Prémium

A töretlen bizalom (x)

Portfolio
A görög választók vasárnap úgy döntöttek, hogy nem döntöttek.... vagyis nézőpont kérdése, hogy adnak maguknak és az euró párti politikusoknak még egy esélyt (talán az utolsót) a gazdasági széthullás megállítására és a közös európai fizetőeszköz megtartására vagy még sem hisznek a nemzetközi segítséget elutasító programokban. Az eredmények ismeretében és a várható gyors kormányalakítás elősegítéséhez a nemzetközi közösség az EU-val az élen rögtön késznek mutatkozott a további segítségnyújtásra, amely várhatóan az eddigieknél egy lazább feltételeket tartalmazó hitelcsomagon formájában valósulhat meg.
Nemcsak a politikusok, hanem a piacok is megnyugvással fogadták a görög választások kimenetelét, de örömtüzet ők sem gyújtottak, a befektetési eszközök áraiban nem mutatkozott nagyobb és tartósabb emelkedés. Ennek egyik oka az a média által is sokszor hangoztatott jelenség, hogy az emberek és a piacok is hozzászoktak a vártnál jóval hosszabb válsághoz és annak hozadékaihoz. Ugyanakkor azt is el kell fogadnunk, hogy Görögország csak az egyik súlyos betege az euró zónának, de a görögök mellett gyors megoldást kell találni a spanyolok, írek, portugálok és most már a ciprusiak részére is. Emellett az olaszok - az említett országokhoz képest valamivel több sikerre - ugyancsak küzdenek a romló gazdasági körülményekkel.

Mivel azonban irdatlanul sok pénz kell ahhoz, hogy ezekben az országokban megállítsák a gazdasági hanyatlást, ezért a válságot kezelni képes országoknak és nemzetközi szervezeteknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, vagy ha éppen már ott nem találnak elég pénzt, akkor meg kell nyomni a bankóprés gombját. És ezt az Európai Központi Bank meg is fogja tenni...

A nemesfémek a többi befektetési eszközhöz képest még nagyobb érzékenységgel figyelik az Egyesült Államokból érkező híreket. Az elmúlt hetek ármozgásait elemezve jól látható, hogy az igazán nagy(obb) hullámzásokat az ottani jegybankkal, a FED-del szembeni várakozások fokozódása, majd nem teljesülése okozta. Miként azt már korábban többször megírtuk, mérvadónak tekintett elemzések szerint az amerikai gazdaság közel sincs olyan jó állapotban, mint amit az elmúlt hónapok adatai vetítenek. Mivel a legutóbbi hetekben a gazdaság gyengülésére/lassulására utaló jelek és számok sokasodnak, ezért már többször arra vártak a nemesfémek, hogy a FED bejelenti az ún. mennyiség-lazítási folyamat harmadik szakaszának részleges bevezetését. Az előző két szakasz tapasztalatai alapján egyértelműen megállapítható, hogy ez a válságkezelő módszer a dollár gyengülését és a nemesfémek előretörését okozták. Ez a bejelentés eddig elmaradt, de lehet, hogy nem várat sokáig magára, mert a FED ezen a héten egy nagy figyelemmel várt munkaülést tart, ahonnan az aranybefektetők szemszögéből kedvező hírek érkezhetnek.

Ebben az esetben, valamint az euró zóna fennmaradó problémái miatt most már valóban hihetünk azon elemzői véleményeknek, hogy az arany túl van az ez évi mélypontjain. Az elmúlt hetekben ugyanis többször "megkóstolta" az 1520-1530 USD/uncia szintet, amely általánosan elfogadott álláspont szerint egy pszichológiai ellenállási pontot jelent a sárga nemesfém piaci értékét tekintve. Mivel erről mindig visszapattant, majd május vége óta - egy nagyon rövid időszakot leszámítva - tartósan berendezkedni látszik az 1600 dolláros szint felett. Már oszlani látszanak azok a korábbi aggodalmak is, hogy az arany ára akár két-háromszáz dollárral is alulmúlja a 2012-ben eddig elért legmagasabb értéket, az 1773 USD-t. Emellett óvatos optimizmussal hihetünk abban is, hogy a sárga fém az év utolsó negyedében újból a tavaly szeptemberi csúcsár közelébe juthat. Igaz ez inkább egy lassabb ütemű, de fokozatos erősödés formájában valósulhat meg.

Az arany a közös európai fizető eszközben számolt árát tekintve jóval nehezebb jóslásokba bocsátkozni, mivel az euró-dollár árfolyam hullámzása erősen rángatja annak piaci értékét. Májusban egy unciáért adtak már 1210 eurót, majd két héttel később 1308-at is. Eközben a két valuta közötti árfolyam az 1:1,30 és az 1:1,24 között imbolygott az aktuális hírek gerjesztette hangulatnak köszönhetően. Többen azt jósolták, hogy az euró számára negatív eredménnyel végződő görög választások esetén akár 1, 18 dollárig is lecsökkenhet az európai pénz értéke. De még egy szerencsés forgatókönyv esetén sem ugorja át tartósan az 1,30 USD szintet. Emlékezzünk vissza, hogy tavaly egy euróért egy dollár ötven centet is adtak.

Hiába teljesítenek időként jól a világgazdaságban vezető szerepet betöltő valuták, az arany iránti bizalom egy bizonyos szint alá nem esik le. Jól példázza ezt a jegybankok folyamatos vásárlási kedve, amit az hajt elsődlegesen, hogy kivédjék a papírpénzek gyengüléséből eredő veszteségeket, károkat. A kisbefektetői oldalon is a vásárlási készség visszatéréséről beszélnek Nyugat-Európában és a Tengerentúlon. Az előző hónapokat jellemző gyenge árfolyam ellenére csak elenyésző számú volt a visszavásárlásra kínált arany- és ezüst tömbök, valamint érmék mennyisége. A német nyelvterületen az ottani neves kereskedőházak által készített felmérés alapján az emberekben nem ingott meg a bizalom a befektetési nemesfémek iránti bizalom. Ugyanakkor a vásárlók összetett lélektanáról árulkodik az a tény, hogy összességében nem adtak egyértelmű választ arra a megkérdezettek, hogy a fennálló jó megítélés ellenére miért nem ismétlődik meg a tavaly késő nyáron, kora ősszel tapasztalt vásárlói roham akkor, amikor most akár 20 százalékkal olcsóbban is lehetne aranyhoz jutni.

www.arteus-capital.com
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker