Prémium

Modern technológia és ezeréves szakmák – egyik nélkül sem élhetünk fenntarthatóan (x)

PR cikk
A jövő társadalma csak akkor lesz fenntartható, ha befektetünk a legkorszerűbb technológiákba – de ez nem jelenti azt, hogy megfeledkezhetnénk a múlt tudásáról. Elődeink ismeretei nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a világ élhetőbb legyen. De pontosan hogyan? Részben erről szólnak a közelgő Planet Budapest 2021 rendezvényei.
GettyImages-1160640721_SMALL

“Olyan új technológiákat fejlesztünk ki, melyek elpusztíthatják, de akár tökéletesíthetik is az emberiséget – a kérdés az, hogy mihez kezdünk velük.“ Ez a gondolat korunk egyik legismertebb gondolkodójától, Yuval Noah Hararitól származik, aki a felvetésre épp a klímaváltozást hozza egyik példának, mondván: önmagunk elpusztításának elkerüléséhez nem kell mást tennünk, mint bölcsebb döntéseket hozni.

A környezet megismerése, az olvasás szeretete, a folyamatos tanulás és önfejlesztés fontosabb, mint valaha – és szerencsére épp olyan korban élünk, amikor a tudás minden eddiginél könnyebben megszerezhető. Mára egyértelművé vált, hogy a jövő társadalma akkor lesz fenntartható, ha befektet a legkorszerűbb kutatásokba és technológiákba, ehhez pedig nélkülözhetetlen az élethosszig tartó tanulás. Az emberekhez hasonlóan a gépek is egyre okosabbak lehetnek, hála a gépi tanulás és az alkalmazott mesterséges intelligencia (MI) megjelenésének. A fenntartható fejlődés aligha lenne elképzelhető ezek használata nélkül, sőt az MI már most sokat segít a jövő zöld megoldásaiban az orvoslás, a mezőgazdaság vagy éppen a hulladékgazdálkodás területén.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a múlt tudásáról sem: elődeink megfigyelései és ismeretei nélkül a legkorszerűbb tudás sem szerezhető meg, a kettő együtt vezet el a sikeres társadalomhoz és egy élhetőbb világhoz.

A régi és az új tudás találkozása

A globális felmérések alapján 2030-ig 375 millió embernek kell egy teljesen új, ma még talán nem is létező szakmát megtanulnia. A folyamat nem ma kezdődött – ki gondolta volna például 20 éve, hogy lesznek olyanok, akik Facebook-hirdetések beállításával keresik a kenyerüket?

A modern technológiáról ugyanakkor ritkán jutnak eszünkbe több évtizeddel vagy évszázaddal ezelőtt használt technikák, pedig a mai eljárások gyakran ezeket fejlesztették tovább vagy gondolták újra. Amikor építkezünk, állatokat tartunk vagy épp luxustermékeket gyártunk, szinte sosem nélkülözhetjük a múlt tudását és tapasztalatát.

GettyImages-853360566_SMALL

A csúcstechnológia és a kézművesség találkozik például a világ legnagyobb tradícióival rendelkező sportkocsigyártóinak munkáiban. A vagyonokba kerülő autókba a kor legmodernebb technológiáját építik be, de a luxusminőségű részleteket, mint például a varrott bőrborítású műszerfalat vagy kormányt gyakran nagy tudású, idős mesterek készítik el. A múlt és a jelen szakmái más formában is egymásra találhatnak: vannak olyan mesterségek, melyek épp azért „emelkednek fel” újra, mert nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a gazdaságunk valóban körforgásossá váljon. Esernyőjavítókkal valószínűleg már nem fogunk találkozni, de a ruhák javítása, átalakítása egyre népszerűbb napjainkban, főképp amiatt, mert az elmúlt években élénk figyelmet kapott a divatipar fenntarthatatlansága. A fenntartható erdőgazdálkodásban, az örökerdők művelésében egyre nagyobb szerepet kap a kézi favágás tudománya, de kevesen tudják azt is, hogy a magyar hordókészítők még napjainkban is a világ élvonalához tartoznak.

Ha szeretnél többet megtudni arról, miként találkozik az elmúlt évszázadok tudása a jelen vívmányaival, látogass el a Planet Budapest 2021 rendezvényeire, ahol többek között egy robotjátszóteret is kipróbálhatsz, és megkóstolhatod a legfinomabb, felelős szemlélettel készült ételeket is. Találkozzunk 2021. november 30. és december 5. között a Hungexpón!

További részletek: www.planetbudapest.hu

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 1