Prémium

Biztos (kamat)lábakon - Védje ki az eladósodást! (x)

Portfolio
A pénzpiac mindig változik, és mint a közelmúlt eseményei mutatják, bármikor közbejöhet egy váratlan és nagyon jelentős esemény. Egy cég életében a pénzügyi stabilitás elengedhetetlen, ezért fontos, hogy megfelelő bankot és szolgáltatást válasszunk. De ennél többet is tehetünk a tervezhető pénzügyekért. Erre megfelelő eszköz a kamatcsere.
A forint, az euró, de általánosan minden nullához közeli alapkamattal rendelkező pénznemben denominált hitel kamatlábának jelenlegi szintje potenciális veszélyeket hordoz magában. Mint Kosárszky Gábor, a Sberbank Magyarország Zrt. pénzpiacokért felelős üzletágvezetője elmondta, a jegybanki alapkamat és a bankközi ügyletek kamatai napjainkban a lehető legalacsonyabbak, számottevően csökkenni már nem tudnak. "Az alapkamat 2% alatt van, csak úgy, mint a BUBOR. Összehasonlításképpen: pontosan 10 évvel ezelőtt, 2005 áprilisában mindkettő 7 és 8% közötti értéken állt, de 2008-ban 11,5%-ot is elérte. Ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy azok a cégek, amelyek most az alacsony kamatoktól inspirálva nagy összegű, változó kamatozású (BUBOR-hoz, EURIBOR-hoz, LIBOR-hoz kötött) hitelt igényelnek, egy későbbi - valószínűleg bekövetkező - kamatláb-emelkedés során jelentősen megugró kamatfizetési vagy törlesztési kötelezettséggel fognak szembenézni. Ez azonban kivédhető egy kamatcsere ügylettel" - tette hozzá a Sberbank szakértője.
Jegybanki alapkamat: A Magyar Nemzeti Bank által meghatározott kamat, amely irányadóként szolgál a hitelekre kifizetett, illetve a betétek után járó kamatokhoz. Befolyással van a BUBOR-ra, amennyiben csökken, úgy a banki ügyletek kamatai is csökkennek és megfordítva.

BUBOR: A magyar bankok által éven belüli sztenderd futamidőkre jegyzett hitel oldali kamatlábaiból képzett benchmark. Naponta változik. Ez az alapja a banki termékek árazásának, vagyis a kifizetendő vagy megkapott kamatok mértékének. Az EURIBOR, illetve a LIBOR ennek európai, illetve londoni megfelelői.
A kamatcsere, vagy kamatswap ügyletek (angolul Interest Rate Swap; IRS) Magyarországon az 1980-as évektől vannak jelen, ám számuk az utóbbi másfél évtizedben nőtt meg. A lényegük, hogy bizonyos pénzáramlások kamatlábait szándékunk szerint alakítsuk. Ezek a pénzáramlások lehetnek betétek, vagy hitelek is. Mi most a hiteloldali ügyletekkel foglalkozunk. Az IRS ügyleteknek két iránya van: fix kamatozású hitelünket változó kamatozásúra cseréljük, vagy éppen fordítva, a változó kamatot módosítjuk fix kamatozásúra. Természetesen nincs szó tényleges módosításról, hiszen nem váltunk konstrukciót. Mindössze arról van szó, hogy a meglévő hitelünk mellé kötünk egy IRS ügyletet.

Amennyiben cégvezetőként úgy döntünk, hogy nagy összegű, változó kamatozású hitelünket elcseréljük egy fix kamatozásúra, úgy kivédjük a kamatlábak várható növekedéséből származó többletfizetést. Megmutatjuk egy példán keresztül, mire is számíthatunk. Tegyük fel, hogy felvettünk beruházási céllal 50 000 000 forintot, 5 éves futamidőre, változó kamatozású hitel formájában. Ennek kamatát a mindenkori BUBOR érték fogja meghatározni, amelyet tételezzünk fel egy 1,8%-os szinten, 12 hónapra előre vetítve. Vagyis az első évben 900 000 forint kamatot fizetünk. Ám a futamidő 5 év és mint említettük, a kamatlábak könnyen növekedhetnek, viszont már nem nagyon tudnak csökkeni. Ha az elmúlt 5 év kamatcsökkenésével számolunk, csak éppen fordított előjellel, akkor akár 5,4%-ra is nőhet a BUBOR, ami pedig 2,7 millió forint kamatfizetést jelent az utolsó évben. Azonban, ha a változó kamatokat fixre cseréljük - tételezzünk fel egy 3%-os rögzített kamatlábat - akkor kiszámíthatjuk költségeinket a teljes futamidőre és kivédjük, hogy a kamatlábak nagymértékű emelkedése növelje kamatterheinket. Ez praktikusan úgy valósul meg, hogy amennyiben a változó kamat magasabb, mint a fix kamatunk, akkor a kettő különbségét a bank átutalja nekünk.

Ahogy a Sberbank szakértője, Kosárszky Gábor fogalmazott, ha ezt figyelembe véve nagyobb összegű, változó kamatozású hitelünket már most egy fix kamatozásúra cseréljük, akkor 5, vagy 10 év múlva nem ér bennünket kellemetlen meglepetés. A Sberbank pedig kiemelkedő, egyedi ajánlatokkal várja az érdeklődőket, hogy a legbiztonságosabb megoldással tudják kezelni pénzügyeiket.


Biztos (kamat)lábakon - Védje ki az eladósodást!


(x)
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2