A cégeknek és a különböző vendéglátóhelyeknek manapság kompromisszummentes kávéélményt kell nyújtaniuk dolgozóiknak, partnereiknek és vendégeiknek. A modern kávéfogyasztó nem csak kiváló ízre és látványos kávéreceptekre vágyik, hanem arra is, hogy a kávéja természeti és szociális értelemben is fenntartható, megbízható forrásból származzon. A Nespresso Professional Peru Organic kávéja elsőként az irodákban, éttermekben és szállodákban lesz kóstolható. De mit jelent az, hogy organikus, vagy ahogy talán többen ismerik, bio minősítésű kávé?
A perui hegyvidékeken minden adott ahhoz, hogy prémium minőségű Arabica kávét termesszenek: a tengerszint feletti magasság, a szubtrópusi klíma és a megfelelően árnyékolt területek tökéletes összhangja nagy múltú kávékultúrát teremtett Peruban. Az itteni kistermelők saját, legfeljebb egy-két hektáros területeiken hagyományosan organikus módszerekkel gazdálkodnak, tehát a kártevők és növénybetegségek ellen csak a természet-adta eszközökkel védekeznek, épp úgy ahogy a talaj tápanyagutánpótlása is természetes úton történik. A kávécserjéket kézzel metszik és szüretelik, majd a kávécseresznyéket többször, alaposan átválogatják, hogy csak a csúcsminőségű szemek kerüljenek feldolgozásra. Mivel a kávéfarmok nagy része családi tulajdonban van, ezért kiemelt figyelmet szentelnek a fenntartható kávétermesztésnek, és büszkék az általuk előállított kávé kiváló minőségére.
Az organikus módon művelt kávéfarmok a körforgásos gazdaság elvén alapulnak, tehát semmiből nem válik szemét, minden újrahasznosul. A kávécserjék mellé termést hozó kísérőnövényeket telepítenek, amelyek a biodiverzitás által természetes védőrendszert képeznek, illetve lassítják a termény beérését, hogy ezáltal több tápanyagot szívjon magába. A kávéültetvényeket övező kísérőnövények többnyire tájazonos gyümölcsfák, melyek termései nem csak extra bevételt jelentenek a termelőknek, hanem bio növényvédő szerek alapanyagául is szolgálnak. A kávé feldolgozásakor az érett kávécseresznye húsát elválasztják a magoktól, amit komposztálás útján trágyaként hasznosítanak. Ez azért fontos lépés, mert ha nem megfelelően kezelnék, akkor az erjedő gyümölcshús veszélyes hulladék lenne, hiszen elsavasítaná a vizeket, és már rövid távon is talajeróziót okozna, felborítva ezzel a helyi ökoszisztéma egyensúlyát.
Ebből a tökéletes, természet és ember közötti összhangból született meg a Nespresso Professional új Peru Organic kávéja. A kistermelői gazdálkodás lehetővé teszi, hogy a Nespresso közvetlenül a farmerekkel tartson kapcsolatot, és támogassa a helyi kávétermelő közösségeket, akik évszázados tudásuk alapján a természettel összhangban gazdálkodnak. A Nespresso minimum hároméves elköteleződést vállal minden partnerével, ami akkor is érvényes, ha az adott terület súlyos természeti katasztrófát szenved. Az Esőerdő Szövetséggel közösen létrehozott AAA Sustainable Quality Program biztosítja a felelős és fenntartható beszerzést, illetve segíti a farmereket abban, hogy évről-évre növeljék a megtermelt prémium kávék arányát.
A Nespresso első biogazdálkodásból származó kávéja Magyarországon először a professzionális kategórián belül, az ORIGINS termékcsalád részeként mutatkozik be. A Peru Organic egy közepes ízintenzitású kávé gyümölcsös, pirított gabonás ízjegyekkel, amely tejjel elkészítve egy igazán kiegyensúlyozott italt eredményez, karamellás, diós aromákkal.
Az organikus kávé a magyar éttermekben, szállodákban és irodákban lesz elérhető, és első sorban azoknak a kávérajongóknak szól, akiknek fontos, hogy az általuk elfogyasztott kávé ne csak kimagasló minőségű legyen, hanem biogazdálkodásból is származzon.
További információk: nespresso-pro.hu
(x)