Hitel vagy kötvény: melyiket válasszuk (x)
Prémium

Hitel vagy kötvény: melyiket válasszuk (x)

PR cikk
Az NHP Hajrá és az NKP más-más módokon segíti a magyar vállalkozások finanszírozását.

Immár többféle lehetőség is adott a hazai vállalkozások számára a forrásbevonásra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett programoknak köszönhetően. Az NHP Hajrá keretében a belföldi székhelyű KKV-k juthatnak kedvező forráshoz. A nagyobb vállalkozások pedig vállalati kötvénykibocsátással juthatnak forráshoz, például a tavaly elindult Növekedési Kötvényprogram (NKP) segítségével. Mutatjuk, kinek-melyiket érdemes választani.

A koronavírus-járvány a gazdaság egészére nézve súlyos terhet ró, negatív hatásait számos kis- közép- és nagyvállalat is a saját bőrén tapasztalja. Az MNB kiemelt feladatának tartja a makrogazdasági következmények folyamatos figyelemmel tartását és kezelését, ezért számos olyan intézkedést foganatosított, melyek kézzel fogható segítséget jelentenek minden érintettnek.

A kkv szektor számára különösen az NHP Hajrá konstrukció április 20-ai elindítása jelent nagy lehetőséget, hiszen kedvező és kiszámítható kamatozású forrást nyújt, ezáltal segítve a vállalkozásokat új növekedési pályára állni. A közép- és nagyvállalatok számára pedig jó hír a Növekedési Kötvényprogram feltételeinek a módosulása, ami hozzájárul a széleskörű finanszírozási lehetőségekhez és a banki hitelek helyett alternatív forrásbevonási módot nyújt.

NHP Hajrá keretében nyújtott hitelt igényelni a hitelminősítést végző kereskedelmi bankoktól tudunk. Vállalatunk cashflow-jától, illetve a beruházás nagyságától függően 1 millió és 20 milliárd forint között igényelhetünk hitelt, mely fixen, legfeljebb 2,5%-on kamatozik. A megkapott összeget változatos célokra fordíthatjuk, de e téren vannak megkötések, mindenképpen nézzük meg az NHP-ról szóló tájékoztatót, illetve érdeklődjünk akár több bank hitelügyintézőjénél is.

Az eddig részletezettek mellett az NKP legfőbb célja az, hogy úgy juttasson likviditást a vállalati kötvénypiacra, hogy az MNB minimum 1, maximum 50 milliárd forint értékben vásárol egyszerre a nem-pénzügyi vállalat által kibocsátott értékpapírból. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy vállalatunk számára ez jelentheti a megoldást, figyelnünk kell arra, hogy számos kritériumnak kell megfelelnünk mind nekünk, mind az általunk kibocsátott értékpapíroknak. A hitelminősítés során például legalább B+ minősítést kell kapnunk, illetve a legutóbbi két üzleti évben minimum 1 milliárd forintnyi mérlegfőösszeggel kell rendelkeznünk – az erről szóló tájékoztatót is érdemes alaposan elolvasnunk.

Az NKP-ban résztvevő vállalatoknak a kibocsátott értékpapírjaikat kötelező jelleggel be kell vezetni a Budapest Értéktőzsdére. Ha jól ki tudjuk használni a tőkepiacban rejlő lehetőségeket, a jövőben hatékonyabbá válhatnak a forrásokbevonásaink, valamint a vállalati kultúra átláthatósága terén is sokat fejlődhetünk.

Az MNB arra törekszik, hogy minél jobban megismerje a gazdasági szereplők helyzetértékelését, így jól használható, valós segítséget jelentő programokat képes kidolgozni. Vállalatunk számára így nincs más hátra, mint élni a jegybank kínálta lehetőségekkel és ezeket kihasználva a piacon elérhető legjobb szolgáltatást nyújtani.

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 1