Prémium

Ablon Ingatlanok: Fenntartható fejlődés az ingatlanfejlesztésben (x)

Portfolio
A fenntarthatóság ma értéket jelent, a jövőben viszont egyre inkább követelmény lesz. Az energiamegtakarítás egyik jelentős potenciállal rendelkező területe az ingatlanfejlesztés, ahol tudatos tervezéssel, anyagválasztással, kivitelezéssel és üzemeltetéssel az épületek ökológiai lábnyomát nagymértékben csökkenthetjük. Az Ablon csoport ingatlanjainak építése és üzemeltetése során is a fenntarthatóságra törekszik.


Ablon Ingatlanok: Fenntartható fejlődés az ingatlanfejlesztésben
Az elmúlt években egyre többet hallunk fenntarthatóságról, környezettudatos gondolkozásról, megújuló energiaforrások használatáról és az ehhez kapcsolódó innovációkról. Az egyes iparágakban komoly erőforrásokat csoportosítanak a fenntartható technológiák kutatására, fejlesztésére. Egy olyan összetett iparágban, mint az ingatlanfejlesztés, ez több területet átfogó komplex tervezést és alkalmazást jelent.

A zöld épületek koncepciója egyre elterjedtebb mind a magán építőszektorban, mind a nagyobb beruházások, irodaházak, logisztikai parkok tervezésénél és kivitelezésénél. A fenntartható épületek kialakítása hozzávetőlegesen 5-10%-kal magasabb költségekkel jár, mint a "hagyományos" ingatlanoké. A beruházás azonnali megtakarítással jár a bérlők részére, mivel az épület fenntartásával kapcsolatos költségeket ők viselik. A költségmegtakarítás az ingatlan egész élettartama alatt elérheti a 20%-ot is. A zöld épületek akár 30-50% energia, 40% víz, valamint akár 70% szilárd hulladék megtakarítását is lehetővé tehetik. A bérbeadó oldalán előnyként jelenik meg az ingatlan piacképességének növekedése - sok bérlő tudatosan keresi az alacsonyabb fenntartási költségekkel járó ingatlanokat -, valamint az épület hosszú távú fenntarthatósága.

Fenntarthatósági szempontokat már az épület kialakításakor figyelembe kell venni.

A műszaki kialakítás, az építőanyagok kiválasztása, az épület energetikai tervezése, az épület megközelíthetősége mind ezen szempontok közé tartoznak. Az Ablon az építés és az üzemeltetés során is törekszik környezetkímélő anyagok, valamint energiatakarékos eszközök beépítésére, használatára. Az ingatlanfejlesztők általában az épület teljes kihasználtságával kalkulálnak, pedig fenntarthatósági szempontokból igen fontos lenne, hogy részkihasználtság mellett is gazdaságosan üzemeltethető legyen az épület. Az Ablon szakértői szerint már tervezésnél érdemes azt megvizsgálni, hogy különálló részekként milyen energiafelhasználás és környezetterhelés mellett működtethető az ingatlan. Az Ablon például törekszik arra, hogy az épületek közüzemi fogyasztásait minél kisebb részegységekre lebontva tudja mérni, ami lehetővé teszi az egyes területek fogyasztásának nyomon követését és a szükséges korrekciók megtételét.

Ablon Ingatlanok: Fenntartható fejlődés az ingatlanfejlesztésben
A környezettudatos üzemeltetés szintén fontos eleme a fenntartható ingatlanfejlesztésnek.

Az átgondolt hulladékgazdálkodás, a környezetkímélő termékeket használó épülettakarítás, a közös terek élhetővé tétele, a hatékony energia- és nyersanyag-felhasználás egyaránt hozzájárul a fenntartható üzemeltetéshez. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a fenntartható épületek aktív együttműködést igényelnek a bérlők és az üzemeltető között: a környezettudatos viselkedést a működési előírásokban lehet és érdemes is szabályozni, azonban ez csak a bérlők, felhasználók együttműködésével valósulhat meg. Az Ablon épületeinek bérlőivel folyamatos kommunikációra törekszik, részükre oktatásokat szervez és online hibabejelentő rendszert fejlesztett ki. A bérlők számára létrehozott fórumokon megbeszélhetik az épületek üzemeltetésével és fenntarthatóságával kapcsolatos témákat.

Hazánkban is egyre fontosabbá válnak az alternatív közlekedési eszközök a városi forgalomban, ezért fontos fenntarthatósági szempontnak számít, hogy egy irodaház mennyire megközelíthető kerékpárral, vagy tömegközlekedési eszközökkel. Az Ablon Gateway Office Park irodaháza például külön kerékpár-tárolási, öltözési és tisztálkodási lehetőséget is biztosít a biciklivel közlekedőknek.

Ablon Ingatlanok: Fenntartható fejlődés az ingatlanfejlesztésben
Hazánkban is egyre nagyobb jelentőséget kapnak a fenntarthatósági épületminősítő rendszerek.

Magyarországon eddig a fenntarthatóságot előmozdító intézkedések, szabályozások az építőipart még kevéssé érintették, azonban a nemzetközi környezettudatos épületminősítési rendszerek alkalmazása egyre fontosabb szerepet kap az ingatlanfejlesztésben. Az egyik legújabb minősítési rendszer, BREEAM In-Use a már használatban lévő épületeket vizsgálja 3 kategóriában: épületkialakítás, üzemeltetés és a szervezeti szintű szabályozások terén. A rendszer az aktuális állapotot és a változásokat is minősíti, amelyek alapján az ingatlan évente kap újabb besorolást.

Az Ablon csoport épületeinek építése és üzemeltetése során is a fenntarthatóságra törekszik. Irodaházai közül a 2008-ban átadott Gateway Office Park idén novemberben, a régióban elsőként több kategóriában is megkapta a BREEAM In-Use "Nagyon Jó" minősítését. Ezzel a minősítéssel Magyarországon jelenleg csak az Ablon cégcsoport rendelkezik. A Gateway Office Park építésekor fontos szempont volt az energiatudatosság és a környezetbarát személet, ennek a felelős fejlesztői szemléletnek az elismerése ez a magas BREEAM In-Use besorolás.


Háttér-információ:

Az ABLON cégcsoport:

Az ABLON cégcsoport 1993. évi alapítása óta vezető szerepet tölt be a Közép-Kelet-Európában aktív ingatlanfejlesztők között. A londoni tőzsdén jegyzett részvénytársaság Magyarországon kívül Csehországban, Lengyelországban és Romániában folytat ingatlanfejlesztési tevékenységet. Az ABLON csoport összesen 20 hazai projekt fejlesztése során több, mint 400 millió eurónyi befektetést hozott Magyarországra, mellyel összesen 205 000 négyzetméter beépített területet hozott létre, amivel több, mint 8,500 munkahelyet teremtett.

Referenciái között találhatók az M3, a Business Center 99 és Business Center 30 irodaházak, az Airport City Logisztikai Park, az Europeum Bevásárlóközpont, valamint hotelek és lakóingatlanok, Prágában a Palmovka Business Center, valamint
a METEOR Center A és B üteme, illetve Romániában az Airport City Bucharest.

További információ:

Ablon Ingatlanok: Fenntartható fejlődés az ingatlanfejlesztésben

Nagy Andrea Éva
PR&Marketing Manager
Ablon Kft
T: 06 1 2256600

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker