Prémium

A jövő kézzel fogható (x)

PR cikk
Ma döntünk a holnapról

Sokszor felkapjuk a fejünket, ha azzal szembesülünk, hogy írók, filmrendezők, mintha megsejtették volna a jövőt. Legyen szó irodalmi klasszikusokról vagy megunhatatlan vígjátékokról, a mai valóságunk köszön ránk a múltból. De ezek az alkotók nem megsejtették, hanem formálták a jövőt, mérnökök, feltalálók kaptak inspirációt sci-fi remekművekből és valósággá formálták a fikciót. A technológia ugrásszerű fejlődése pedig újabb és újabb lehetőségek kapuit tárja szélesre előttünk, tehát, ha akarjuk, mi magunk is formálhatjuk a jövőt.

Arra a kérdésre, hogy milyen változást szeretne a jövőben, szinte mindenki tudja a választ. Van számtalan közös pont is, ilyen például a környezettudatosság, a környezet védelme, ami egyre fontosabb mindenki számára. Például egyre többen választják inkább a vasutat a repülés helyett, hiszen így kisebb a környezet terhelése, ez pedig ösztönzi a gyorsabb és energiahatékonyabb mozdonyok és az infrastruktúra fejlesztését. A kulcs a technológia fejlődése és a kollektív akarat, mert ha az időveszteség ellenére is egyre többen és többen részesítik előnyben a vasutat a repüléssel szemben, felgyorsítható ez a szükséges és elkerülhetetlen folyamat.

A jövő közvetlenül előttünk van

A jövő itt van; a fűtést, a mikrót, a mosógépet magától értetődő természetességgel programozzuk nap, mint nap, már pénztárcaként is használjuk a telefonunkat, okosotthonok kényeztetik a lakóikat, maholnap önvezető autók róják az utakat. Nem kell nagyon keresgélnünk ahhoz, hogy lássuk, mennyi újdonság vesz körbe minket. A tények ismeretében pedig meghozhatunk olyan döntéseket, amelyek befolyásolhatják a jövőnket.

Nem olyan régen még rácsodálkoztunk arra, ha egy filmben műhold segítségével néztek körül egy távoli város utcáin. Vagy amikor az autójából telefonált valaki. Ma pedig bárki navigálhat, nézelődhet műholdak segítségével, miközben bárhonnan tudunk telefonálni. A technológiai újdonságok villámgyorsan hétköznapivá, magától értetődővé váltak, sokszor megelőzve minket, felhasználókat. Sokaknak a porszívózás is csak annyi jelent, hogy a távkapcsolóként használt mobiljukkal beprogramozzák a robotot, hogy a távollétünkben végezze el a dolgát. Ablakpucoló gépet is vásárolhat már az, aki fogékony a technikai újdonságokra és nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy a széleskörű elterjedését is prognosztizáljuk.

Ma döntünk a holnapról

Egyértelmű, hogy az a nyerő stratégia, ha az ember nyitott és kíváncsi a technológiai újdonságokra. Ha feltűnik valami, ami komfortosabbá teheti a mindennapokat, akkor érdemes utána olvasni. Legyen szó egy mindent tudó okosóráról, a lakáskulcsként is funkcionáló mobiltelefonról vagy a dohányzás terén a füstmentes technológiákról. Ez utóbbi esetében azt sokan tudják már, hogy az égés a cigarettázással összefüggő betegségek legfőbb okozója, azaz a cigaretta égése során keletkező füstben lévő vegyi anyagok károsak a dohányzó emberre és környezetére nézve. Egy cigaretta meggyújtását követően a füstjében több mint hétezer vegyi anyag keletkezik, és ezek jelentős bejut a dohányos szervezetébe. Köztük 93 olyan, amelyet az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) is károsnak vagy potenciálisan károsnak minősített. Nyilván az lenne a legjobb, ha emberek egyáltalán rá sem gyújtanának, vagy ha dohányoznak, akkor mihamarabb letennék, mert már az első cigarettamentes naptól jelentősen csökken a dohányzással összefüggő betegségek kockázata. Mégis, sokan minden ismert egészségügyi ártalom ellenére sem tudnak lemondani róla, noha kifejezetten zavarja őket az is, hogy a környezetükben lévők egészségét is kockáztatják. Viszont, ha tájékozódnak, megismerhetik a cigarettánál alacsonyabb károsanyag kitettséggel járó füstmentes alternatívákat, a füstmentes technológiákat.

A jövő formálható

A füstmentes technológiákban az a közös, hogy égés és füst nélkül működnek, így a kutatások szerint lényegesen kevesebb káros anyagot szabadíthatnak fel használatuk során, mint a hagyományos cigaretta. Ennek köszönhetően nemcsak a dohányos, hanem a környezete is kevesebbet szívhat be ezekből, mint a cigaretta esetében. Mindemellett bizonyos füstmentes technológiák használata során nem keletkezik csikk sem. Más típusok esetén az eszköz az életciklusa végén szétszedhető, és újrahasznosítható, de a legfontosabb közös jellemző az, hogy az alkalmazásuk során nincs égés, így nem keletkezik füst sem. A füstmentes technológiák megváltoztathatják a fogyasztói magatartást is: elterjedésük eredményeképp kevesebb szemét és környezetkárosító anyag keletkezhet.

A füstmentes technológiáknak több fajtája létezik. Ilyen például az e-cigaretta, ami nikotinpárát képez a tartályában lévő, nikotintartalmú folyadék hevítésével. Más megközelítést képvisel a dohányhevítéses technológia, amely olyan hőmérsékletre hevíti fel a dohányt, hogy dohány- és nikotinpára szabaduljon fel, de még ne történjen égés, így füst sem keletkezik. A nikotinsóval működő technológia esetén kémiai reakció eredményeként keletkezik nikotinpára. Ezen kívül még számos más technológia létezik, azonban ezekben a technológiákban közös, hogy füst és égés nélküli kevésbé káros alternatívát jelenthetnek a cigarettázással szemben, amelyek használata során lényegesen kevesebb káros anyag szabadulhat fel, így alacsonyabb lehet a káros anyagoknak való kitettség a dohányos és a körülötte lévők vonatkozásában, mint hagyományos dohánytermékek esetében.

Tény, hogy az új technológiák sem kockázatmentesek, hiszen például nikotint tartalmaznak, ami erős függőséget okoz, és többek között megemeli a vérnyomást, illetve használatuk hosszú távú hatása egyelőre nem ismert. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ezek nem leszoktató eszközök.

A dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés leghatékonyabb módja továbbra is kizárólag az, ha nem dohányzunk. Ha pedig dohányzunk, az ártalmakat úgy csökkenthetjük a leghatékonyabban, ha teljesen abbahagyjuk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztását. Az élet más területén pedig tudatossággal és odafigyeléssel tehetünk az ártalmak csökkentéséért, a közös jövőnkért. Még az észrevehetetlenül apró lépéseknek is van jelentőségük, a leghétköznapibb apróság is számít, mert ezekkel az egyén attitűdje és így a kollektív tudat is kedvező irányban változik. A közös jövőnk pedig csak akkor lehet élhető, ha mindenki kézbe veszi a sajátját.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 1