előtt közvetlenül őrlik meg a szükséges mennyiséget.

Ezek az őrlős kávék lényegesen kisebbek, kezesebbek és a háztartásokban is jobban használhatóbbak lettek az elmúlt évtizedekben.

Ráadásul a tervezők a megfelelő őrlésben jelentkező különböző igényekre is figyelnek: a De’Longhi modelljei 13 különböző őrlési beállítással rendelkeznek. Mivel az őrlés kulcsfontosságú tényező, ezért annak biztosítására a cég is nagy hangsúlyt fektet: a minőségi anyagokból készülő késeket hosszas tesztelésnek vetik alá a gyártás előtt.

A megfelelő nyomáson sok múlik

Kifejezetten fontos szempont a megfelelő nyomás elérése és alkalmazása a kávéfőzés során. Az utóbbi években rohamosan terjednek a korábban gyakori csepegtetős kávéfőzők helyett a nagyobb nyomással dolgozó gépek.

A megfelelő nyomás gazdagabb ízeket visz át az italba és annak tetején a jól ismert finom kávéhab, olasz kifejezéssel élve „crema” létrehozásában is segít.

Ez utóbbi jelenség igazi rajongótáborral bír a világon, és sokak számára a jó kávé elsőrangú ismérve. A nyomás ráadásul két fázisban is nagyon fontos: elsőként a gép összesűríti az őrleményt, amelynél szintén kulcsfontosságú a jó beállítás, majd a víznek is a megfelelő nyomással kell áthaladnia a kávén. A folyamat során a gépnek végig tartania kell a 9 és 12 bar közötti nyomási értékeket a jó kávé előállításához.

Végül pedig számít a megfelelő főzési hőmérséklet, amelynek sosem szabad elérnie a forráspontot, a jó kávét 88 és 96 Celsius fok között főzik. Minden tejet is szolgáltató gépnek tudnia kell a tej hőmérsékletét is kezelni, ahol szintén el kell kerülni a forrást.

Számít persze a megfelelő kávéscsésze, valamint az is, hogy az előzőleg megfőzött kávé után ne maradjon zacc a következő főzéskor, hiszen az elronthatná az újabb kávé ízét. A De’Longhi gépek belső rendszere garantálja, hogy a zacc ne legyen később útban és a szemes kávé aromáját is megőrzi az aromazáró fedél segítségével.

Rábízhatjuk a készülékre

Látható tehát, hogy a jó kávéhoz sok tényezőnek kell együtt állnia, ám ez mégsem jelenthet a hétköznapokban bonyolult beavatkozást. A jó kávé az életünk része, a mindennapok rutinfeladata, amelyhez sem szakértelmet, sem nagy időráfordítást nem tudunk adni – ezt rá kell bíznunk a megfelelő gépekre. A kávéfőzők jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, a De’Longhi készülékei pedig ma már minden bonyolultnak ható tényezőn egyszerű és felhasználóbarát módon kezelnek. Akad már okoskávéfőző is, a PrimaDonna Soul, amelynek telefonos applikáción keresztül pusztán azt kell megadnunk, hogy milyen kávét szeretnénk. Ennek során kiválaszthatjuk a kávé típusát, a kívánt erősséget és számos egyéb tényezőt.

A szükséges paramétereket ezt követően a kellő szakértelemmel és gondos tervezéssel megalkotott gép állítja be, amely garantálja, hogy a végeredmény is tökéletes lesz.

Kedvenc összeállításunkat pedig el is menthetjük későbbre, így a készülék úgy főzi számunkra a mindig tökéletes kávét, mint a legtapasztaltabb olasz barista, aki törzsvendégként köszönt minden alkalommal. Mindezt aztán könnyedén személyre is szabhatjuk, hiszen tudjuk: csak úgy jó a kávé, ahogy mi mindig is szerettük. (X)

Fotó: Getty Images

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Gránit 1