Prémium

Megduplázódott az arany iránti kereslet Európában (x)

Portfolio
A világ tőzsdési elkezdték a karácsonyi zárásra való felkészülést, zárják a pozíciókat. A világvége hangulat elmúlt, és ez visszarendeződést hozott e héten az arany piacán is - értékelte az utóbbi napok ármozgásait dr. Varga Zoltán, az Arteus Capital vezérigazgatója. - De éppen ez az átmeneti árcsökkenés ad elhalaszthatatlan lehetőséget arra, hogy a vásárolók ismét visszatérjenek az aranypiacra.


Megduplázódott az arany iránti kereslet Európában
A gazdaság várakozásai egyelőre szerények, hiszen látható, hogy ha sikerül is elkerülni a világot körülhullámzó csődöt, komoly megszorítások éve-évei következnek. Az olasz példa sok országban ragadós lehet, ahol Monti miniszterelnök kinevezése után azonnal komoly vagyonadót léptetett életbe, ez 2012-ben 0,1 százalék, 2013-ban 0,15 százalék lesz, de maximum 1200 euró értékben. Ott várható a bankszámlák, betétek, kötvények, biztosítások, befektetések egyszeri megadóztatása is. A bankok még nincsenek pénzszűkében, az adók emelkednek, s ezek az inflációs kilátásokat erősítik. Jól látható, hogy a dollár és az euró leértékelődésétől való félelem sarkallta Svájcot is arra, hogy felkészüljön a frank felvásárlására induló roham elhárítására. Egyértelműnek látszik az is, hogy a kisbefektetők akkor járnak jól, ha diverzifikálják megtakarításaikat: s hosszú távon terveznek. Ezért többféle valutában (svájci frank, norvég korona) gondolkodnak, megragadják a föld-, ingatlanvásárlási és arany-befektetési lehetőségeket.

Európa keleti felén ugyanaz a kérdés foglalkoztatja a szakértőket és a kisembereket egyaránt. A közlemúltban a transindex.ro kérdésére Szabó Árpád, az erdélyi Sapientia Egyetem oktatója azt emelte ki, hogy a kevés tőkével rendelkezőknek csak az ingatlan és arany marad. "Ha aranyba fektetünk, az napi/heti/havi szinten sokat változhat, zuhanhat is, de évtizedekre előre vetítve vélhetően emelkedni fog."

Az arany árszintje egyelőre elmaradt az elemzői várakozásoktól, éppen ezt a lehetőséget használják ki a jegybankok. A dél-koreai novemberben például újabb 15 tonnával bővítette tartalékát, így a teljes devizatartaléka 54,5 tonnára nőtt. A londoni székhelyű Arany Világtanács adatai szerint ebben az évben már 450 tonna aranyat vásároltak a jegybankok. A harmadik negyedévben megugrott az aranyrudak és érmék iránti egyéni kereslet is, amely elérte a 118,1 tonnát. Ez éppen duplája az egy évvel korábbinak.

Az árak hullámzó mozgása sem a vevőket, sem dr. Varga Zoltánt, az Arteus Capital vezérigazgatóját sem riasztja el, szerinte rövid távon a nyersanyagok árai eshetnek, ahogy ezt az elmúlt napokban láthattuk is. Felhívta viszont a figyelmet arra, ha felpörög az infláció akkor az alapélelmiszerek árai ugyan nem változnak gyökeresen, de a fémek árai nőnek. A túlzott adóztatás azt indukálja, hogy hosszú távon gondolkodó emberek értékálló kincsekbe fektetik a pénzüket. Ez pedig az arany, amely most nagyon kedvező áron érhető el. A gazdaság felpörgésével pedig tovább nőhet a fémek iránti kereslet is a piacon.

Az arany árának mozgását még egy tényező befolyásolja, amelyet sok elemző nem vesz eléggé figyelembe. Ez pedig a kitermelés költsége, illetve a kitermelés területeinek szűkülése. A Gold Investing News híradása szerint Afrika második aranytermelője, Ghána kormánya az IMF tanácsára jövőre 10 százalékkal emeli az aranybányászattal foglalkozó cégek adóját. Az aranykitermelés adja Ghána bevételeinek 23 százalékát. Az egyébként igen drága afrikai aranytermelés költségeit a közlemúltban már sikerült 740 dollár/uncia költségről 647 dollárra szorítani, de az új adóztatás ismét megemeli a kiadásokat, amelyet végső soron a vásárlók a növekvő árakban és az afrikai arany iránti csökkentő kereslettel fizetnek meg. Egy uncia arany átlagos kitermelési költsége 2011 első negyedévében elérte a 620 dollárt a világ 274 bányáját vizsgáló a Haliburton Mineral Services adatai szerint. Erősödik a nyomás a kitermelőkön abból a szempontból is, hogy a környezetvédelem szempontjai immár a világ minden táján erőteljesen érvényesülnek, s ahol a kormányzat akár engedné is a bányászatot, ott a lakosság akadályozza meg, mint legutóbb Peruban, ahol a tiltakozás a rendkívüli állapot kihirdetéséig növelte a feszültséget.

A hosszú távú trendek az elmúlt hét árcsökkenése ellenére az arany árának és a kereslet növekedése irányába hatnak - véli dr. Varga Zoltán, az Arteus Capital vezérigazgatója. - A kisembereket, most nem az üzleti lehetőségek, hanem a vagyonuk, családjuk biztonsága érdekli. Ha most megragadják a kedvező alkalmat az aranybefektetéshez, igazuk lehet.

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker