Prémium

Szűréssel megelőzhetők a leggyakoribb női ráktípusok (x)

PR cikk

Az Országos Onkológiai Intézet által 1999 óta vezetett Nemzeti Rákregiszter adatai alapján a daganatos megbetegedések jelentik a második leggyakoribb halálokot Magyarországon, és számuk évről évre emelkedik, pedig a jellegzetes női ráktípusok jól szűrhetőek. Az emelkedő esetszámok egyik oka, hogy a rákdiagnosztika egyre fejlettebb, így korai stádiumban, sőt bizonyos esetekben már rákmegelőző állapotban felfedezik a betegséget, ami növeli a gyógyulás esélyét. A Budai Egészségközpont a női egészséghónap alkalmából összegyűjtötte a legjellemzőbb női rákfajtákkal kapcsolatos tudnivalókat.

Női hónap

1. Emlőrák

35 év alatt mammográfiára még nem, de ultrahangos szűrővizsgálatra érdemes elmenni. Mire az emlőrák tüneteket mutat (csomó vagy csomók a mellben, hónaljban, váladékozás, a bőr vagy a mellbimbó behúzódása), addigra sok esetben már kisebb eséllyel gyógyítható. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknek a családjában volt ilyen betegség, akik valamilyen hormonkezelésen estek át, akik nem szültek, nem szoptattak, és akik dohányoznak.

2. Méhnyakrák

A méhnyakrák egy olyan ráktípus, amelynél már a rákmegelőző állapot kimutatása is lehetséges. Erre a szűrésre évente érdemes elmennie minden olyan nőnek, aki elkezdte a szexuális életet vagy elmúlt 18 éves. Méhnyakrákot többek között a humán papillóma vírus (HPV) okoz, ám védőoltással a daganat kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető. Az önkéntest oltást általános iskola 7. osztályában kaphatják meg a lányok, de idősebb korban is tanácsos megfontolni a nők egészségvédelmének ezt a viszonylag új, hatékony eszközét.

doctor-conducting-ultrasound-examination-pelvic-organs-patient-clinic-closeup

3. Méhtestrák

A méhtestrák általában az idősebb nők betegsége, leginkább 50 éves kor felett jelentkezik. Jellegzetes tünetei a köztes vérzés vagy a klimax után újra megjelenő vérzés, de sokáig tünetmentes is maradhat. Veszélyeztetettebbek azok a nők, akik valamilyen ösztrogén tartalmú gyógyszert szedtek, akik túlsúlyosak, mozgásszegény életet élnek, egészségtelenül táplálkoznak.

4. Petefészekrák

A petefészekrák szintén nagyobb eséllyel jelentkezik idősebb korban, de egészen fiatal nők között is előfordul. Bizonyos esetekben vannak tünetei (haspuffadás, haskörfogat növekedés, vérzészavarok, fogyás, medencetájéki fájdalom), de jellemzőbb, hogy sokáig tünetmentes tud maradni. Amikor felfedezik, már jó eséllyel áttéteket képzett. Éppen ezért fontos az évenkénti nőgyógyászati szűrés.

Október a női egészség hónapja! A Budai Egészségközpont női páciensei számos szakorvosi vizsgálatot 20% kedvezménnyel vehetnek igénybe. Tegyen Ön is egészsége megőrzéséért, és vegyen részt vizsgálatainkon!

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Gránit 1