Erre figyelj, ha pezsgőt vásárolsz (nem csak) szilveszterre (x)

A kertészeti egyetem elvégzése után Budafokon kaptam állást, a Törley pezsgőüzemben kezdtem a karrieremet 1966-ban, 1970-től pedig én lettem a gyáregység igazgatója. Ez egy izgalmas időszak volt, mert Magyarországon 1966-ban kezdődött el a tankpezsgőgyártás nagyobb méretekben, tulajdonképpen mi voltunk az első fecskék. Tartályokat importáltunk Olaszországból, mert a tradicionális pezsgőgyártási kapacitásunk nem tette lehetővé, hogy kielégítsük az exportpiaci igényeket. Ezért egy könnyebb megoldás irányába fordult a termelésünk, ez félig-meddig kényszer volt, mert a szocialista exportban a pezsgő is kiemelt szerepet játszott a borféleségek közül. Nagyon jól ment, nem győztünk eleget termelni az keletnémet, az orosz és a lengyel piacra. Ekkor kezdődött nálam is a pezsgőszerelem.
Így tulajdonképpen az élet kényszerített arra, hogy feleségemmel és tulajdonostársaimmal rálépjek egy új útra és megcsináljuk a saját cégünket. Borászattal és borászati tevékenységgel akartam foglalkozni. Az első években viszonylag egyszerű volt a helyzet, miután meglehetősen jól ismertem a piacot, láttam, hogy beszorultak nagy bortételek, amelyeket a kelet-európai piacra nem lehetett eladni. Ezeket megpróbáltuk Nyugat-Európába vagy a szomszédos államokba közvetíteni, értékesíteni. Ez elég jól sikerült, ennek következtében a cég alapjait meg tudtuk erősíteni.
1993-ban Konyári Jánossal Balatonlellén megalapítottam közös cégemet, a Szent Donatus Pincészetet. 1996-ban családunk tulajdonába került Budafokon az a Sörház utcai pince, amely minden szempontból alkalmasnak bizonyult a pezsgők készítésére A közel 5000 négyzetméteres terület felújítását követően a borkészítés és pezsgőgyártás folyamataihoz szükséges technológiai fejlesztések következtek, melyek a legmodernebb követelményeknek is megfelelnek.
2003 óta a cég Garamvári Szőlőbirtok néven, két helyszínen - Balatonlellén és Budafokon - folytatja tevékenységét. A palackosbor-termelés zöme Lellén történik, és itt termeljük meg pezsgőink alapborát is. Az itt található szőlőbirtok ma már 80 hektáron terül el, a hozzá szorosan kapcsolódó szőlőfeldolgozóval és pincével együtt.
Budafokon az értékesítési központban saját készítésű borok és pezsgők kereskedelmével foglalkozunk. Ugyancsak itt, a Pezsgőpincében történik a Balatonlellén termelt alapbor pezsgősítése és érlelése is.A Garamvári azon pezsgőpincészetek közé tartozik, amely technológiáját a champagne-i iskola szabályaira alapozza. Mit jelent ez pontosan, milyen főbb pezsgőkészítési eljárások vannak, és a Garamvári Pincészet miért döntött a klasszikus műfaj mellett?
Elsőként fontos tisztáznunk, hogy mit is nevezünk pezsgőnek. Egy olyan szénsavdús bort, amelyben a szén-dioxid másoderjedés útján képződik, zárt palackban vagy tartályban, biológiai úton. Tehát van egy borunk, amelyet újra kell erjeszteni, és az így keletkezett szén-dioxidot megőrizzük. Ez vagy acéltartályokban történik - ebben az esetben beszélünk tartályos pezsgőgyártásról -, vagy palackokban.

A pezsgőtörténelem híres és legősibb formája, ami a minőség és természetesség feltétlen képviselője és a champagni iskola is ebben gyökerezik, egy harmadik forma, a tradicionális pezsgőgyártás.
Ennek az a lényege, hogy a pezsgő alapborhoz ugyanúgy hozzáadjuk a cukrot, élesztőt, ezt letöltjük - többnyire 7,5 deciliteres - palackba, lezárjuk egy rozsdamentes acél koronazárral és a pincében alacsony hőmérsékleten kierjesztjük. A kierjedés következtében keletkezett 5,5-6 bar nyomást nem engedjük el, miután a palack nyomásálló kivitelben készül.
Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy a fogyasztó ugyanabban a palackban kapja meg a terméket, amelyben érlelődött 1, 2, 3 vagy akár 10 éven keresztül, megőrizve minden eredeti biológiai szénsavjellegű anyagait, zamatát, érlelési illatát.
Ezt kicsiben még nagyon egyszerűen meg lehet oldani, 500 vagy akár 1000 palackot is lehet készíteni kézi gyártással is . Ha valaki ezt jól csinálja, akkor olyan egyedi ízvilágú pezsgőt tud a fogyasztók kezébe adni, ami nagyban különbözik (szénsavtartalomban, zamatban, eleganciában) a más technológiával készült pezsgőtől. Ugyanakkor ez a folyamat sokkal hosszabb ideig tart, évekig érlelődhet a palackban a pezsgő, ez elég komoly tőkelekötést jelent, és ha ezt gépesíteni akarjuk, az komoly beruházást igényel.Magyarországon tradicionálisan szilveszterkor isznak pezsgőt az emberek, pedig a pezsgő nem csak a családi ünnepek itala, hanem kiváló aperitif, vagy akár egy teljes menüsor kísérője is lehet.
Nem magyar sajátosság, hogy év végén fogy a legtöbb pezsgő, ez mindenütt a világon így van. Emellett ünnepi alkalmakkor - gyerekszületés, névnap, házasságkötés - fogyasztunk pezsgőt. Úgy gondolom, hogy a pezsgő egy univerzális ital, elsősorban azért, mert nem túl magas alkoholtartalom mellett nagyon finom, elegáns savtartalommal párosul, ami eleve adottság ahhoz, hogy jó aperitifnek, a sav ugyanis elindítja az éhségérzetünket.

Nem az a döntő, hogy a szénsavtartalmat élvezzük egy pezsgőfogyasztásnál, az csak egy kísérőjelenség, a zamatba épülő adalék. A bor jellege, stílusa és érleltsége határozza meg az élvezeti értéket.
Nem szabad elfelejteni, hogy minden esetben száraz borról van szó, ami lehet chardonnay, pinot noir, hárslevelű, furmint, illetve több fajta keveréke, de minden esetben meghatározó az íz-, illat- és zamatanyag, amit általában egy bornál is élvezünk. Ezért a pezsgő rendkívül jó kísérő.Szokták mondani, hogy csokoládé vagy édességek mellé nem lehet mást inni, mint tokaji aszút. Ajánlom, próbálják meg pezsgővel!
Még egy előnye van a pezsgőnek: a szénsavtartalom tartósít és fiatalon tartja a terméket, ezért ha jól készítjük, nagyon kevés tartósító anyagra van szükség ahhoz, hogy a bort sokáig el lehessen tartani. Természetesen ki lehet választani az ételektől függően, hogy mit mihez párosítsunk: egy virágosabb, lágyabb ízű- vagy rozépezsgő például kiválóan illik a libamájhoz.Mi nem vagyunk hívei az édes pezsgőnek - dacára annak, hogy a magyarok többsége édes pezsgőt iszik. Persze lassan változik az közízlés, ez egy tanulási folyamat, ami ötvöződik a borkultúrával. Bármilyen szörnyen hangzik, szerintem már az iskolában oktatni kellene, hogy hogyan készül a bor, mikor milyen bort igyunk, hogy ne mértéktelenül öntsék magukba az emberek a bort, a fiatalok ne kólával igyák a vörösbort, hanem legyen valami fogalmuk és értékeljék. Ehhez időben el kell kezdeni a borkultúrának a jó értelemben vett kibontását és oktatását.
A Garamvári Pincészetnek nagyon komoly nemzetközi díjai is vannak: mit tart a legfontosabb elismerésnek?
Számomra mindig a legfrissebb a legfontosabb: a 2017-es évjárat nagyon jó volt, a Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon a három újborunk közül az egyik aranyérmet nyert, kettő pedig ezüstöt. Igyekeztünk az újborokat Márton-napra jól elkészíteni: mondhatom, hogy nagyon szép, nagytestű vörösborokat és könnyű fehérborokat fogunk alkotni, érlelni, a 2017-es évre még sokáig fogunk emlékezni. A legnagyobb észak-amerikai borversenyen is nyertünk már a vörösborunkkal aranyérmet, a 2012-es évjáratú Shirazzal. A 2007-es évjáratú Chardonnay-val pedig Franciaországban nyertünk nagydíjat. A kanadai nemzetközi borversenyen a Séléction Mondial du Vin 2017 en aranyérmet nyert az Lellei Irsai Olivér 2016, ami a 2017 Országos borverseny arany érmét is elnyerte, sőt a Hazai nemesítésű illatos fehérbor kategória Nagydíjasa lett. a Vinagora nemzetközi borversenyen aranyérmet nyert a 2016 os Lellei Rosenk.
Ezek a díjak számunkra azért is fontosak, hogy kontrolláljuk magunkat, hogy jó irányba megyünk. Nem ez dönti el a boraink minőségét, hanem azt a trendet kell eltalálni, ami a borvilágban meghatározza, hogy divatos és jól elkészített borokkal kerüljünk a fogyasztók asztalára. Ezek a borok a lehető legkevesebb tartósítószert tartalmazzák, és a lehető legtöbb íz- és zamatanyagot őrzik meg a szőlőből - ezáltal pedig jó eltarthatósággal is megörvendeztetik a fogyasztókat.
A boltok polcain, különösen év vége előtt már 700-800 forintért is találunk pezsgőket. Bár ezek a termékek népszerűek, minőségük sokszor megkérdőjelezhető. Ezért is fontos tudnunk az alapvető információkat: mire érdemes odafigyelni pezsgővásárlásnál?
Ne tévesszen meg senkit a palack díszes formája és az elegáns címke: meg kell nézni, hogy mi van azon a címkén. Azt kell keresni, hogy rajta van-e a termelő neve, és a vásárló hallott-e róla valamit. A másik fontos szempont, hogy honnan származik és milyen technológiával készült. Nagyon sok habzóbor is úgy van dekorálva, olyan elegánsan van kiöltöztetve, hogy megtévesztően pezsgőnek tűnhet, de intő jel, hogy arra nincs ráírva, hogy tradicionális vagy klasszikus technológiával készült.
Olyan termelőket kell keresni, akik már évek óta foglalkoznak a pezsgőkészítéssel, mert ez a munka egy elég komoly technológiai felkészültséget követel. Keresni kell az érlelt száraz pezsgőket. Minél jobban ügyel a termelő arra, hogy jó terméket szolgáltasson, annál inkább megengedi magának, hogy ráírja az évjáratot is, hogy mikor palackozták, hogyan lehet azonosítani, és a hátsó címkén általában lehet találni pár szót arról, hogy milyen hőmérsékleten érdemes fogyasztani.

(x)
Mennyire örülhetünk a minden várakozásnál nagyobb béremelésnek?
Szép adat jött, annyi biztos.
Szankciókkal fenyegetőzik Trump, visszadobta Putyin ötletét - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden
Cikkünk folyamatosan frissül a háború eseményeivel.
Lassabb lesz idén a magyar repülőrajt - De mégis mit okoz ez?
Sok mindent újra kell számolni.
Mégis mi lesz, ha Donald Trump tényleg megtámadja Grönlandot?
Megválaszoltuk a legfontosabb kérdéseket.
Megszólalt a Magyarországon terjedő halálos betegségről az agrárminiszter
Érkezik a segítség a gazdálkodókhoz.
Gigantikus szövetség épül az amerikai vámfenyegetések árnyékában
Összeáll Kína, Japán és Dél-Korea.
