Milyen lesz az idei bor, milyen volt a termés?
"Az év elejét extremitások jellemezték: a szokatlanul enyhe tél után havas március jött, majd az áprilisban beköszöntő nyári melegnek köszönhetően egy hónappal korábban kezdett virágozni a szőlő, aminek következtében már július utolsó hetében, augusztus elején elkezdődött a szüret. Szeptember közepére gyakorlatilag az összes fehér szőlőt leszedtük, október közepéig a kékszőlőt is, ami nagyon korainak számít" - mondta a Portfolio-nak Bujdosó Ferenc, a pincészet borásza.Az extrém időjárás ellenére a fagymentes területek mind minőségben, mind mennyiségben jó termést hoztak, ami 25 százalékkal több szőlőt eredményezett, mint a tavalyi évben, de borvidéki átlagban is 10-20 százalékkal jobb volt a termés. A borászat éves kapacitása 10 ezer hektoliter, ennek jelenleg a harmadát palackozzák le saját név alatt.
A borászat mellett a család másik szenvedélye a vitorlázás, így az arculatot is ebbe az irányba vitték el. "A matrózsorozatban van a Kapitány, a Horgony, a Torony, a Csomó, a Sextáns, az Iránytű, a Mentőöv nevű borunk, aztán efölött jön a kormánykerekes sorozat, amely több hozzáadott értékkel bír, részben dűlőválogatásból, részben fahordós érlelésű borokból áll. Ezek a Cirkáló, a Katamarán és a Kalóz, utóbbi egy új kékfrankos. Ezek fölött vannak a Yacht boraink, a Nemere és a Sirocco, Tramontana, három legendás vitroláshajóról elnevezve. Efölött pedig már a dűlőválogatott Zászlós borok jönnek, a Kokas merlot, a Farkastanya dűlőből a cabarnet franc, a Matacs szürkebarát, majd a '18-as rajnai rizlingből egy új termékkel lépünk a piacra, ez lesz a Csirip-tető dűlőválogatás" - sorolta fel Bujdosó a termékkínálatot.Egy régióban gondolkodnak
A balatonlellei borászat is részt vesz abban a kísérletben, aminek keretében több borászat is a BalatonBor márkanév alatt, úgynevezett ernyőborként kínálja olaszrizlingjét, ezzel is ráerősítve a balatoni régió egységére.Azt gondolom, hogy szerencsésebb egy ilyen bor esetében, mint az olaszrizling egy régiós borban, régióban gondolkodni, mint körzetekben. Ha valaki az egyediséget, a község specialitását akarja hangsúlyozni, arra a Balatoni Kör kezdeményezésére elindítottunk egy újabb eredetvédelmi kategóriát francia mintára, az úgynevezett hegybort, ami a déli parton inkább településhez köthető. Efölött pedig ott a lehetőség a dűlős-szintre, ahol akár a dűlőn belüli parcellák is megkülönböztethetők, de az olaszrizling esetében a Balatont érdemes hangsúlyozni
- mondta Bujdosó.A BalatonBor az első régiós márka, ahol minden termelő maga készíti el a bort, közös, úgynevezett origo kóstolókon igyekeznek kialakítani, hogy ezek a borok hasonlóak legyenek, ami azt jelenti, hogy nemcsak a hibás borokat szelektálják ki, hanem a túl vastag, túl tömény, túl tüzes, esetleg fahordós tételeket is.
Nemcsak lefelé, de felfelé is szelektálunk, így tudjuk a fogyasztónak biztosítani a folytonosságot, hogy bármelyik termelőtől vásárol, ugyanazzal a címkével - amin csak a termelő neve változik - hasonló élményben lesz része
- tette hozzá Bujdosó, aki szerint a kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy az első évben termelőnként csak kisebb tétéllel lehetett részt venni, a 2017-es borból pedig már 6 ezer palackot lehetett megtölteni.Bár a BalatonBor nyáron fogy a legjobban, Balatonlellén tavaly elindult az együttgondolkodás az éven át tartó rendezvényekről, aminek eredménye a lellei borászok és éttermek által közösen szervezett februári Gasztrofarsang lett, amit követett a Kortyok és Falatok a Kishegyen, ahol 7 étteremtől és 10-14 borászattól lehetett kóstolni, fogyasztani. "Ezt a sikeres programot ősszel meg is ismételtük Murci fesztivál név alatt, december elején pedig Adventi Gasztropiknik volt, ami egy Balatoni Körös rendezvény. Tavaly csak Balatonlellén tartottunk Gasztopikniket, de idén már öt helyszínre bővült a rendezvény: szeptemberben Sümegen volt, decemberben Badacsonyban és Balatonlellén, jövő februárban Csopakon, márciusban pedig Köveskálon lesz. Emellett vannak még egyéni kezdeményezések, Márton napra sokan készülnek libatorral, de a Vincze napi vigasság is ilyen" - mutatta be Bujdosó, mit kínál a téli Balaton a turistáknak, kikapcsolódni vágyóknak.
Balatoni Kör A Balatoni KÖR tagjai a minőségi borászat és gasztronómia olyan képviselői, akik egész évben nyitva tartanak és várják vendégeiket. A kör célja, hogy megvalósítsanak egy, a tó körüli értékvédelemre épülő egyesületet.
De ha valaki nem gondolkodik nagyobb kiruccanásban, annak is lehetősége van finom borokat inni télen, sőt, a karácsonyi szezonra különlegességekkel is készültek.A tavalyi évben nagyon kedvelt volt a Hópihe borválogatásunk, ami most is elérhető, de van szilveszteri csomagunk is, idén tavasztól kínáljuk a tradicionális Bujdosó Rozé Brut Pezsgőnket is, amely erre az időszakra kifejezetten ajánlott. 2006 óta vannak gyöngyöző borok is a kínálatban, ezek szintén jó választások az ünnepekre
- mondta a borász.A pincészetnél ilyenkor megugrik az értékesítés, a nagykereskedők és az áruházláncok is bekészleteznek, augusztus után a december a legforgalmasabb hónap.
(x)