Prémium

A fenntarthatóság gyökeresen átalakítja a vállalatirányítást (x)

PR cikk

Az IFUA Green Controlling Díj a legjobb gyakorlatokat jutalmazza.

Az Európai Unió mind a 27 tagországa kötelezettséget vállalt arra, hogy 2050-ig az Unió klímasemlegessé válik, vagyis az üvegházhatású gázok kibocsátását megszünteti. Ennek a vállalásnak a részeként 2030-ra célul tűzték ki, hogy ezeknek a gázoknak a kibocsátását 55%-ra mérséklik az 1990-es szinthez viszonyítva.

ifua-green-controlling-dij-2022

Az Európai Bankhatóság publikálta a hitelintézetek Environmental (környezet), Social (társadalom) and Governance (irányítás) (angol rövidítés: ESG) kockázatmenedzsmentjével kapcsolatos ajánlását. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is közzétette a Zöld ajánlását, amelynek egyik fontos célja a hitelintézetek üzleti döntéseiben a fenntarthatósági szempontok érvényesítése.

A fenti példák mutatják, hogy a kormányok és a szabályozó hatóságok a fenntarthatósági szempontok érvényesítését egyre inkább elvárják a gazdasági szereplőktől. A vásárlók és a munkavállalók is egyre nagyobb nyomást helyeznek a vállalkozásokra, hogy fenntartható termékeket állítsanak elő és a működésük zöld legyen. Vagyis a fenntarthatóság rövidesen már nem egy olyan tényező, amivel egy vállalkozás meg tudja különböztetni magát versenytársaitól, hanem alapvető elvárás lesz.

Mit fog ez jelenteni a vállalatirányításban? Röviden: jelentős átalakulást. Jelenleg a vállalatirányítási rendszerünk pénzügyi eredmény fókuszú, megtervezzük a bevételeket, a költségeket és az eredményt. Havonta, negyedévente ezeknek a teljesülését nyomon követjük. A jövőben a fenntarthatósági szempontoknak is be kell épülniük az irányításba. Eddig egy beruházásnál azt néztük meg, mikor térül meg. A jövőben az első kérdés az lesz, hogy zöld beruházásnak minősül-e? Ha igen, akkor tesszük fel a következő kérdést, hogy milyen megtérülést produkál. Vagyis a zöld szempont a megtérülési szempont fölé rendelt cél.

Ez tehát azt jelenti, hogy ki kell egészítenünk a vállalatirányítási rendszerünket a fenntarthatósági szemponttal.  Ennek első lépése, hogy meg kell határoznunk, hogyan mérjük a fenntarthatóságot. Az Európai Unió kidolgozott egy besorolási rendszert, amely felsorolja a fenntarthatónak minősített gazdasági tevékenységeket. Ezt nevezzük EU taxonómiának. A fenntarthatóság mérésének a kiindulási pontját ez jelenti és erre támaszkodva tudjuk meghatározni és rendszeresen riportálni a fenntarthatóságot mérő mutatókat. Ez a riportálás jelenti az ESG érettség első szintjét.

ifua-green-controlling-dij-2022-esg-abraA következő szint, amikor a vállalatok már a fenntarthatósági mutatókhoz kapcsolódóan célokat fogalmaznak meg és ezeknek a céloknak a teljesülését rendszeresen visszamérik. Ebben az esetben a fenntarthatóság még egy párhuzamos, független vállalatirányítási szempont. Folyamatosan nézzük a pénzügyi céljainkat és a fenntarthatóságiakat, de még nem kapcsoljuk őket össze.

A legfejlettebb szint, amikor a két szempont már összekapcsolódik. Amikor azon gondolkodunk, hogy egy terméket kifejlesszünk-e, már rögtön azt is megtervezzük, milyen üvegház-kibocsátással jár, és milyen fedezetet produkál. Folyamatosan nézzük, hogyan tudjuk a kibocsátást és a költségeket csökkenteni. Vagyis a fenntarthatósági szempont beépül a vállalatirányításba.

Ez azt jelenti, hogy át kell alakítanunk a döntéshozatalunkat, a tervezési és a riporting rendszerünket. Ez jelentős kihívás: pont ezért hoztuk létre az IFUA Green Controlling Díjat, hogy felhívjuk a figyelmet a legjobb gyakorlatokra. Az IFUA Green Controlling Díjat évente adjuk át, 2021-ben a PalletBiz nyerte, és 2022-ben is meghirdetésre kerül.  Aki úgy gondolja, hogy a fenntarthatósági szempontot integrálta a vállalatirányítási rendszerbe, az vegyen részt a pályázatunkon. A részletek a honlapunkon megtalálhatók!

(x)

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Gránit 1