Prémium

Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai (x)

Portfolio
A champagne a pezsgők csúcsa - a milliónyi buborék többszáz éves hagyományról, szigorú minőségi szabályozásról, generációkon átívelő, kompromisszumot nem ismerő elkötelezettségről, tudásról és tapasztalatról mesél. A champagne-t kifinomultság, elegancia, életöröm jellemzi - nem véletlenül a valódi luxus szimbóluma. Az évjáratos champagne minden pezsgőház csúcsterméke, a legmagasabb minőséget képviseli úgy, hogy a ház stílusán túl megmutatja az adott évjárat jellegzetességeit is.


Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai

Az idei év legizgalmasabbnak ígérkező mesterkurzusán 9 különböző champagne-ház 9 egymást követő évjáratból készült pezsgőjét kóstolhatják a vendégek. A Pezsgő Június Nagykóstoló exkluzív mesterkurzusának megálmodója és házigazdája, Dr. Fiáth Attila közgazdász professzor és Master of Wine aspiráns szerint a champagne a világ legsokoldalúbb itala: gyakorlatilag a nap bármely szakában fogyaszthatjuk, és egy teljes étkezést is végig tud kísérni.

A champagne egyre népszerűbbé válik hazánkban is. Ez azt is jelenti, hogy a mennyiség helyett a minőség felé fordulnak a fogyasztók - jellemzően társaságban, egy étkezés során kortyolják, kiélvezve azt az eleganciát és fineszt, amit ennek az italnak a sajátja.

Az élvezeti értékét tekintve Fiáth szerint a champagne a világ legjobb ár-érték arányú bora. Ha szigorúan közgazdasági szempontból közelítjük meg az árképzést, akkor a magas előállítási költség önmagában is indokolja az árazást: az egyszerűség kedvéért számoljunk úgy, hogy 1 kg szőlőből 1 palack champagne készül. A szőlő ára Champagne-ban átlagosan 6.5 euró/kg. Ehhez hozzájön az az igen jelentős tőkeköltség, ami a hektáronkénti kb. 1 millió eurós vételárból következik. Adjuk hozzá a hosszas érlelési és tárolási folyamat költségeit is: a most forgalomba kerülő champagne-ok jellemzően 2012-ben, vagy még korábban szüretelt alapanyagból készülnek. A legdrágább palackok még így sem közelítik meg a top bordeaux-i vagy burgundi borok valóban csillagászati árait.

Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai
A champagne, gyártási technológiájából adódóan, egészen másképp érik a palackban, mint egy nagy testű vörösbor. A champagne házak pincéiben a pezsgő éveket tölt el seprőn tartva degorzsálás előtt. A pezsgő az adott pezsgőház pincéjében akár évtizedekig is megőrzi minőségét, miközben ízvilága komplexebbé válik.

Bár a kis házak, a butik pincészetek egyértelműen színesítik a kínálatot, nem szabad azt gondolni, hogy az ismert, nagy nevek - Mumm, Moet&Chandon, Veuve Cliquout - a champagne McDonald's-ai lennének! Ezek a pezsgőházak ugyanis több évszázados múltra tekintenek vissza; a legjobb parcellákról szüretelnek, a legjobb minőségű szőlőből készítik alapboraikat, rendelkezésükre áll a legmodernebb technológia és a legtapasztaltabb pezsgőmesterek tudása. A kicsik elsősorban az újításokkal, a megszokott stílustól való eltéréssel tudnak kitűnni - például azzal, hogy 100%-ban pinot meunier-ből készítik pezsgőjüket, vagy erőteljesebben hordózzák az alapbort, vagy markánsan csökkentik a dosage szintjét.

A fogyasztói ízlés változásával a pezsgők egyre szárazabbak lettek. Egyrészt a divat is a cukor ellen dolgozik: 2006-ban a Roederer kihozta nyerspezsgőjét, a címkén pedig nem az évjárat vagy a biodinamikus művelés kapta a legnagyobb hangsúlyt, hanem a brut nature felirat. A klímaváltozás következtében egyre magasabb cukorfokkal, egyre testesebb, érettebb alapanyagot szüretelnek, következésképp az alapbor is kevésbé szikár, savas - így nem igényli a korábban megszokott, 8-9 gramm/liter körüli dosage-t; elég ennek a mennyiségnek a fele is.

Ezek a világ legjobb ár-érték arányú borai
A felmelegedéssel új termőhelyek is alkalmassá váltak arra, hogy kiváló pezsgőket készítsenek. Az angol pezsgő - ha mennyiségét tekintve nem is - de minőségében mindenképpen reális kihívást jelenthet a champagne számára. Francia oldalról a kommunikáció része kell, hogy legyen a champagne stílus változása, a testesebb, melegebb érzetű pezsgők elfogadtatása a fogyasztókkal.

A nagy házak termelésének mindössze 10%-a évjáratos (vintage) champagne, és csak a legjobb évekből kerül palackba. Ezeknél a pezsgőknél ugyanis nincs lehetőség arra, hogy a reserve borok házasításával alakítsák ki a végső terméket és így korrigálják az kedvezőtlenebb évjáratok nehézségeit. Egészen más stílusú pezsgő készül egy melegebb évben, mint egy hűvösebb, csapadékosabb évjáratban.

A Pezsgő Június mesterkurzusán a bemutatásra kerülő kilenc évjárat egymást követi, 2002-től 2010-ig minden évet felsorakoztatva. Így egy valóban különleges időutazásra invitálják a részvevőket - profiknak és kezdő champagne-rajongókat egyaránt. És természetesen minden palacknak története van... A Dom Perignon többek között arról is híres, hogy kizárólag vintage champagne-t készít. 2003 meleg évjárat volt, így a legtöbb nagy ház ebben az évben nem is jött ki vintage pezsgővel - a Dom Perignon részéről éppen ezért nagy bátorság volt, hogy az évjárati adottságokhoz alkalmazkodva egy fenolosabb, nagyobb testű pezsgővel hoztak piacra. Ez a tétel tulajdonképpen az előhírnöke volt a klímaváltozás, a felmelegedés által meghatározott új stílusnak.

A felmelegedéssel új termőhelyek is alkalmassá váltak arra, hogy kiváló pezsgőket készítsenek. Az angol pezsgő - ha mennyiségét tekintve nem is - de minőségében mindenképpen reális kihívást jelenthet a champagne számára. Az említett nagykóstolón (külön térítés ellenében) három angol pezsgőt is össze lehet mérni a champagne-teremben elérhető több mint 40 tétellel.

Olvasson még többet az év legexkluzívabb pezsgős mesterkurzusáról, ide kattinttva!

(x)
Kiszámoló

K&H Black Friday számlanyitási akció

Végre eljött az igazi Black Friday napja is (annak ellenére, hogy már egy hónapja így reklámozzák a kereskedők az akcióikat), a K&H Bank 60 ezer forintos jóváírással reklámozza mától v

KonyhaKontrolling

Adj készpénzt karácsonyra!

A karácsonyi ajándékozás nagyon fontos számomra. Ez meglepő lehet, hiszen pontosan tudom, hogy közgazdaságtanilag mennyire hatékonytalan tud lenni. Ennek ellenére lelkes vagyok a karácsonyi ajá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkeményen belerúgott a legendás F-35-ös vadászgépekbe a világ leggazdagabb embere - Tényleg ekkora a baj?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Agrárszektor Konferencia 2024
2024. december 4.
Mibe fektessünk 2025-ben?
2024. december 10.
Property Warm Up 2025
2025. február 20.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
IMG_2847