Prémium

Akár 100%-os adókedvezmény - mibe fektessünk 1 millió forintot? (x)

Portfolio
A Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) már sokan ismerik és használják, de Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. private banking igazgatója szerint még sok tartalék van az adókedvezményt nyújtó konstrukcióban. A TBSZ az ötödik év után teljes adómentességet biztosít az árfolyamnyereségre, de annak sem kell félnie, aki esetleg megszorulna és hamarabb nyúlna hozzá a számlán elhelyezett pénzéhez, mivel az semmilyen negatív következménnyel nem jár. Miért ne nyitnánk akkor TBSZ-t? Ráadásul januártól már deviza alapú eszközök is elhelyezhetőek a számlán.
A TBSZ konstrukció lényege, hogy a jelenleg alkalmazott 16 százalékos kamat- és árfolyamnyereségadó helyett, 3 év folyamatos befektetést követően az adóteher 10%-ra, 5 év után pedig 0%-ra csökken a jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén. Ráadásul az Equilor mindehhez az első (gyűjtő) évre 0 Ft számlavezetési díjat, míg az azt követő évekre kedvezményes díjat számol fel.

Nagy Bertalan szerint az elmúlt években már sokan felismerték a TBSZ konstrukció előnyeit, azonban még mindig sokan félnek elkötelezni magukat a számlanyitás mellett, mondván, hogy nem tudnak 3, vagy akár 5 évre előre tervezni a jelenlegi bizonytalan környezetben. Pedig a TBSZ lényegében semmilyen kockázattal nem jár: a konstrukció minden befektető számára kedvező, hiszen nem kell előre kötelezettséget vállalni a befektetés futamidejére, az a konstrukció működése alatt szabadon megváltoztatható oly módon, hogy a legkedvezőtlenebb esetben a normál befektetési számlán elért eredmény adóterhe érvényesül (maximum 16%). A TBSZ előnyei azonban itt még nem érnek véget.

Milyen előnyökkel járhat a Tartós Befektetési Számla a befektetők számára?
  • Lehetőséget biztosít a befektetések után fizetendő adó optimalizálására, akár teljes adómentesség elérésére.
  • Adókedvezményben részesíti a hosszú távú befektetéseket.
  • A TBSZ lehetőséget biztosít aktív kereskedésre, a portfólió folyamatos módosítására, ezzel a számlán a legoptimálisabb hozam elérésére.
  • Portfóliókezelési szolgáltatást választó ügyfelek esetén szintén realizálható az adóelőny.
  • A konstrukció jellegéből adódóan minden befektető számára kedvező, hiszen nem kell előre kötelezettséget vállalni az eszközölt befektetés futamidejére, az a konstrukció működése alatt szabadon megváltoztatható oly módon, hogy a legkedvezőtlenebb esetben a normál befektetési számlán elért eredmény adóterhe érvényesül (maximum 16%).
  • A számla megnyitása már kisbefektetők számára is lehetséges, mivel a számla minimálisan 25.000 forinttal megnyitható. A számlán befektetett összeg a gyűjtőév folyamán bármikor tovább növelhető.

Milyen eszközökbe fektethető a TBSZ számlára befizetett összeg?
A Tartós Befektetési Számlán kizárólag magyar forint helyezhető el a gyűjtő év során, de 2012 januárjától már devizában denominált befektetési eszközökre - állampapír, kötvény, részvény vagy befektetési jegy - vonatkozó ügyleteket is le lehet bonyolítani a lekötési időszak alatt*. A lekötési idő alatt természetesen ezen termékek szabadon értékesíthetők, a portfólió összetétele bármikor változtatható.

Az alábbi videóban Nagy Bertalant kérdeztük arról, hogy szerinte hogyan érdemes 1 millió forintot befektetni és miért jó, ha a pénzt TBSZ számlára helyezzük:
A TBSZ működése

Akár 100%-os adókedvezmény - mibe fektessünk 1 millió forintot?
Gyűjtőév
A számlanyitás éve. A gyűjtőévben december 31-ig van lehetőség a számlára történő befizetésekre. A gyűjtőévet követően már nincs lehetőség az adott TBSZ számlára történő további befizetésekre. Egy befektetési szolgáltatónál évente egy TBSZ számla nyitható.

Akár 100%-os adókedvezmény - mibe fektessünk 1 millió forintot?
3 éves lekötési időtartam
A gyűjtőévet követő három naptári éven belül a számláról történő forráskivonás esetén a számla automatikusan megszűnik. A számlán realizált hozam után a TBSZ-hez kapcsolódó 16%-os adó fizetendő.
Fontos eleme a konstrukciónak, hogy a 3 éves lekötési időtartam lejártával, tehát a 3. naptári év végén a befektető alábbi lehetőségek közül választhat:
  • A számla teljes összegének felvétele, 10 %-os adóteher mellett, ami egyben a számla megszüntetését is jelenti.
  • A számlán nyilvántartott összeg részbeni felvétele és a számla megtartása. Ebben az esetben a kifizetett összeg arányos növekményére kell csak a 10 %-os adót megfizetni.


Akár 100%-os adókedvezmény - mibe fektessünk 1 millió forintot?
4. és 5. lekötési év
Amennyiben a befektető a 4. és 5. évben nem von ki forrást tartós befektetési számlájáról, úgy az 5. év végén adómentesen jut befektetéseihez és annak hozamaihoz.

Abban az esetben, ha ezen időszak alatt forráskivonást kezdeményez a tartós befektetési számla automatikusan megszűnik, a befektetések hozama után 10 %-os (kedvezményes) adó fizetendő.

További információk:
Equilor Befektetési Zrt.

* Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a Tartós Befektetési Számlán devizában denominált értékpapírokkal folytatott ügyletekre vonatkozó jogszabálymódosítás végleges szövege jelen cikk megjelenésekor még nem került kihirdetésre.

Jelen dokumentum sem önmagában, sem részben nem képez ajánlatot, vagy felhívást semmilyen tőkepiaci instrumentum jegyzésére, vagy megvásárlására, és sem maga a dokumentum, sem annak bármely tartalma nem tekinthető semmilyen szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként. A dokumentum, vagy annak tartalmának ilyen felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges veszteségekért az Equilor Zrt. felelősséget nem vállal. Mielőtt bármilyen befektetési instrumentumban pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját - befektetési - céljainak és elvárásainak. A fentiekben közölt tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy tanulmányozza a tartós befektetési számlával kapcsolatos jogszabályi előírásokat - így különös tekintettel az SZJA tv. előírásait -, APEH állásfoglalásokat, valamint az EQUILOR Befektetési Zrt. üzletszabályzatát, kapcsolódó hirdetményeket. Az EQUILOR Befektetési Zrt. külön hirdetmény közzétételével értesíti ügyfeleit a tartós befektetési számlával kapcsolatos szerződéses feltételekről. A fentiekben közölt információk kizárólag tájékoztatásnak minősülnek és nem tekinthetők adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. A fentiekben foglaltakért az EQUILOR Befektetési Zrt. nem felelős.

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek...

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker