Milyen lesz az idei bor, milyen volt a termés?
"Az év elejét extremitások jellemezték: a szokatlanul enyhe tél után havas március jött, majd az áprilisban beköszöntő nyári melegnek köszönhetően egy hónappal korábban kezdett virágozni a szőlő, aminek következtében már július utolsó hetében, augusztus elején elkezdődött a szüret. Szeptember közepére gyakorlatilag az összes fehér szőlőt leszedtük, október közepéig a kékszőlőt is, ami nagyon korainak számít" - mondta a Portfolio-nak Bujdosó Ferenc, a pincészet borásza.![Balatoni borozás: nem csak nyáron és nem csak az északi parton](http://www.portfolio.hu/img/upload/2018/12/bujdoso-20181210.jpg)
Az extrém időjárás ellenére a fagymentes területek mind minőségben, mind mennyiségben jó termést hoztak, ami 25 százalékkal több szőlőt eredményezett, mint a tavalyi évben, de borvidéki átlagban is 10-20 százalékkal jobb volt a termés. A borászat éves kapacitása 10 ezer hektoliter, ennek jelenleg a harmadát palackozzák le saját név alatt.
A borászat mellett a család másik szenvedélye a vitorlázás, így az arculatot is ebbe az irányba vitték el. "A matrózsorozatban van a Kapitány, a Horgony, a Torony, a Csomó, a Sextáns, az Iránytű, a Mentőöv nevű borunk, aztán efölött jön a kormánykerekes sorozat, amely több hozzáadott értékkel bír, részben dűlőválogatásból, részben fahordós érlelésű borokból áll. Ezek a Cirkáló, a Katamarán és a Kalóz, utóbbi egy új kékfrankos. Ezek fölött vannak a Yacht boraink, a Nemere és a Sirocco, Tramontana, három legendás vitroláshajóról elnevezve. Efölött pedig már a dűlőválogatott Zászlós borok jönnek, a Kokas merlot, a Farkastanya dűlőből a cabarnet franc, a Matacs szürkebarát, majd a '18-as rajnai rizlingből egy új termékkel lépünk a piacra, ez lesz a Csirip-tető dűlőválogatás" - sorolta fel Bujdosó a termékkínálatot.![Balatoni borozás: nem csak nyáron és nem csak az északi parton](http://www.portfolio.hu/img/upload/2018/12/palack-20181210.jpg)
Egy régióban gondolkodnak
A balatonlellei borászat is részt vesz abban a kísérletben, aminek keretében több borászat is a BalatonBor márkanév alatt, úgynevezett ernyőborként kínálja olaszrizlingjét, ezzel is ráerősítve a balatoni régió egységére.Azt gondolom, hogy szerencsésebb egy ilyen bor esetében, mint az olaszrizling egy régiós borban, régióban gondolkodni, mint körzetekben. Ha valaki az egyediséget, a község specialitását akarja hangsúlyozni, arra a Balatoni Kör kezdeményezésére elindítottunk egy újabb eredetvédelmi kategóriát francia mintára, az úgynevezett hegybort, ami a déli parton inkább településhez köthető. Efölött pedig ott a lehetőség a dűlős-szintre, ahol akár a dűlőn belüli parcellák is megkülönböztethetők, de az olaszrizling esetében a Balatont érdemes hangsúlyozni
- mondta Bujdosó.A BalatonBor az első régiós márka, ahol minden termelő maga készíti el a bort, közös, úgynevezett origo kóstolókon igyekeznek kialakítani, hogy ezek a borok hasonlóak legyenek, ami azt jelenti, hogy nemcsak a hibás borokat szelektálják ki, hanem a túl vastag, túl tömény, túl tüzes, esetleg fahordós tételeket is.
Nemcsak lefelé, de felfelé is szelektálunk, így tudjuk a fogyasztónak biztosítani a folytonosságot, hogy bármelyik termelőtől vásárol, ugyanazzal a címkével - amin csak a termelő neve változik - hasonló élményben lesz része
- tette hozzá Bujdosó, aki szerint a kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy az első évben termelőnként csak kisebb tétéllel lehetett részt venni, a 2017-es borból pedig már 6 ezer palackot lehetett megtölteni.![Balatoni borozás: nem csak nyáron és nem csak az északi parton](http://www.portfolio.hu/img/upload/2018/12/pezsgo-20181210.jpg)
Balatoni Kör A Balatoni KÖR tagjai a minőségi borászat és gasztronómia olyan képviselői, akik egész évben nyitva tartanak és várják vendégeiket. A kör célja, hogy megvalósítsanak egy, a tó körüli értékvédelemre épülő egyesületet.
De ha valaki nem gondolkodik nagyobb kiruccanásban, annak is lehetősége van finom borokat inni télen, sőt, a karácsonyi szezonra különlegességekkel is készültek.A tavalyi évben nagyon kedvelt volt a Hópihe borválogatásunk, ami most is elérhető, de van szilveszteri csomagunk is, idén tavasztól kínáljuk a tradicionális Bujdosó Rozé Brut Pezsgőnket is, amely erre az időszakra kifejezetten ajánlott. 2006 óta vannak gyöngyöző borok is a kínálatban, ezek szintén jó választások az ünnepekre
- mondta a borász.A pincészetnél ilyenkor megugrik az értékesítés, a nagykereskedők és az áruházláncok is bekészleteznek, augusztus után a december a legforgalmasabb hónap.
(x)