Prémium

Mit tehetünk a késedelmes vevőfizetések ellen? (x)

Portfolio
Egy újonnan kialakuló gazdasági kapcsolatban még nincs meg az a bizalom, ami a hosszú távú üzleti kapcsolatoknál igen sokat nyom a latba. Amíg kialakul, mindkét félnek sokat kell tennie érte, és bár mindkét félnek kockázatokat kell vállalnia, a kockázatvállalás mértéke közel sem azonos. Alább azt járjuk körbe, hogy mit tehetnek a szállítók, hogy a vevőik késedelmes fizetéséből, vagy a nemfizetéséből eredő kockázataikat csökkenteni tudják.
A magyar vállalkozások jelentős része állandó likviditási hiánnyal és/vagy tőkehiánnyal küzd, egy részük a szállítóikkal próbálja meg finanszíroztatni működését, méghozzá úgy, hogy a szerződés adta keretek közül kilépve nem fizetik ki időre a számlákat, sőt egyes esetekben egészen addig várnak a kiegyenlítéssel, amíg a másik fél nem foganatosít valamilyen intézkedést velük szemben.

Hogy megóvjuk magunkat az előre látható kockázatoktól és veszteségektől, ajánlatos megfelelő előszűrést alkalmazni új partnerek esetén, még mielőtt üzleti kapcsolatot létesítünk velük.

Érdemes mindenképpen a közzétett beszámolókat és a cégkivonatot megvizsgálni (a cégkivonatról látszik például, ha egy társaság végrehajtás alatt áll), ezek jelenleg mindenki számára ingyenesen elérhetőek, és nagyon sok minden derülhet ki belőlük egy adott cégről. Bár a társaságok a problémákat igyekeznek a kiegészítő mellékletben jótékony homályban hagyni, a számok értő olvasása segíthet a problémák feltárásában. És azt se felejtsük el, hogy bizonyos esetekben az információ megadásának a hiánya lehet intő jel.

Ezen kívül rendelkezésre áll még számos egyéb költségtérítéses és ingyenes adatbázis, amik segíthetnek abban, hogy felmérjük az adott partnerben rejlő kockázatot. Ilyenek például a NAV honlapján elérhető adatbázisok.

("Adóhiányosok, hátralékosok, végrehajtás alattiak", "Felfüggesztett, szankciós jelleggel törölt adószámok", illetve ennek fordítottja a "Köztartozásmentes adózói adatbázis", stb.).

A nemfizetés kockázatának kivédése/csökkentése

Természetesen az, hogy valakit egy időpillanatban a múltbeli adatokra alapozva megbízható partnernek tekintünk, az még korántsem jelenti azt, hogy a jövőben is hajlandó vagy képes lesz minden kötelezettségét teljesíteni felénk. Ezért szükséges magunkat bebiztosítani a nemfizetés kockázatával szemben, még a régi és kifogástalanul működő üzleti kapcsolatok esetére is.

Vagyis ha a vizsgálatunk alapján valakiről azt állapítjuk meg, hogy megbízható partner, az még korántsem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk.

Érdemes egyfajta kockázatkezelési politikát kialakítanunk, aminek segítségével a maradék kockázatot is tovább tudjuk csökkenteni. Például a partnereket paramétereik alapján kategóriákba sorolhatjuk, és az adott kategóriára vonatkozóan különböző biztosítékokkal élhetünk. Ez lehet például hitelkeret meghatározás, előleg kérése, kaució kikötése, bánatpénz, kötbér, jó teljesítési garancia, de nagyobb kockázat esetén akár ügyvédi letét alkalmazása, vagy tulajdonjog fenntartás az eladott árun.