Pár válság után már nem pánikolsz
\"Ez egy igazi HOLD-sztori: találtunk egy kicsi, gyenge céget egy apró szigeten, amire senki sem figyelt, és megláttuk benne az értéket.\" A hazai alapkezelői piac...
The post Pár válság után m
Mennyit bukhatnak a két- vagy háromgyermekes családok az SZJA kedvezménnyel kapcsolatban, ha nem gondolják végig?
HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Mennyit bukhatnak a két- vagy háromgyermekes családok az SZJA kedvezménnyel kapcsolatban, ha nem gondolják végig? Érdemes tisztában lenni a családok s
Ez történt a héten 03.30
Trump szokás szerint a héten is vámokat jelentett be és egyelőre nem vonta vissza őket szintén a szokása szerint. Jelenleg úgy néz ki, hogy a jövő héttől minden külföldi gépjárműre 25% v
Cégfelvásárlás - az ár és az érzelmek játéka
A cégfelvásárlások középpontjában mindig az ár áll, de a tranzakciók nem csupán racionális pénzügyi döntéseken múlnak. Az eladók és a vevők érzelmi attitűdje, intuíciói és pszichol
Gauder Milán nem hajótörött! (2. rész)
Móricz Dániellel a magyar kötvénypiaci ársapkáról, Gauder Milánnal meg Afrikáról, színházgazdaságról és oktatásról beszélgettünk. Jó szórakozást! Milyen platformokon találjátok még
Ingyenes Födémszigetelés és a HEM Rendszer: Hogyan Használhatod Ki Az Otthonfelújítási Támogatásokat?
HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Ingyenes Födémszigetelés és a HEM Rendszer: Hogyan Használhatod Ki Az Otthonfelújítási Támogatásokat? A lakásfelújítási támogatások sok család
Mennyivel támogattad tavaly a kleptokráciát?
Az adóbevallási szezon közeledtével remélhetőleg sokan reflektálnak arra, hogy mennyi pénzt vesz el tőlük az állam. Ugyan nem szeretek adózni, de úgy gondolom, a befizetett adó egy részének
Kinyílt a rézolló, a záródása érdekli a befektetőket
A chicagói börzén új történelmi csúcsra futott a réz árfolyama, ami remek arbitrázslehetőségre hívja fel a figyelmet. A tőzsdén kétféle \"réz\" van: az amerikai réz...
The post Kinyílt


- Drámai jóslat érkezett a nyári időjárásról: nagyon fájdalmasan érintheti Magyarországot
- Itt van Orbán Viktor bejelentése: minden kistelepülésen élőt érint
- Figyelmeztet a Bizottság: Magyarország olyan adóssághegyen ül, amit nehéz lesz legyűrni
- Újra elszabadul az infláció – minden borul a lakossági állampapírok piacán?
- Összeomlott a Tesla Európában
Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt!
Előadásunkon bemutatjuk a Portfolio Online Tőzsde egyszerűen kezelhető felületét, a számlatípusokat és a gyors kereskedés lehetőségeit. Megismerheted tanácsadó szolgáltatásunkat is, amely segít az első lépések megtételében profi támogatással.
Warren Buffett helyett én: Kezdők útmutatója a befektetéshez
Fedezd fel a befektetés világát úgy, ahogy még sosem! Ez a webinárium egyszerűen és érthetően mutatja be az alapelveket, amelyekre még a legnagyobb befektetők, mint Warren Buffett is esküsznek.
Az amerikaiak is beszállnak a paksi projektbe?
Jöhetnek a kis moduláris reaktorok?
Hullámvasútra kerülhet a tej ára Magyarországon, ha fokozódik a vírushelyzet
Nagy baj lehet, ha nem sikerül lokalizálni a száj- és körömfájás betegséget.
Muszlim piacra is jut magyar bárány, itthon viszont alig keresik
Sok ínyenc a bárány fejét akarja, sőt igazi különlegességnek számít az állat szeme is.
Eladó új építésű lakások
Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.