Prémium

Egy kkv általános kockázatai (x)

Portfolio
Egyre tudatosabban észlelik a kockázatot és a felelősséget a hazai kkv-k vállalatvezetői, amihez a nagy port kavaró céges botrányok is hozzájárulnak. Bár még mindig elmaradott a vállalati biztosítási kultúra a nyugat-európai országokhoz képest, fejlődési trendet érzékelnek a Generali Biztosító szakértői. Úgy tűnik, más kárán tanulnak a cégek, és ilyen időszakokban megnövekszik a cégek érdeklődése a felelősségbiztosítások iránt.
Ha a cég védelméről van szó, egy vállalatvezetőnek elsőként azon eszközök biztosítása jut eszükbe, amivel a termelést és a munkát végzik. A Generali Biztosító vállalatbiztosítási adatai alapján éves szinten a kkv-szektornak kifizetett kárösszeg megközelíti a 10 milliárd forintot. A biztosítótársaság szerint a kkv-knál a három leggyakoribb eset itthon a tűz- és elemi károk, az üvegek törése, illetve a betöréses lopás.

Egy kkv általános kockázatai
A kockázatmenedzsment még gyerekcipőben jár a kkv-szektorban

A Generalinak jelenleg 115 ezer vállalati ügyfele van, amelynek egy jelentős részét a kis- és középvállalkozások teszik ki. Bár az elmúlt egy évben már látható volt egyfajta trendforduló, hiszen 2-3%-os növekedés volt tapasztalható a vállalati vagyonbiztosítások esetében, még van hova fejlődni. A Magyarországon működő kkv-k 70-80%-a rendelkezik valamilyen vagyonbiztosítással, azonban az e mögötti motiváció az esetek nagy részében nem a kockázattudatosság, hanem a banki hitel. A bank ugyanis kötelező jelleggel előírja, hogy épületre, gépre, gyártóeszközre biztosítást kell kötni - vázolta fel a helyzetet a biztosító. Szakértők szerint a kockázatmenedzsment itthon, elsősorban a kkv-szektorban még gyerekcipőben jár, ezért a biztosítóknak nagy szerepe van a cégtulajdonosok kockázattudatosságának fejlesztésében.

A költségkalkulációk során általában kiderül, hogy az általános kockázatokat egy átlag magyar kkv esetében 80-100 ezer forintos éves díjjal le lehet fedni, tehát havi 6-8 ezer forintos költségről beszélünk. Ez féltanknyi benzin ára sincs egy hónapban. Az olyan komplex konstrukcióknak köszönhetően, mint amilyen a Generali Cégpaletta programja, az ügyfelek egy helyen, kényelmesen és költséghatékonyan biztosíthatják magukat.

Egy kkv általános kockázatai
A vállalatvezetők magánvagyonukkal is felelnek a hibájukért

A vagyon védelmén és a stabil működés biztosításán túl nem szabad megfeledkezni azokról az esetekről sem, amikor a vállalat akaratlanul ugyan, de vét környezete, partnerei ellen. A felelősségbiztosítás tekintetében sajnos különösen el vannak maradva a hazai kkv-k. A magyar telephellyel rendelkező vállalatoknak csak közel 2/3-a rendelkezik felelősségbiztosítással, pedig akár már 100-200 ezer forintos éves biztosítási díjért is elég magas összegre szóló vállalati felelősségbiztosítást lehet kötni, mondják a szakértők. A hangos botrányok mellett lassan a tavalyi jogszabályváltozás hatásai is érezhetőek. A vállalatvezetők magánvagyonukkal is felelnek mind a vállalatnak, mind a vállalaton kívülálló személyeknek, ha hibáznak.

A Generalinál szakemberek segítenek a céges biztosítások felülvizsgálatában: ún. risk-management beszélgetés keretében veszik végig a lehetséges kockázatokat. Ilyenkor általában fény derül arra, hogy a cégvezetői minőségben és a vállalat tevékenységében milyen és mekkora felelősségbiztosítással lefedhető kockázatok rejlenek. A biztosítótársaság közel 2000-es tanácsadói hálózatából 150-en kifejezetten a kkv szegmensre specializálódtak, ők az ország teljes területén végeznek kockázatfelmérést, tanácsadást.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2