Hitelkeret meghatározása minden esetben ajánlott, ekkor a partner paraméterei alapján érdemes meghatározni, hogy milyen értékben vagyunk hajlandóak hitelre értékesíteni neki. Amennyiben ezt a keretet túllépi a vele szembeni nyitott követelésállomány, jelezni kell a partnernek, hogy többet hitelezni nem tudunk neki. Vagy egyenlítse ki a még nyitott számláit, vagy, ha mindenképpen szüksége van az árura/szolgáltatásra, abban az esetben készpénzes fizetés esetén tudjuk kiszolgálni. Szintén nagyon fontos, az egyes ügyfelek besorolásának rendszeres felülvizsgálata.

A hitelbiztosító társaságoknál vagy külön partnerek, vagy már akár egy komplett vegyes követelésállomány biztosítására is lehetőség van. Természetesen a biztosító alaposan megnézi, hogy kit, és milyen feltételekkel biztosít, így kockázatosnak ítélt ügyletek/ügyfelek esetében magasabb önrészre kell számítani.

Bár a biztosítékok egy részének van költségvonzata, egy problémás partner esetében gyorsan meg is térülhet a kifizetett díj.

Lehetőségek, melyekkel gyorsabban a pénzünkhöz juthatunk

Ajánlhatunk fel a partnerinknek skontót, ami a mai kamatok mellett egy kedvező lehetőség a vevőknek, számunkra pedig az előnye, hogy kiszámíthatóbbá válhatnak a pénzáramaink.

A faktorálás abban az esetben jelent segítséget, ha a Társaságnak jobb minőségű ügyfelei vannak, de hosszabb fizetési határidővel, mert ekkor a követelés faktorálásával rögtön pénzhez juthat. Visszterhes faktorálás esetén a kockázat a társaságnál marad. Abban az esetben, ha vissztehermentes faktorálás történik, bevonásra kerül egy hitelbiztosító is, így a Társaság a nemfizetés kockázatától is mentesítheti magát.

Behajtási költségátalány / késedelmi kamat

Bár a behajtási költségátalány célja a fizetési fegyelem javítsa két szerződő fél között, jelenleg erre csak nagyon korlátozottan képes. Elmondható ugyanis, hogy nem csak azok nem lelkesednek érte, akiknek fizetniük kell, hanem azok sem, akiknek ez az összeg jár, mivel egyfelől megnövekedett adminisztrációt jelet számukra is, másfelől a felek között a partneri viszony továbbromlását okozhatja. Olyan esetekben, ahol az eredeti követelés megtérülése is kétséges, a behajtási költségátalány nem sokat javít a helyzeten. A késedelmi kamat tulajdonképpen érdemben nem különbözik a behajtási költségátalánytól, eltekintve attól, hogy nem fix összegű, hanem százalékos mértékű.

Jogi út

Az utolsó lehetőség, amihez általában a cégek nyúlnak, a jogi út. Amennyiben csak átmeneti zavarok állnak a nemfizetés mögött, jó eséllyel juthatunk a pénzünkhöz jogászok segítségével. Amennyiben a partnernél komolyabb probléma húzódik meg a fizetési határidő elmulasztása mögött, sajnos már kétséges a jogi út számunkra pozitív kimenetele.
Összefoglalva

Az üzleti partnerek minősítése nem egy egyszeri, hanem egy rendszeres időközönként elvégzendő feladat a vállalkozás számára. Fontos dolog a bizalom, de még fontosabb, hogy a társaságok ne vállaljanak nagyobb kockázatot a szükségesnél, azok ellen a kockázatok ellen pedig, amiket nem tudnak kikerülni, megfelelően fedezve legyenek. A jól megválasztott biztosítékok egy része költségvonzattal jár ugyan, de a költsége probléma esetén gyorsan megtérül.

Nagyobb társaságoknál a követelés management egy önálló funkció, amit kifejezetten a fenti feladatok elvégzésére hoznak létre. Kisebb társaságoknál, ha nincs is erre elkülönült részleg, a feladatokat valakinek el kell látnia, mert a teljesített árbevételek pénzügyi realizálása ugyanolyan jelentőséggel bír egy kisebb társaságnál, mint a nagyobbaknál.


Mit tehetünk a késedelmes vevőfizetések ellen?
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2