Prémium

Tekintettel a nemzetközi piacokra (x)

Portfolio
Megfejteni a jól működő vállalkozások titkát, bemutatni jelenüket és képet kapni jövőbeli elképzeléseikről nem mindennapi utazás. A "Stafétabot - vállalkozások jelenéről és jövőjéről" cikksorozat ezekre a kérdésekre keres választ, jelen esetben a Kód Kft vezetőjével készült beszélgetésben. A rovat támogatója a magyar vállalkozások szakértő partnere, a CIB Bank Zrt.
Bemutatkozik a Kód Kft. vezetője, Kuti Gábor


Tekintettel a nemzetközi piacokra
Milyen szempontok voltak fontosak a kezdetekkor, az alapításakor, és mi az, amit ma kiemelne?

A Kód Kft-t 1991-ben alapította édesapám, aki előtte hosszú éveken át a Lehel Hűtőgépgyárban volt fejlesztőmérnök. A vállalkozás villamos rendszerek tervezésével, gyártásával, telepítésével és karbantartásával foglalkozik. Mint szinte minden kezdő vállalkozásnak akkoriban, nekünk is a növekedés volt az elsődleges szempont, illetve azon piacok megtalálása, ahol a cég egyedi, és piacképes szolgáltatásokat nyújt. Húsz év sikeres működés után mára természetesen letisztultabb a kép, megtaláltuk a piacainkat, a legtöbb vevőnkkel 5-10 éves múltra tekint vissza a kapcsolatunk. Elsődleges szempont, hogy hozzáadott értéket teremtsünk, továbbra is egyre jobban fókuszáljunk az export piacokra, és folyamatosan fejlesszük humán tőkénket.

Változott a stratégia a formálódó gazdasági környezetben?

Természetesen. Véleményem szerint egyetlen cég sem kerülhette el a stratégia változást, a válság mindenkit adaptációra késztetett. Mi nyitottunk a nemzetközi piacok felé és magas minőségű termékeket, például vezérlő és kapcsolószekrényeket gyártunk és tervezünk. Mindezzel párhuzamosan csökkentettük az építőipari megrendelőink körét kizárólag tőkeerős, külföldi tulajdonú cégekre. Ezen kívül elindultunk a saját termékfejlesztés rögös útján is: mára ez az üzletág egy 50 fős nemzetközi fejlesztő céggé nőtte ki magát. Könnyű belátni, hogy minél inkább globális egy cég piaca és többrétű a tevékenységi köre, annál kevésbé van kitéve egy-egy régió, vagy ország negatív üzleti hangulatának, és szektor specifikus problémáknak.

Tekintettel a nemzetközi piacokra
A vállalkozás irányítójaként mi az, amit szeret saját kézben tartani és mi az, amit munkatársaira bíz?

Alapvetően három tevékenységet tartok kézben: az üzletfejlesztést, a pénzügyeket, és a stratégiai vevőkkel történő kapcsolattartást. Ez az a három kulcsfontosságú terület, amit szerintem felelős vezetőként kontrollálni kell, minden mást pedig motivált és jó képességű kollégáknak delegálni, akik osztják a cég jövőképét.

Mi lehet a további sikeres működés titka a jövőre nézve?

Elsősorban a minél szorosabb, közvetlen kapcsolódás a német gazdasághoz, és az EU-n kívüli piacok hatékonyabb meghódítása. Sajnálatos módon Európában szinte semmiféle gazdasági növekedés nincs, a piacok "befagytak". Szinte elképzelhetetlen a kontraszt az üzleti légkört illetően például a BRICS országokhoz képest. Oda kell menni, ahol üzleti lehetőségek vannak, nem lehet hátradőlni és várni a csodát.

Amikor ez aktuálissá válik, kinek szeretné majd átadni a Stafétabotot?

Ez az idő horizont miatt még nem igazán aktuális kérdés. Általánosságban két lehetőséget látok, az egyik, hogy nyílt részvénytársasággá alakul a cég, és professzionális management irányítja majd, a másik, hogy megmarad családi tulajdonú cégnek, és a következő generáció legalkalmasabb tagja kapja a stafétabotot.


Tekintettel a nemzetközi piacokra
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker