Prémium

A Hungrana már készül a cukorpiac átrendeződésére (x)

Portfolio
A piacnyitás, az élesedő verseny a vevőkért és beszállítókért új szemléletet hozott a Hungrana Kft.- nél. Elindult egy új alapanyag beszállítókat megszólító partnerstratégia, átadták a vállalat 2,8 milliárd forintos beruházással megépült új takarmány pelletáló üzemegységét, valamint bioetanol piaci tapasztalattal bővült a vállalat vezetése.


A Hungrana már készül a cukorpiac átrendeződésére
Az Európa legnagyobb kukoricafeldolgozó-üzemét működtető vállalat 2015 elejétől működik a joint venture világban megszokott kettős ügyvezetéssel. A vállalatot év elején négy hónapon keresztül, átmenetileg egyedül irányító Kelemen Kálmán ügyvezető igazgató - CFO mellé ez év júniusában társügyvezetőként csatlakozott a komoly bioetanol ipari tapasztalatokkal rendelkező Reng Zoltán CEO-ként. A cég a javuló termelésnek, az új partnerstratégiának és a hatékonyság javításának köszönhetően 2016-ra nagyobb árbevétellel és látványos eredménynövekedéssel számol.

"A négy szem elvet követő vezetői struktúra egyáltalán nem meglepő olyan vegyes vállalatoknál, ahol a tulajdonosi megoszlás 50-50 százalékos" - mondja Reng Zoltán.

"A kettős irányítás a vállalat tulajdonosainál is így működik, ennek adaptálása ésszerű döntés volt. A piacnyitás, az élesedő verseny a vevőkért és beszállítókért új szemléletet és vállalatirányítási stratégiát kíván. Ez a menedzsment modell pedig elősegíti, hogy az egyes stratégiai területekre nagyobb vezetői fókusz kerüljön" - teszi hozzá Kelemen Kálmán.

A Hungrana Kft.-t két nemzetközi nagyvállalat, az osztrák Agrana és az amerikai ADMworld birtokolja. A tulajdonosok az elmúlt 10 évben 230 millió eurót fektettek a cégbe.

Az új felosztásban Reng Zoltán ügyvezető-vezérigazgató felelősségi körébe tartozik a termelés, az értékesítés, a HR, a logisztika, a biztonság és vagyonvédelem. Kelemen Kálmán ügyvezető- pénzügyi igazgató pedig a számviteli, pénzügyi és belső ellenőrzési feladatok mellett a cég eredményességét alapvetően meghatározó alapanyag beszerzésért felel, valamint irányítja az általános beszerzést, az IT és a jogi területeket.



A Hungrana már készül a cukorpiac átrendeződésére
" A Hungrana életében 2017 októberétől alapvetően új helyzet áll elő, ekkor szűnik meg az addigi szigorú cukorkvóta-rendszer és indul el a szabadpiaci verseny. A versenyhelyzet erősödése nyomán átalakul a felvásárlási piac is. A Hungrana mellett már most van egy másik nagy felvásárló, jövőre pedig egy zöldmezős beruházásnak tulajdoníthatóan új szereplő is megjelenik a piacon"- mondja Reng Zoltán.


"Az új helyzetre igyekszünk idejekorán felkészülni, ezt célozza meg az új partnerstratégiánk, amelynek egyik fontos eleme, hogy a beszállítóinkat a jelenleginél szélesebb körű és rugalmasabb felvásárlási konstrukciókkal szólítjuk meg. A lépésünknek nagyon pozitív a visszhangja, sok olyan gazda keresett meg minket, aki eddig nem szállított nekünk közvetlenül, és most velünk szerződik le" - mondja Kelemen Kálmán, mint a beszerzésért is felelős szakember. A Hungrana Kft. a teljes hazai kukoricatermelés 15 százalékát használja fel, mintegy 700 szerződéses partnere van, rajtuk keresztül pedig mintegy 4000-4500 gazdával áll kapcsolatban. A Hungrana a jövőben még inkább nyit a gazdák felé, ennek fontos eleme, hogy van olyan partnere, akinek a cég a telephelyén veszi meg a termését, így a gazda is hamarabb jut a pénzéhez.

"Jó közepes kukoricaterméssel számolunk, annak ellenére, hogy tavalyhoz képest kisebb a vetésterület. Az időjárás idén kedvezett ennek a gabonafajtának, a szakma erre a szezonra 8 millió tonna körüli termést becsül, ami 20-25 százalékkal magasabb, mint az előző évben. Emiatt akár olyan mértékben is mérséklődhetnek az árak, mint ahogy nőtt a termés. A gyár tavaly több mint 1,1 millió tonna kukoricát dolgozott fel, idén ez megközelítheti az 1,2 millió tonnát is." -teszi még hozzá a vezető.

"Az új partnerstratégiánk pedig olyan innovatív elemeket tartalmaz, amely gazdasági, jogszabályi, finanszírozási, agrárfejlesztési és egyéb hasznos információk eljuttatását célozza meg a gazdák felé. Továbbá nyitunk abba az irányba is, hogy a gazdákkal együtt gondolkodva alakítsunk olyan programokat, megoldásokat, amelyek hosszú távon, kölcsönösen előnyös üzleti megoldásokat hoznak minden érdekelt fél részére - folytatja Kelemen Kálmán.

"A Hungrana Kft ezen kívül stratégiai fontosságú feladatként kezeli az egyéb területeken való aktív részvételét is. Duális képzésekben vesz részt két egyetemmel, egyéb oktatási tevékenységeket is tervez, valamint még aktívabban fog részt venni az őt körülvevő közösség életében. A cég tevékenysége, gazdasági, társadalmi szerepe kiváló példa a sikeres vidékfejlesztésre" - tette Hozzá Reng Zoltán.

A legutóbbi fejlesztésekkel tovább növelték a vállalatnál a gyártás megbízhatóságát, gépcseréket hajtottak végre, így még több kukorica feldolgozására alkalmassá vált az üzem. A piacnyitási lépéseknek köszönhetően, valamint a felvásárlási és értékesítési feltételekkel jól gazdálkodva a vállalat, az év első hét hónapjában 3 százalékos bevétel növekedést és 30 százalékot meghaladó eredményjavulást ért el, mind üzemi szinten, mind az adózás utáni profitban.

A Hungrana már készül a cukorpiac átrendeződésére
(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2