Prémium

A fenntarthatóságba fektess, ne a fogyasztásba! (x)

Portfolio
Hogy mi a közös a fenntartható kertészkedésben, a vállalati környezetvédelmi tréningekben és a veszélyeztetett fiatalok számára nyújtott prevenciós programokban?
Mindhárom példa olyan tevékenységre, amelyet a júniusban átadott 2012-es NESsT-Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Versenypályázat győztesei végeznek, társadalmi hatásuk növelése érdekében. A nyertes társadalmi vállalkozások a díjakat idén júniusban a Portfolio.hu és a Magyar Kockázati és Magántőket Egyesület 2012-es éves konferenciáján vehették át.

A fenntarthatóságba fektess, ne a fogyasztásba!
Világszerte egyre népszerűbbek az olyan befektetések, melyek a vállalkozás pénzügyi eredményén túl figyelembe veszi annak társadalmi és környezeti hatásait is (triple bottom line). A hagyományos jótékonysággal ellentétben az aktív jótékonyság (venture philanthropy) illetve a társadalmi hatást célzó befektetések (impact investing) nem csupán a portfólió-vállalkozások pénzügyi, társadalmi és környezetvédelmi hatásához járulnak hozzá, hanem a társadalmi vállalkozási szektor (social enterprise industry) egészének fejlődését is támogatják. Az ilyen típusú befektetések hozzájárulnak a fenntartható gazdasági fejlődés megvalósításához a feltörekvő piacgazdaságú országokban, ám a megfelelő mértékű hatás elérése időigényes és semmiképp nem egy egyszerű feladat. A társadalmi vállalkozások létrejöttéhez rengeteg munka kapcsolódik: üzleti ötletek értékelése, üzleti tervek készítése, melyhez a szektor építése érdekében olyan kulcsfontosságú szereplők, mint a NESsT és a Citibank nyújtanak jelenleg is segítséget. A NESsT és a Citibank számos társadalmi vállalkozásba fektetett már be Közép- és Kelet-Európában. Immáron a 12. NESsT-Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Versenypályázat programjának megvalósításáért fogtak össze, nem csak a társadalmi vállalkozások érdemeinek méltatásának céljával, hanem a befektetői, a közpolitikai és a vállalati szféra fontosabb szereplőinek összefogása érdekében is.

A fenntarthatóságba fektess, ne a fogyasztásba!
A vállalati szektor részéről e társadalmi hatás megnyilvánulhat a vállalat társadalmi felelősségvállalása (CSR) illetve marketingstratégiája révén, hozzájárulva a társadalom fejlődéséhez. Batara Sianturi, a City magyarországi fiókjának igazgatója így fogalmazott: "A társadalmi vállalkozások fejlesztése világszerte a Citi támogatói stratégiájának egyik kiemelt területe. Nagyra értékeljük ezt a NESsT-tel közösen megvalósított programot, amelynek keretében a 2007-es programindulás óta eltelt hét esztendőben közel 70 magyarországi társadalmi vállalkozás fejlesztését segítettük. A programban a Citi Alapítvány pénzügyi támogatásán túl a vállalkozások számára az önkéntes citibankosok egyre növekvő tábora nyújt üzleti tanácsadást és mentorálást. Fő célunk, hogy segítsünk a programban részt vevő vállalkozásoknak fenntartható, biztos pénzügyi hátteret teremteni, új munkahelyeket létrehozni, ami a mai piaci környezetben az egyik legfontosabb prioritás."

A nonprofit oldalról, a NESsT a társadalmi vállalkozásokkal szoros együttműködésben segíti a társadalmi vállalkozások elindulását és megerősödését képzések, mentorálás, különböző eszközök révén annak érdekében, hogy a vállalkozások idővel saját lábra állva sikerre vigyék kezdeményezésüket. “Látva a győztesek lelkesedését és elkötelezettségét a felkészülés és a tanulás hónapjaiban, biztosak vagyunk ezeknek a fiatal társadalmi vállalkozásoknak a sikerében." - nyilatkozta Roxana Damaschin-Țecu, a NESsT Europe vállalkozásfejlesztési igazgatója. “A NESsT és a Citibank által nyújtott támogatás segíteni fogja a győztes vállalkozásokat abban, hogy kiterjesszék társadalmi hatásukat a hátrányos helyzetű közösségekben, és mindeközben pénzügyi fenntarthatóságukat is erősíteni fogja."

A NESsT a pénzügyi és egyéb támogató tevékenységével a szervezet kapacitásának kiépítését segíti, s nem buzdítja a vállalkozásokat szervezeti erőforrásaik felélésére. Ezzel összhangban a NESsT idén a magyarországi Humusz Szövetséget díjazta a fenntartható gazdasági tevékenység és a környezettudatos fogyasztás ösztönzésében betöltött szerepük erősítése céljából. A 10000 dolláros díj segítségével a Humusz olyan társadalmi vállalkozást indíthat el, amely vállalatoknak nyújtott komplex szolgáltatásai révén a szervezetet és az ott dolgozó munkatársakat egyaránt környezetbarát működésre tanítja. A csehországi díjazott az Amelie Egyesület, ők pénzügyi, társadalmi és környezeti hatás összhangja és mértéke miatt érdemelték ki a díjat. Az egyesület rákos betegek és családtagjaik számára nyújt komplex rehabilitációs programokat, amelyek célja a betegek társadalmi kirekesztésének és elszegényedésének megelőzése. A szlovákiai Sosna Egyesületet szintén 10000 dollárral jutalmazták a versenyen. A Sosna egy környezetvédő szervezet, amely jelentős múlttal rendelkezik az oktatás és a vidékfejlesztés területén. A 10000 dolláros támogatás segítségével szakmai (pl. kertészeti) képzéseket indítanak, illetve segítenek a helyiek által megtermelt biozöldségek piacra juttatásában is. A további díjazott társadalmi vállalkozásról és az eseményről itt olvashatnak.

(x)
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker