Prémium

A számviteli törvény várható módosításai (x)

Portfolio
A Nemzetgazdasági Minisztérium 2015. április 13-án egy törvénytervezetet tett közzé, ami többek között jelentősen változtat a számviteli törvény előírásain. Az alábbiakban vesszük sorra azon tervezett módosításokat, amelyek a legnagyobb hatással vannak a magyar vállalkozások eddigi számviteli és beszámoló összeállítási gyakorlatára.
A számviteli törvény módosítására a számviteli szabályok EU-s irányelvekhez való közelítése céljából van szükség. Az EU-ban is egyre általánosabbá válik a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok vagyis az IFRS alkalmazása, amelyhez a várható módosításokkal egy újabb lépéssel közelebb kerül a magyar számviteli környezet.

Rendkívüli tételek

Az új számviteli irányelv nem teszi lehetővé rendkívüli tételek elszámolását. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a jövőben az eddig ilyen jogcímen felmerülő tételeket nem számolhatja el a társaság, pusztán arról van szó, hogy az irányelvek szerint ez a kategória megszűnik. A korábban rendkívüli bevételként vagy ráfordításként meghatározott tételeket tartalmuknak és jellegüknek megfelelően az egyéb, illetve a pénzügyi műveletek ráfordításai vagy bevételei között kell elszámolni.

Ez gyakorlatilag inkább technikai jellegű változásnak tekinthető, de megkövetel egy bizonyos fokú szemléletváltozást a szakmától.

Jelentős összegű hibák

A feltárt jelentős összegű hibákat közvetlenül az eredménytartalékkal szemben, azt növelő vagy csökkentő módon kell elszámolni, szembeni az eddigi gyakorlattal, amikor az adott eredménykimutatás soron kellett megjeleníteni a hibát és a hibahatást.

Egyszerűsített éves beszámoló

Talán ez az, ami a legkedvezőbben érinti a magyarországi vállalkozások döntő részét. A jelenlegi szabályozás szerint az egyszerűsített éves beszámolót készítőkre az alábbi mérethatárok vonatkoznak:

Egyszerűsített éves beszámolót készíthet a kettős könyvvitelt vezető vállalkozó, ha két egymást követő üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő, a nagyságot jelző három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket:
  • a) a mérlegfőösszeg az 500 millió forintot,
  • b) az éves nettó árbevétel az 1000 millió forintot,
  • c) az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma az 50 főt.
Ezek a mutatók változnak meg, jelentősen, jellemzően több mint kétszeresükre, az alábbiak szerint:
  • a) a mérlegfőösszeg az 1200 millió forintot,
  • b) az éves nettó árbevétel az 2400 millió forintot,
  • c) az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma az 50 főt.
Bár az 50 fő foglalkoztatott relatív alacsony értéknek tekinthető, a KKV besorolásnál is jellemzően e miatt ugranak kategóriát a cégek, itt azonban máshogy kell kalkulálnunk. Ha a létszámadatot meg is haladja a társaság, amennyiben a mérlegfőösszege és az árbevétele a határérték alatt marad, készíthet egyszerűsített éves beszámolót.

Ez mindenképpen pozitív változás, mivel az egyszerűsített éves beszámolóra sokkal kevesebb kötelező tartalmi elemet ír elő a számviteli törvény, vagyis a könyvelők jelentősen kevesebb idő alatt tudják elkészíteni, mint az éves beszámolót. Ezáltal csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei.
Az NGM egyébként a mérethatárok növekedésétől azt várja, hogy a hazai vállalkozások 97-98 %-a a jövőben egyszerűsített éves beszámolót készíthet.

Bár kevesebbeket érint, a konszolidált éves beszámoló készítésre vonatkozó határértékek is változnak, a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis:

Az anyavállalatnak nem kell az üzleti évről összevont (konszolidált) éves beszámolót készítenie, ha az üzleti évet megelőző két - egymást követő - üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket
  • a) a mérlegfőösszeg 5400 millió forintot,
  • b) az éves nettó árbevétel 8000 millió forintot,
  • c) az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma a 250 főt.
Ezek a mutatók változnak meg szintén jelentősen az alábbiakra:
  • a) a mérlegfőösszeg 6000 millió forintot,
  • b) az éves nettó árbevétel 12000 millió forintot,
  • c) az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma a 250 főt.

Osztalék

Bár a mára irányadóvá váló IFRS és a magyar számviteli törvény előírásai között számos szabályozási ponton van eltérés, talán az osztalékfizetéssel kapcsolatos szabályok szorultak a legtöbb magyarázatra, amikor egy társaság meg akarja értetni a külföldi tulajdonossal, hogy mit keres egy pl. 2015-ben jóváhagyott osztalék a 2014-es beszámolóban.

A változás következtében korábbi mérleg szerinti eredmény kategória megszűnik, az eredménykimutatás az adózott eredmény levezetését fogja tartalmazni, az osztalék összegét a jövőben a döntés napjával kell megjeleníteni a számviteli nyilvántartásokban, és nem annak az évnek a beszámolójában (eredménykimutatásában), amellyel kapcsolatban azt jóváhagyták.
Összefoglalva

Sajnos a változások - amennyiben a törvénytervezet elfogadásra kerül - a 2016. évben induló üzleti évről készített éves beszámolóra, összevont (konszolidált) éves beszámolóra lennének először alkalmazhatóak, a 2015. naptári évben induló üzleti évről készített beszámoló esetében még nem.

Természetesen a tervezet a fent tárgyaltakon túl tartalmaz egyéb kisebb változásokat, pontosításokat, újradefiniálásokat is. A törvénytervezet egyértelműen közelebb viszi a magyar számviteli törvényt, és így a gyakorlatot a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardokhoz, attól azonban, hogy a magyar számviteli szabályozás teljes mértékben megfeleljen az IFRS-eknek, még nagyon messze vagyunk. Az összhang megteremtéséhez a kisebb, nagyobb módosítások helyett célszerűbb lenne a számviteli törvény teljes újrakodifikálása.


A számviteli törvény várható módosításai
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2