Prémium

Van jövője a magyarországi projektfinanszírozási ügyleteknek (x)

Portfolio
Elkészült a számos hazai tranzakció tapasztalatait is bemutató első magyar strukturált finanszírozási kézikönyv. A szerzők a kapcsolódó jogi és pénzügyi összefüggések részletes feldolgozása mellett figyelmet fordítottak a klasszikus projektfinanszírozás, kereskedelmi ingatlanfinanszírozás, kivásárlásfinanszírozás, illetve mezzanine ügyletek kockázatainak lehetséges kezelésére is, ideértve többek között az emberi (szoft) tényezőket.


Van jövője a magyarországi projektfinanszírozási ügyleteknek
A szakmai könyvpiac igazi csemegéje a három szerző együttműködésének eredményeként létrehozott Strukturált finanszírozás Magyarországon, projektfinanszírozás, kivásárlásfinanszírozás és egyéb technikák című, az Aliena által gondozott kötet. Ez a maga nemében egyedülálló vállalkozás a strukturált és projektfinanszírozási ügyletek közgazdasági-pénzügyi és jogi hátterét együttesen, egymásra épülve ismerteti több mint 600 oldalon keresztül.

Hazánkban a strukturált finanszírozás megjelenéséről a kétszintű bankrendszer létrejöttét követően a 90-es évek elejétől beszélhetünk. Az első projektek az úthálózat fejlesztését tűzték ki célul: ELMKA (M1-es autópálya Győr-Hegyeshalom/Rajka szakasza), illetve az M5-ös kétsávossá tétele Kecskemétig. Ezek az, akkor még nemzetközi banki konzorciumok által, sikeresen finanszírozott ügyletek adták a kezdő lendületet azoknak a hazai befektetőknek, banki munkatársaknak, ügyvédeknek és más tanácsadóknak, akik szakértelmüket mélyíteni szerették volna. A korai konzorciális ügyletekből merítkezve vált a projektfinanszírozás 2000-es évek első évtizedének sikerágazatává a legtöbb magyarországi banknál. Habár az "iskola" közös volt, az évek során sajnos nem alakult ki egységesen elfogadott magyar üzleti és jogi "best practice". Nagy részben ennek tulajdonítható az is, hogy a válságévekben a hazai bankrendszer legproblémásabb területévé vált a strukturált finanszírozás, hatalmas veszteséget okozva a piaci szereplők számára. A szakma megújulásához, a múltbeli hibák megértéséhez és jövőbeni kiküszöböléséhez elengedhetetlen egy egységes üzleti és jogi standardrendszer létrehozása.

"A piaci szereplők már régóta várták, hogy elérhető legyen egy napi szinten is használható üzleti és jogi kézikönyv. Ezt a várakozást minden szempontból sikeresen igazolta a Nádasdy Bence, dr. Horváth S. Attila és Koltai József által jegyzett munka" - mondta Fábos Rudolf, a K&H Bank Zrt. projektfinanszírozási és energetikai területének főosztályvezetője. A három szerző, egy bankár, egy ügyvéd és egy pénzügyi tanácsadó, ráadásul nemcsak elméleti oldalról elemzi a Magyarországon megvalósítható nagy beruházásokhoz kapcsolódó strukturálási kérdéseket, hanem évtizedes gyakorlatuk tapasztalatait is beépítik életszerű példáikba. A szerzők nem titkolt szándéka, hogy munkájukkal előmozdítsák a piaci gyakorlat egységesítését, lehetőséget adva egy dokumentációs, tárgyalási és ügyletkezelési best practice kialakítására. Ennek szükségességét Dr. Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is megerősítette előszavában: "hogy elkerüljük mindazokat a hibákat, amik előidézték ezt a mostani válságot, vagy legalább is nehezítették helyzetünket, nem árt jobban megérteni a gazdaságfinanszírozás egyik legösszetettebb ágazatát: a strukturált hiteleket."

Dr. Horváth S. Attila kiemelte, hogy a könyv gyakorlati szempontból vizsgálja a hagyományos és egyéb biztosítékok funkcióit (pl. alárendelés, vételi jog, engedményezés), az "eurostandard" hitelfeltételek magyar recepcióját és kitér több eddig tabuként kezelt kérdésre is: miért érvénytelen az előtörlesztési díj vagy a terhelési és elidegenítési tilalom biztosítéki célú kikötése, miért káros a zálogjogi dominancia a jogalkotói gondolkodásban, milyen veszélyekkel járhat a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott megoldások szolgai átvétele (pl. "biztosítéki pool" és biztosítéki ügynök).

"Az általunk szervezett szakmai tanfolyamokon és belső banki képzéseken résztvett közel 1500 hallgató mellett a könyvünkkel és a Nádasdy Bence által elkészített excel alapú pénzügyi modellekkel a banki vagy vállalati szférában dolgozó szakembereknek kívánunk gyakorlati segítséget nyújtani" - jegyezte meg Koltai József. Mint elmondta, az eddigi visszajelzések alapján főként olyanok vásárolták meg a kötetet, akik tanácsadó bevonásától függetlenül maguk is át kívánják látni a nagy hitelkihelyezésekhez kötődő komplex folyamatokat és igénylik tudásuk, és szakmaiságuk versenyképessé tételét és továbbfejlesztését.

A könyv, a nagyobb könyvesboltok mellett, elérhető a Portfolio.hu online könyvesboltjában is.

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker