Prémium

Levendulamezőn hasznosul a kávékapszulákból kinyert kávézacc (x)

PR cikk
Együttműködésre lépett a Nespresso a Pannonhalmi Főapátsággal
_1222514

Mostantól még nagyobb odafigyelést igényelnek a használt kávékapszulák: ha valaki eddig csak a csomagolóanyagként szolgáló alumínium visszaforgatása miatt gyűjtötte őket szelektíven, annak jó hírünk van: egy magyar kezdeményezésnek köszönhetően már a kávézaccra is nemesebb jövő vár.

Aki tekintettel van a környezetére, az feltehetően tudja, hogy az alumíniumból készült Nespresso kávékapszulák gyakorlatilag százszázalékosan, minőségromlás nélkül, végtelenszer újrahasznosíthatóak. Ez persze kellő odafigyelést és szelektív gyűjtést igényel, amiben mi, magyarok nem is állunk annyira rosszul: a Nespresso adatai szerint Magyarországon 43 százalékos a használt Nespresso kávékapszulák újrahasznosítási aránya, ami 11 százalékponttal jobb a globális átlagnál, és céljük, hogy ezt az arányt folyamatosan növeljék.

A világon valaha gyártott alumínium 75%-át ma is használjuk az újrahasznosításnak köszönhetően – ami azért is jó a környezetünknek, mert a szelektíven gyűjtött alumínium dobozok és kapszulák beolvasztásával összességében 95 százalékos energiamegtakarítás érhető el az új alumínium gyártásához viszonyítva.

A használt kapszulákban azonban nem csupán az alumínium értékes, hanem a kávézacc is. Ez célszerűen kinyerve és újrahasznosítva értékes tápanyagforrásként gazdagítja a termőtalajt és visszakerül a természet körforgásába. A zacc újrahasznosítását már jó ideje végző Nespresso most a Pannonhalmi Főapátsággal lépett rendhagyó együttműködésre: az eredmény egy speciális kávézacc alapú termesztőközeg, amelyet kimondottan a pannonhalmi levendulaföldek talajának javítására állítottak elő. A kezdeményezés teljesen lokális: a kapszulákat a fenntarthatóságot komolyan gondoló hazai kávéfogyasztók gyűjtik össze és küldik vissza, Magyarországon dolgozzák fel a használt kapszulákat, választják szét az alumíniumot és a kávézaccot, és itthon készült a kávézacc tartalmú termesztőközeg is.

_1233060

Jövőre karbonsemleges kávét ihatunk

Az üzleti tevékenységében (Greenhouse Gas Protocol szerint ún. Scope 1,21) már 2017-ben karbonsemlegességet elérő Nespresso ezzel a körforgásos gazdaság szemléletmódjába tökéletesen illeszkedő kezdeményezéssel is közelebb kerül fenntarthatósági céljai eléréséhez. Ahhoz például, hogy 2022 végére minden általa készített és forgalmazott csésze kávé karbonsemleges legyen (Scope 32). Ezt egyfelől úgy éri el, hogy a lehető legkisebbre csökkenti a kávétermesztéshez, termékfejlesztéshez, gyártáshoz, szállításhoz és minden más tevékenységhez kapcsolódó karbonkibocsátást (például újrahasznosított anyagok és megújuló energia használatával, egyre nagyobb mértékű kapszula-újrahasznosítással, logisztika optimalizálásával). A fennmaradó kibocsátást pedig például erdőtelepítésekkel és regeneratív (talajmegújító) mezőgazdasági rendszerek kiépítésének támogatásával ellensúlyozza.

Szóval legközelebb kétszer is gondoljuk meg, mihez kezdünk a használt Nespresso kapszuláinkkal. Vigyük vissza őket egy Nespresso Boutique-ba vagy küldjük vissza a futárszolgálattal, amikor átvesszük a következő kávérendelésünket.

A Nespresso kapszulák magyarországi újrahasznosításáról készült videót itt lehet megnézni:

1 azaz a közvetlen - a Greenhouse Gas Protocol szerint úgynevezett „scope 1” kategóriába sorolt és a vásárolt energiához kapcsolódó „scope 2” kibocsátásai –További információk: https://ghgprotocol.org/

2 az ellátási lánchoz kapcsolódó egyéb közvetett kibocsátások - a Greenhouse Gas Protocol szerint „scope 3” kategória. További információk: https://ghgprotocol.org/

(x)

Advertisement
Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 1