Prémium

Adóváltozások (x)

Portfolio
Fellebbent a fátyol a Nemzetgazdasági Minisztérium adócsökkentési terveiről: az NGM javaslat szerint 2016-tól 15%-ra mérséklődik az egységes SZJA kulcs!
A kormányzat mozgásterét a 2014-ben megindult gazdasági növekedés növelte egy esetleges adócsökkentési csomag meghirdetésére vonatkozóan. A személyi jövedelemadó egyszámjegyűvé tétele túl nagy lyukat ütött volna a költségvetésben, de a vállalatokat terhelő adók kisebb átrendezésére, az aránytalanságok megszüntetésére lenne lehetőség. Cikkünkben a már beígért bankadó mérséklés, a reklámadó kulcsának drasztikus csökkentése illetve az SZJA kulcs 1 százalékpontos csökkentése melletti további, kisebb mértékű adócsökkentési illetve átrendezési alternatívákat járjuk körbe.

Adócsökkentési javaslatokból mind a kormányzat, mind a szakmai szervezetek részéről elég nagy volt az utóbbi néhány hétben a választék. Tekintettel arra, hogy a magyarországi adóterhelés régiós összehasonlításban nem tér el különösebben a többi országétól, az első gondolat az lehetne, hogy inkább finomhangolásra, az arányok kismértékű megváltoztatására lenne szükség. A személyi jövedelemadó 16%-os (2016-tól valószínűleg 15%-os) kulcsa például kedvezőnek mondható ismét csak régiós összehasonlításban. Számos olyan nemzetközi vállalatot ismerünk, ahol a külföldi munkavállalók már nagyon szívesen adóznak inkább Magyarországon, mint az anyaországban. Ettől eltekintve is látható, hogy az alacsony adókulccsal illetve a családi kedvezménnyel már a magánszemélyek nagy része rendkívül kedvezően adózik. Lehet-e ezek alapján nemzetgazdaságilag cél a további csökkentés, és elérjük-e vele a munkát terhelő költségek csökkenését?

Ha megnézzük azt, hogy egy munkavállaló egy forintos nettó fizetéséhez mennyi pénzt kell a vállalkozónak rendelkezésre bocsátani, akkor azt láthatjuk, hogy ez majdnem kettő forint. Nemzetgazdasági szinten a kb. 1.500 milliárd forint SZJA bevételt a munkáltatók részéről fizetett szociális hozzájárulási adó, illetve a munkavállalók nyugdíjjáruléka és egészségbiztosítási járuléka további kb. 3.500 milliárd forinttal egészíti ki. Így együttesen kb. 5.000 milliárd forint adót és járulékot fizetnek a vállalkozók és a náluk alkalmazottak összesen az államnak, miközben kb. 5.000 milliárd forint nettó jövedelemre tesznek szert a munkavállalók. A munkáltatók terheit a viszonylag magas, a bruttó bérek 27%-át kitevő szociális hozzájárulási adó csökkentése jobban enyhítené, mint az SZJA kulcs javasolt 1 százalékpontos csökkentése. A foglalkoztatás további bővítése szempontjából ez hatásosabb lenne.

A társasági adó egykulcsossá tétele 2016. január 1-jével ugyancsak indokolt lenne. A társasági adó mértékét a nyereség mértékéhez kötni, és sávosan progresszív adót alkalmazni nem jó megoldás. Ha az SZJA logikáját nézzük, ami egyetlen kulcs mellett valósítja meg a "nagyobb összegű jövedelem - nagyobb összegű adó" elvet, akkor ugyanezt célszerű alkalmazni a nyereségadó esetén a vállalkozásoknál is. Minél több a nyeresége egy vállalkozásnak, annál több társasági adót fizet egykulcsos adó mellett is. A gazdasági társaságok szempontjából ugyanakkor lényegesen nagyobb problémát okoz az iparűzési adó. Iparűzési adóból közel másfélszer annyi folyik be a költségvetésbe egy éven belül, mint a társasági adóból. Bár az iparűzési adó az önkormányzatokhoz kerül, a vállalkozásokat ugyanolyan mértékben sújtja. Ráadásul iparűzési adót olyan cégek is fizetnek, amelyek egyébként veszteségesek. Ily módon tehát olyan vállalkozásokat adóztatunk, amelyek veszteséggel termelnek vagy kereskednek. A nyereséges vállalkozások viszont az alacsony társasági adókulcsnak köszönhetően a nyereségük nagyobb részét tudják osztalékként kifizetni.

Ugyancsak felmerült az elmúlt néhány hétben a 27%-os mértékű ÁFA csökkentésének a lehetősége. Nemzetgazdasági szinten az ÁFA bevétel meghaladja a 3.000 milliárd forintot. Ez kétszer annyi, mint ami személyi jövedelemadóból, és közel tízszerese annak, ami társasági adóból befolyik. Ezért egy 1 százalékpontos csökkenés is több mint százmilliárd forintos bevétel csökkenést okozna. Reális esély így talán arra kínálkozik, hogy a korábban sokáig alkalmazott 25%-os kulcsra térjünk vissza. Pszichikai értelemben ez olyan pozitív változás lenne, ami vélhetőleg nagyobb fogyasztásra sarkallná a vásárlókat, ily módon talán nem is okozna akkora bevétel kiesést a költségvetésnek.

Egy robosztusabb gazdasági növekedés persze jelentősebb mértékű adócsökkentéseket is lehetővé tesz. Hogy ez a bankadó kb. 60 milliárd forintos csökkentése mellett a távközlési adó csökkentését vagy megszüntetését, az ÁFA kulcs csökkentésének a megindítását vagy egyéb adócsökkentést tesz lehetővé, azt még vélhetőleg a nemzetgazdasági miniszter sem tudja pontosan. A nyertesek a jelenlegi állás szerint a magánszemélyek, akiknél az SZJA kulcs csökkenése révén 2016-tól évi 120 milliárd forinttal több marad. A 2016-os költségvetés benyújtásáig, 2015. május 13-ig kiderül, milyen egyéb adócsökkentési javaslatról dönthet majd az országgyűlés.


Adóváltozások
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2