Prémium

Akár 130 ezret is nyerhetünk, ha még év végéig cselekszünk (x)

Portfolio
Miből fogok megélni időskoromban? Mikor kezdjek el takarékoskodni? Ezek a kérdések egyre többeket foglalkoztatnak, és korántsem csak az idősebb korosztályt érintik. Minél hamarabb kezdünk el félretenni, annál magabiztosabban tekinthetünk a jövőbe. Így év vége felé pedig a nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek érdemes észben tartaniuk, hogy a december 31-ig befizetett biztosítási díj 20 százalékát - 130 ezer forintig - visszaigényelhetik adójóváírásként.
Mire elég havi 55 000 Ft? Ahány generáció, annyi válasz. Egy biztos: a megkérdezettek többsége akkor érezné magát időskorában is biztonságban, ha havonta átlagosan ennyit tudna félretenni, tízből három ember szerint viszont 10 000 és 30 000 forint közötti összeg is megtenné - derül ki a Generali Biztosító reprezentatív kutatásából.

A megkérdezettek közül kettőből csak egy embernek van spórolt pénze

A 18-75 éves korosztályba tartozó hazai netezők túlnyomó többsége (90%) tudja, hogy már most takarékoskodnia kellene a nyugdíjra, de nyugdíjcélú pénzügyi termékeket csak a harmaduk vesz igénybe. A hazai internetezők közül kettőből egynek van spórolt pénze: azok, akiknek van rá módjuk, átlagosan havi 24 000 Ft-ot tesznek félre. Jelenleg az internetezők 37%-a tud megtakarítani - derül ki a biztosító idei felméréséből. Azon túl, hogy sokaknak nem futja öngondoskodásra, úgy tűnik, nem is tervezzük elég tudatosan pénzügyeinket. A rendszeresen megtakarítók 63%-a csak azt teszi el, ami a hónap végén a fizetésből marad - világít rá a kutatás.

Egy fontos lehetőség, amit érdemes kihasználni

Soha nem késő: akár néhány évvel a nyugdíjba vonulás előtt is érdemes belevágni a takarékoskodásba, főleg, ha egy nagyobb összeg áll rendelkezésünkre. Akinek ez megterhelő, természetesen már 5-10 ezer forinttal is elkezdheti a megtakarítást. Minél fiatalabb az ember, annál kevésbé fájó, ha eleinte csak kisebb összeget tud félretenni, mert mire nyugdíjba vonul, ebből sokkal több lehet.

Aki pedig már rendelkezik nyugdíjbiztosítással, annak jó hír, hogy az évente befizetett biztosítási díj 20 százalékát visszaigényelhetik adókedvezményként: ez maximum 130 ezer forint lehet, azaz 650 ezer forint befizetésével használhatják ki maximálisan az állami támogatást. Aki az évközi befizetéseivel nem éri el ezt az összeget, annak lehetősége van eseti díjat befizetni az év végéig, így szintén növelheti megtakarításait. Ezért jó, ha észben tartjuk: december 31-ig még érdemes akár egyben is befizetni az éves díjat, hiszen arra az összegre kapjuk meg az adójóváírást, amit idén befizettünk. Emellett fontos, hogy figyelembe vegyük az átfutási időt és a banki nyitvatartást: a biztos az, ha előtte tanácsadónkkal, biztosítónkkal is egyeztetünk.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2