Prémium

Béres: a gyógyszeripari óriás növeli az exportját (x)

PR cikk
A több mint harminc éve töretlen sikerként működő Béres Gyógyszergyár folyamatosan növeli az éves árbevételét – ezzel együtt a nyereségét is –, tavaly már a 13 milliárdot is meghaladták. S bár a vény nélkül kapható készítmények piacán itthon megkerülhetetlenek, tudatosan terjeszkednek a nemzetközi piacokon is – a sikeres expanziónak megvan az eredménye: ma már a bevételük negyede származik az Angliától Mongóliáig terjedő exportpiacokról. Nagy Miklós, a Béres gazdasági igazgatója mesélt növekedésről, exportról, pénzügyi stratégiáról.
Nagy Miklós, a Béres Gyógyszergyár gazdasági igazgatója
Nagy Miklós, a Béres Gyógyszergyár gazdasági igazgatója

Milyen utat járt be a vállalat az alapítás óta? Melyek voltak a legfontosabb mérföldkövek?

A Béres Gyógyszergyár Zrt. 1989-ben alakult a Béres Csepp gyártására és forgalmazására, mára Magyarország legnagyobb, hazai, magántulajdonban lévő gyógyszergyártója, közel 150 különböző termékkel, amelyek közül több a hazai egészségmegőrző piac meghatározó márkája. Piacvezető termékeink a Béres Csepp, a Béres C-vitaminok, az Actival multivitamin-multiminerália termékcsalád, a Béres ízületi- és szemvitaminok, valamint a kalciumpótlást szolgáló készítmények. A Béres Gyógyszergyár Magyarországon sikerrel veszi fel a versenyt a világcégekkel, amely a Béres márkanév itthoni magas ismertségére, valamint a vállalat töretlen elköteleződésére vezethető vissza az emberek egészségvédelme, egészségmegőrzése iránt. Ezek együttesen biztosítják a Béres márkaértékét, amelynek alapja a magas minőség és a hitelesség. Vállalatunk egyébként résztulajdonosa a gyógyszer-nagykereskedelemben piacvezető Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt.-nek és közel húsz éve borászatot is működtetünk a Tokaji borvidéken, Erdőbényén.

BeresGyar

Mekkora a piaci részesedésük Magyarországon?

Azokon a magyarországi öngyógyszerezési egészségmegőrző piacokon, amelyeken a Béres Gyógyszergyár jelen van a készítményeivel, beleértve a vény nélkül is kiadható gyógyszereket és az étrend-kiegészítőket is, a társaság piaci részesedése 29 százalék. Büszkén állíthatjuk, hogy a márkáink népszerűsége folyamatosan nő, ami egyben a termékeink iránti fogyasztói bizalom folyamatos erősödését is jelenti.

Mennyire fontos az árbevételükön belül az export, mekkora hányadot takar? Mik a főbb exportpiacaik?

A nettó árbevételünk tavaly 8%-kal bővült és elérte a 13,3 milliárd forintot. A forgalom döntő része a belföldi partnerektől származik, azonban az export árbevétel is – a 26%-os növekedési ütemének köszönhetően – elérte a 3,2 milliárd forintot, így már a teljes árbevétel közel negyede származik a külföldi piacainkról. A társaság export árbevételének folyamatos növekedése több lábon áll: a stratégiai exportpiacaink Románia és Ukrajna, ezekben az országokban a cég saját képviseletet is fenntart. A külkereskedelmi tevékenységünket egyre több országra terjesztjük ki, a pozíciónk folyamatosan erősödik Oroszországban, Szlovákiában, Szerbiában, Törökországban, Csehországban és Mongóliában is. Az elmúlt néhány évben jelentős sikereket értünk el az üzletfejlesztés területén: CalciviD nevű termékünk az Egyesült Királyságban Accrete D3 néven vényes készítményként van forgalomban, és ott a negyedik legnagyobb piaci szereplőnek számít a kalcium-D3-vitamin-készítmények között.

Tablettak2

Ekkora volumenekkel dolgozva és ennyire diverzifikált vevőportfólió esetén hogyan lehet kezelni az exporttal járó fizetési kockázatokat?

A Béres Gyógyszergyár vevői gyógyszer-nagykereskedők, valamint drogéria- vagy élelmiszer-kereskedelmi láncok, amelyek ugyan nagyméretű társaságok, de fizetőképességük sok esetben országszintű gazdasági és társadalmi kockázatok függvénye is. Társaságunk a pénzügyi kockázatok csökkentése érdekében a külpiacokon exportbiztosítás segítségével fedezi a vevők nemfizetési kockázatát – a szabályozói környezethez alkalmazkodva EU-tagországokban piaci biztosítókkal együttműködve, azon kívül pedig 2009 óta az EXIM segítségével. A távoli piacokon a nemfizetési kockázatot biztosítás nélkül csak előre fizetéssel tudnánk kizárni, ami termékeink jellegéből eredően sok partnerünknek nem elfogadható, hiszen a nagykereskedői modellbe beletartozik a készletek részbeni, szállítói finanszírozása. Emiatt a legtöbb esetben csak az exporthitel-biztosítás megléte teszi lehetővé, hogy egy adott piacra exportálni tudjunk. Az EXIM-mel való együttműködésünk a vevő nemfizetési kockázatának kezelése mellett nagy segítség az exportpartnereink hitelképességének vizsgálatában, a vevői hitelkeretek meghatározásában is, hiszen távoli országokról az állami hátterű és kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal bíró EXIM segítsége nélkül nehezen jutnánk hiteles információkhoz. Egy hitelbiztosító adott esetben már a rá való hivatkozással is segítséget jelenthet a fizetési feltételek tárgyalása során vagy egy kisebb fizetési késedelem rendezésében.

BeresCsepp3

Hogyan hatott Önökre a COVID-járvány okozta válság?

A vállalatnál bevezetett és alkalmazott szigorú járványvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a működésünk folyamatos. Az immunrendszer védelmét szolgáló készítményeink iránt megnövekedett az igény, emiatt e termékeink gyártását növeltük éjszakai és hétvégi műszakok beállításával. Az exportpiacainkon a belföldihez hasonló tendenciákat látunk, vevőink stabilan tudnak működni a pandémiás helyzetben, hiszen gyógyszer-nagykereskedőkről és nagy kereskedelmi láncokról van szó. A legnagyobb problémát a vásárlások és a vevői kintlévőségek volatilitása jelenti, a részükre nyújtott, gyakran megugró összegű kereskedelmi hitelek exportbiztosítás nélkül biztosan nem lennének kezelhetőek kockázati szempontból.

(x)

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 1