Ötven éve kezdődött: fontos nap a mai az ártalomcsökkentés érdekében (x)
Prémium

Ötven éve kezdődött: fontos nap a mai az ártalomcsökkentés érdekében (x)

PR cikk
Ma ötven éves a Füstmentes Világnap eredetéül szolgáló amerikai ötlet, amely egy ottani kormányzó kezdeményezéséből vált világméretű figyelemfelhívó kampánnyá. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a légszennyezés, azon belül is elsősorban a dohányzás ártalmaira, és motivációt nyújtson a káros függőségtől való mielőbbi szabaduláshoz.

Ma van a Füstmentes Világnap, amely immáron fél évszázada hívja fel a figyelmet az egészséges, tiszta levegő fontosságára és a mindezt veszélyeztető légszennyezés, különösen a dohányzás veszélyeire.

A Füstmentes Világnap egy amerikai ötletből nőtte ki magát. Arthur P. Mullaney Massachusetts állam akkori kormányzója arra kérte az embereket, hogy egy napig ne gyújtsanak rá, és a pénzből, amit aznap dohányárura költöttek volna, a helyi közoktatást támogassák. Néhány évvel később az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS), majd a többi amerikai állam is csatlakozott a mozgalomhoz.

A tömegeket megmozgató társadalmi kezdeményezésre fogékony WHO (az ENSZ egészségügyi világszervezete) meglátta a fantáziát az elképzelésben és a szervezet közbenjárására később november harmadik csütörtökét nemzetközi szinten is füstmentes nappá nyilvánították.

Egészségügyi problémák sora

A tematikus napok jó apropót teremtenek arra, hogy bizonyos témák, problémák a közfigyelem fókuszába kerüljenek, így ezeken a napokon a média, az oktatás és a társadalmi szervezetek is kiemelten foglalkoznak a szóban forgó ügyekkel. Nincs ez másként a Füstmentes Világnap esetében sem: a kezdeményezés híre 1971 óta rengeteg emberhez eljutott, ráirányítva a figyelmet a füst és a légzőszervi megbetegedések összefüggéseire.

Fontos, hogy a Füstmentes Világnap nem csupán a dohányzás, hanem általában mindenféle légszennyezés káros hatására igyekszik felhívni a figyelmet.

Rámutat arra, hogy az egészségtelen környezet, a szennyezett levegő számtalan egészségügyi problémát okoz, amelyek jelentősen rontják az életminőséget és gyakran halálhoz vezetnek.

füst ház kémény szmog levegőszennyezés

Ennek egyik legdirektebb és ezáltal legkárosabb formája a dohányzás, hiszen ilyenkor a füst nagy koncentrációban és akadálytalanul jut a tüdőbe nap mint nap. Mivel a nikotin függőséget okoz, ezért a dohányzók kitartóan rombolják saját egészségüket és gyakran a környezetükben élő emberekét is.

Ma már az orvostudomány egyértelműen és minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy a dohányzás kiemelten felelős a légzőszervi és daganatos betegségek kialakulásáért.

A cigaretta égése során ugyanis közel hétezer vegyület szabadul fel és kerül a levegőbe a füst által, amiből 93-ról megállapította az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési hivatala, hogy káros, vagy potenciálisan káros az egészségre. Ennek ellenére a világban több, mint 1 milliárdan, hazánkban pedig több mint 2 millióan dohányoznak.

Az ártalomcsökkentés fontossága

Szerencsére ezen a téren ma már kedvező tendenciák érvényesülnek, többek között éppen az olyan figyelemfelhívó kampányoknak köszönhetően, mint a Füstmentes Világnap. A mind hatékonyabb és egyértelműbb egészségnevelési programoknak és a kockázatokra figyelmeztető kampányoknak köszönhetően a dohányzás a fejlett országokban mindinkább visszaszorulóban van.

A leszokás korántsem könnyű, de akaraterővel és a megfelelő orvosi segítséggel vagy nikotinpótló készítményekkel és más terápiákkal egyre többen járnak sikerrel.

Aki elhatározta, hogy leszokik, azt minden létező eszközzel támogatni kell ebben, hiszen kizárólag a leszokással lehetséges a dohányzás kockázatait kiküszöbölni. De még mindig sokan vannak, akik tovább folytatják a dohányzást.

A tudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően már azoknak is van lehetőségük az ártalmak csökkentésre, akik valamiért mégsem szoknak le. Számukra rendelkezésre állnak a cigarettánál akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó füstmentes alternatívák, amelyek használata során nincs égés, így kevesebb káros anyag kerül a fogyasztók szervezetébe és a levegőbe is. Arra vonatkozóan, hogy a károsanyag csökkenés mértéke és az egészségkárosító hatás csökkenése milyen arányban áll egymással, még nem állnak rendelkezésre bizonyítékok, mivel ehhez hosszú távú kutatások szükségesek.

A legjobb a teljes leszokás

Nagyon fontos leszögezni, hogy a dohányzás minden formája káros.

Így a füstmentes technológiák használata sem veszélytelen, hiszen tartalmaznak például nikotint, ami erős függőséget okozó szer, így emiatt ezekre is nagyon könnyű rászokni. Ma még nem ismertek a füstmentes technológiák hosszú távú hatásai sem, de azt biztosan tudjuk, hogy ezek is egészségügyi kockázatot jelentenek. A legjobb választás tehát az, ha egyáltalán nem dohányzunk, semmilyen formában.

Mindazon felnőttek számára azonban, akik az ismert egészségügyi és környezeti kockázatok ellenére sem hagyják abba a dohányzást, az ártalomcsökkentést lehetővé tévő füstmentes technológiák rendelkezésre állnak.

Érdemes egyértelművé tenni, hogy ezek a megoldások nem a leszokást segítő technológiák, céljuk elsősorban az ártalmak csökkentése, ahogy a brit állami egészségügyi hatóság rámutatott egy tavalyi közleményében.

Az ártalmakat teljes mértékben csak egyetlen módon lehet elkerülni: ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen dohány- és nikotin tartalmú terméket. A legjobb döntés tehát az, ha egyáltalán nem kezdjük el a dohányzást, vagy ha már rászoktunk, akkor mielőbb a teljes és végleges abbahagyása mellett döntünk.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Fotó: Getty Images

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Gránit 1