Prémium

Personal Hungary interjú - Horváth Emil (x)

Portfolio
Horváth Emil 14 éve dolgozik egészségfejlesztőként. Emil a stresszoldó tréning program megalkotója, trénere, diplomás egészségtan tanár és vállalati egészségfejlesztő, valamint autogén tréner, aki magával ragadja a közönségét. A Personal Hungary szakértőjét a vállalati egészségmegőrzésről kérdeztük.
Hazánkban először a Personal Hungary keretein belül kap kiemelt nyilvánosságot a "Corporate Health". Napjainkban miben látja e témakör jelentőségét?

Jelenleg Magyarországon a vállalati színtéren történő egészségfejlesztés nem jogszabályi kötelezettség és nem is karitatív tevékenységet takar. Azok a vállalatok, akik ezzel élnek, teljesen önkéntesen vállalják ezt fel, ennek két oldala figyelhető meg.



Personal Hungary interjú - Horváth Emil
Az egyik, amikor a szervezetek felismerik, hogy mindez egy hosszú távon megtérülő befektetés, hiszen a dolgozóikba fektetnek be azáltal, hogy odafigyelnek rájuk, törődnek velük. Mindezt az egyik legfőbb értékkel teszik: az egészségükkel. A vállalatok rengeteg pénzt áldoznak a munkavállalóikra azért, hogy a dolgozó a lehető leghatékonyabban végezze feladatait, s a legtöbbet hozza ki magából. Az egészség, mint érték sokáig háttérbe szorult. Azonban felgyorsult világban élünk, óriási mennyiségű stressz inger éri a szervezetünket, és csak nagyon kevesen tudnak ezzel megküzdeni. Idejekorán jelennek meg betegségek: harmincöt éves, vezető beosztású emberek átestek már egy szívinfarktuson, túl vannak egy embólián, vagy éppen a második gerincsérv műtét előtt állnak. Mindez húsz évvel ezelőtt még nem a harminc éves korosztályra volt jellemző. Ezek mind kiesést jelentenek a vállalatnak, hiszen egy adott szinten tevékeny, nagyon jó kompetenciákkal bíró személy, akire a cég támaszkodik, hónapokra kiesik olyan projektekből, megbeszélésekből, stratégiai alkotásokból, melyek értéket jelentenek. Ez a folyamat pedig összességében pénzben is megfogható értéket képvisel.

A másik ok, amiért a vállalatvezetők e területhez nyúlnak, az nem más, mint hogy olyan igazgatóság található az anyavállalatnál, akik mint magánemberek maguk is egészségtudatosak. Jelentőséggel bír az, hogy a döntéshozók milyen szemlélettel, attitűddel rendelkeznek. Itt az egészség fontos értékként jelenik meg. Az ilyen szemlélettel bíró tulajdonos tisztában van azzal, hogy mennyit ér, ha a saját egészségére energiát és időt fordít. Amikor saját magán érzékeli, hogy az egészségére való odafigyeléssel nő a hatékonysága, teherbíró és stressz tűrő képessége, akkor joggal feltételezi, hogy a többi emberre is ugyanígy fog hatni.

Milyen módszerekkel lehet mérni adott vállalat egészségügyi állapotát?

Összességében egyfajta szervezetfejlesztésről van szó. Egy jó vállalati egészségfejlesztés állapotelemzésre épül, csakúgy, mint az orvosnál, ahol a kivizsgálás után - a szükséges ismeretek birtokában -, a diagnózis felállítása következik. Vállalati szinten sem történik ez másképp. Készítenek egy egészségtervet, melynek lényege, hogy felméri a szervezet pillanatnyi egészségügyi állapotát, tehát a benne dolgozókét. A felmérés eszköze lehet kérdőív, interjú vagy akár szűrővizsgálat: ezeknek a statisztikai eredményeire támaszkodnak, mindebből pedig megállapítanak egy állapot értéket. Az így kapott eredmények alapján állítják fel az intézkedési tervet. Maga az állapotfelmérés hosszabb folyamat, akár több hónapot is igénybe vehet.



Personal Hungary interjú - Horváth Emil
A Munka Törvénykönyve szabályozza, hogy fel kell mérni a munkahelyen egészséget kockáztató veszélyforrásokat: ezt hívják kockázatértékelésnek, kockázatbecslésnek. Ezen belül van egy olyan kockázat, amit pszichoszociális kockázatértékelésnek hívnak, ez a vállalatok nagyságától függetlenül mindegyikre vonatkozik, még az egyéni vállalkozókra is. Ez az értékelés tartalmazza a stressz felmérést is, vagyis azt, hogy az adott munkahelyen milyen volumenben találhatóak meg stressz források. Mindezek adódhatnak a szervezetből, tehát függnek a munkahelyi kultúrától, légkörtől, vezetőktől, kommunikációtól, de függnek az egyéntől is. A kapott eredmények feldolgozása után fel kell mérni a változtatás lehetőségeit, a vezetőség, illetve a munkatársak részéről egyaránt.

Miért fontos, hogy a Szakkiállításon ez a témakör elhangozzon?



Personal Hungary interjú - Horváth Emil
Az egészségfejlesztés egyrészt HR, másrészt munkavédelmi szakterület, e két területhez tartozik egy-egy vállalaton belül. Általában a vezetők, igazgatók nem kapnak erről képzést: az egyetemről kikerülve nincs sem vállalati egészségfejlesztéssel, sem szervezetfejlesztéssel kapcsolatos ismeretük. Nincs a birtokukban az a tudás sem, hogy milyen módon kell egy egészségtervet létrehozni, annak eredményeit feldolgozni, majd az intézkedési tervet felállítani. A legnagyobb probléma azonban ennek a megvalósításánál lép fel. Sajnos sok esetben a szervezetek ad hoc indítanak egy szűrővizsgálat kampányt vagy egy egészségnapot, és ezt úgy határozzák meg, mint vállalati egészségfejlesztés. Ezzel sajnos nincs megoldva a probléma, hiszen egy felnőtt ember szemléletformálása több évbe telik, éppen emiatt kell hosszú távon gondolkodni, mivel itt attitűd-váltásról beszélünk. Több HR vezető még nincs tisztában ezzel, emiatt érdemes a Personal Hungary-n megjeleníteni, kerekasztal beszélgetéseket, előadásokat szervezni, hogy még több információt adjunk át erről.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2