Prémium

5 millió forint adómentesen? (x)

Portfolio
Kevesen használják ki, pedig az adótörvényekben megbújik egy olyan juttatás, melyet adómentesen lehet adni akár 5 millió forintig is. A jó munkavállalókra érdemes odafigyelni, és amennyiben a munkavállalók lakásvásárlás, vagy építés előtt állnak, és a munkáltató anyagi keretei ezt lehetővé teszik, érdemes fontolóra venni a juttatást.
Vegyünk például egy munkavállalót, akinek 2 gyermeke van, és éppen azon van, hogy egy nagyobb lakásba, vagy új építésű családi házba költöztesse a családját. A családi házat Budapesten szeretnék megépíteni.

Nézzük végig, hogy mire kell odafigyelnie a munkavállalónak és a munkáltatónak.

A munkáltatók adómentesen támogathatják munkavállalójuk építkezését, lakásszerzését, akár vissza nem térítendő támogatás formájában is, de tekintettel kell lenni arra, hogy a juttatás összegbeli határa a vételár, a teljes építési költség 30 százalékát, de legfeljebb 5 millió forint nem haladhatja meg (5 éves időtávot kell vizsgálni, azaz ezen időszak alatt többször nem lehet juttatni 5 millió forintot). Ezt az adómentességi értékhatárt építkezés esetén például az építkezés várható költségeit tartalmazó költségvetés alapján kell vizsgálni. A juttatás tekintetében nincs megkötés, hogy azt egy összegben kell kifizetni, így azt lehet több részletben is folyósítani.

Az egyik legfontosabb kritérium, hogy a lakás szobaszáma nem haladhatja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt. A szobaszámmal kapcsolatos információkat a munkavállalónak kell átadnia munkáltató felé, és érdemes megfelelő tájékoztatást adni a munkavállaló felé, hiszen ha rossz nyilatkozatot ad, adókockázat merülhet fel a munkáltató oldalán. A példában egy négy tagú, kettő gyermekes család esetében a szobaszám maximum 4 szoba; ettől nagyobb ingatlan esetén az adómentesség nem jár. 2014 előtt a szobaszámot és egyúttal a lakásépítési költségét is figyelembe kellett venni a méltányolható lakásigény vizsgálatakor. Az építési költségek jogszabályban meghatározott értéke ugyanakkor a piaci változásokat sajnos nem követte; például Budapesten egy 4 szobás családi ház építési költsége - telekár nélkül - nem haladhatta meg a 24,5 millió forintot.

A kedvező jogszabály változás hatására tehát csak a szobaszámot kell figyelembe vennünk, a szobaszám számítás pedig egyértelmű a vonatkozó rendeletben (érdemes erről a munkavállalót írásban tájékoztatni):
  • A fél lakószoba hasznos alapterülete a 6 négyzetmétert meghaladja, de nem haladja meg a 12 négyzetmétert.
  • A lakószoba hasznos alapterülete meghaladja a 12 négyzetmétert, de legfeljebb 30 négyzetméter, amennyiben ennél nagyobb, úgy két szobaként kell számításba venni.
  • Amennyiben a nappali szoba, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 négyzetmétert, úgy - egy lakás esetén egy alkalommal - két szobaként kell figyelembe venni.

Ha teljesítettük a fenti feltételeket, azért marad még adminisztratív teendő:

A munkáltatónak lakásvásárlás esetén (beleértve a lakáscélú hitel törlesztését) a támogatás folyósításának évét követő év május 31-éig, lakás építéséhez, építtetéséhez, alapterületének növeléséhez és korszerűsítéséhez adott támogatás esetén a folyósítás évét követő második év május 31-éig kell rendelkeznie az adópolitikáért felelős miniszter rendeletében meghatározott igazolásokkal. A folyósítás nem történhet közvetlenül a munkáltató és a munkavállaló között, hanem hitelintézeten keresztül kell megtörténnie az utalásnak.

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben a nevezett igazolásokkal a munkáltató nem rendelkezik, az adómentesség feltétele nem teljesül. A nyújtott támogatás 20%-kal megnövelt összeget a juttatásban részesülő munkavállalónál bérjövedelemként kell figyelembe venni.


5 millió forint adómentesen?
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2