Prémium

Fény az alagút végén? (x)

Portfolio
Még a hirtelen jött tavaszi kánikula sem hevítette fel a hangulatot a nemesfémpiacokon. Az elmúlt hetek lanyhaságából az szűrhető le, hogy a piaci szereplők többsége egyelőre nem mutat különösebb érdeklődést az arany iránt, leszámítva a nagy bevásárlónak tartott központi bankokat. Még a spekulatív célokból történő vásárlások száma is több mint 10 százalékot esett. A befektetők közönye a piacot kivárásra kényszeríti. Ebben a helyzetben az arany ára, más nemesfémekhez hasonlóan folytatja oldalazását, ahogy a humorérzéküket megőrző elemzők mondják: "balról jobbra sasszézgat", mintha illedelmes tánciskolás módjára arra vigyázna, hogy ne lépjen rá az 1600 dolláros és 1230 eurós alsó, valamint az 1700 dolláros és 1300 eurós felső határokat képező vonalakra.
Német elemzők szerint a sárga fém az elmúlt években többször is "túlfűtött állapotba" került, ezért jár neki is a pihenési idő. Most 14 százalékkal van alatta a mindenkori rekordárnak. A várható irányt illetően a mostani helyzetet egy folyamatos nyomás alatt lévő rugóhoz hasonlítják, amely egy külső hatás következtében elemi erővel lökheti ki magát, kérdés melyik irányba? Rövidtávon egyelőre úgy tűnik, hogy már az addig heves árreakciókat kiváltó események, mint pl. az amerikai jegybank munkaüléseiről készült jegyzőkönyvek, valamint elnökének nyilatkozatai vagy az euró zónából menetrendszerűen érkező rossz hírek sem keltenek különösebb hullámokat. Így már nem hat meglepetésként, hogy erre a hónapra, sőt a nyári időszak elejére sem látnák és várnak számottevő változást a nemzetközi és hazai elemzők. Vagyis a képzeletbeli rugó továbbra is nyomás alatt marad.

Ilyen környezetben még inkább feltűnést keltett a Bloomberg-től származó, az aranybefektetők számára rendkívül kedvező információ. A nemzetközileg mérvadónak tekintett gazdasági és pénzügyi hírportál megkérdezte az általa az öt legbiztosabb és legmegbízhatóbb befektetési tanácsokat adó intézet és szakértő véleményét a sárga fém árának idei kilátásait illetően, akik egyöntetűen igen jónak ítélik meg a növekedés esélyeit. Igaz, az első félévben ők sem látnak komolyabb árerősödési irányt, de 2012 utolsó negyedében már az 1900 USD/uncia átlagárral számolnak, valamint egy újabb, a tavaly szeptemberi 1923 dolláros rekordárnál is magasabb csúcsértékkel.

Varga Zoltán, az Arteus Capital vezérigazgatója is optimista, hiszen az elmúlt években az év második fele szinte mindig produkált árfolyam- és ezzel összefüggően befektetési rekordokat, de továbbra is az a véleménye, hogy az okos befektetők az alacsonyabb árfolyam-szinteken szállnak be a fizikai aranyba. Lévén hogy a befektetési eszköz inkább közép-, vagy hosszú távra javasolt, így épp a jelen időszak a legmegfelelőbb a beszállásra, mielőtt kilőne az arany ára a magasabb dimenziókba. "Kicsit olyan ez az időszak, mint a divat szakmában a téli, vagy nyári árleszállítás, hiszen ár alatt juthatnak a biztos hozamot ígérő befektetéshez, azonban az arany esetében a befektetők egyelőre akkor kapják fel a fejüket, amikor szárnyal az arany ára."

A piaci elemzésekben jártas olvasók azért ilyenkor csóválják a fejüket és arra gondolnak, milyen meggyőző érveket lehetne egy ilyen, a nemesfémek számára csöppent sem kedvező gazdasági környezetben felsorolni azért, hogy újra higgyünk az arany további emelkedésében. A média általában azt sugallja, hogy túl vagyunk a válság okozta nehézségeken, az általános helyzet lassan stabilizálódik, és újra egyenesbe kerülhetnek az eddig erősen ingadozó nemzeti gazdaságok. Ezzel szemben a közép- és hosszú távú elemzések szerint legfeljebb a válság egyik hullámának elvonulását tapasztalhattuk, de hamarosan egy másik nehéz időszakkal szembesülünk. Ezt bizonyítja az az adatsor, mely szerint mind az euró övezet országaiban, mind globálisan rekordszinten van a munkanélküliség. Az ENSZ munkaügyi szervezetének, az ILO-nak most megjelent tanulmánya szerint a fejlett országokban, különösen az európaiakban csak 2016-ban állhat helyre a rend, addig folyamatos növekedéssel kell számolni. Szintén a foglalkoztatottság okoz problémát az USA gazdasági helyzetét pozitívan értékelő FED-nek is, mivel az amerikai ráta sem tud a kívánt hét százalék alá csökkenni. Így a jegybank előbb-utóbb kénytelen lesz beváltani ígéretét, vagyis tovább lazítani a pénzügypolitikáján annak érdekében, hogy a gazdaság növekedési lendülete fennmaradjon. Ráadásul a közös európai valuta országaiban és az Egyesült Államokban is az előzetesen várt szintnél magasabb a pénzromlás üteme.

Most már a globális gazdaságot eddig felszínen tartó feltörekvő államok is küzdenek nemzeti valutájuk értékvesztésével, gazdaságuk lassulásával és költségvetésük egyre nagyobb hiányával. Ezért is igyekeznek a komolyabb baj megelőzése érdekében minél több aranyat vásárolni, ezzel együtt növelve a globális keresletet. Érdemes felidézni az Arany Világ Tanács 2011. évi jelentésének azon részét, amely kimutatta, a jegybankok ebben az évben ötször annyi aranyat vásároltak, mint 2010-ben, összesen 440 tonnát. Ez 1964 óta a legmagasabban mért adat. És a tendencia 2012-ben folytatódik...

Az euró zóna új problémás esete, Spanyolország, amely most már egyértelműen rálépett a "görög útra". A spanyol kormány nem merte eddig bevállalni a lakosságot sújtó komoly gazdasági megszorításokat, így megint külföldről kell segítséget kérnie. Ez egy újabb pénzcsap megnyitásával lesz csak megoldható, amelyre az Európai Központi Bank készségesnek is mutatkozik. Mint köztudott, a pénz hígítása az inflációs félelmeket, a gazdaság iránti bizalmatlanságot erősíti, így újra azokra a befektetési formákra irányul nagyobb figyelem, amelyek garantálják a vagyon értékének megőrzését.

A nemesfémpiac jelenlegi állapotát elnézve nehezen képzelhető el, hogy a Bloomberg által megkérdezett szakértők jóslata valóra válik. Ugyanakkor a lomha mozgása ellenére úgy tűnik, hogy van még elég üzemanyag az aranyvonatban ahhoz, hogy valóban kijusson a sötét alagútból. Ráadásul a rajta ülő utasok sem tűnnek türelmetlennek a hosszú út ellenére, mivel pontosan tudják, hogy melyik célállomásra és milyen okból váltották meg a jegyüket.

www.arteus-capital.com
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek...

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker