Prémium

Hazánk legfontosabb természeti kincse a termőföld (x)

Portfolio
A Portfolio.hu rendezésében november 30-án kerül sor a Termőföld Klub rendezvényre, amelyen Szabó István, az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Főosztályának vezetője is kifejti véleményét egyebek közt a hazai termőföldpiac aktuális helyzetéről, a várható változásokról és a mezőgazdasági vállalkozások likviditási helyzetéről. A fenti témákat feldolgozó előadásából kaphatunk egy kis ízelítőt.


Hazánk legfontosabb természeti kincse a termőföld
Miért fontos a leginkább lakossági ügyletekkel foglalkozó OTP Banknak, hogy jelen legyen az eseményen?

Bár az OTP Bank lakossági bankként él a köztudatban, az agrárvállalkozások finanszírozásában korábban is jelentős szerepet játszott, és ez évi állománynövekedési céljainkat is teljesítjük. Az OTP egyre nagyobb hangsúlyt fektet az agráriumra, hiszen az nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű. Nem csak azért, mert a legalapvetőbb termelési ágazatról van szó, hanem azért is, mert a hazai mezőgazdaságban a jelenleginél nagyobb potenciál rejlik, amely többek között a kedvező földrajzi adottságoknak, ezen belül is a szántóterületek magas arányának köszönhető.

Mit jelent ez nemzetközi viszonylatban?

Magyarország szántóterületi aránya a teljes területhez viszonyítva az EU-15-ök átlagának közel kétszerese, a világátlagnak pedig közel ötszöröse. A népesség arányában nézve itthon ezer lakosra 492 hektár szántó, kert, illetve ültetvény jut szemben az EU-15-ök 234 hektáros átlagával, vagy a 225 hektáros világátlaggal. Az adatok azt mutatják tehát, hogy a hazai termőföldnek köszönhetően a saját népesség ellátásán túl jelentős mezőgazdasági exportra is képesek vagyunk, és a 2010 évi 2,1 milliárd eurós agrár külkereskedelmi többlet tovább fokozható.

Érdemes tehát a mezőgazdaságba beruházni?

Érdemes és szükséges is beruházni. Érdemes, hiszen a termőföld értéke folyamatosan felértékelődik és a birtokfejlesztéssel a gazdálkodás mérete növelhető. És szükséges is, hiszen a mezőgazdaságban rejlő potenciált csak beruházásokkal lehet még inkább kihasználni.

Hogyan tud a finanszírozásban segíteni az OTP Bank?

Az OTP Bank napi szinten ismeri az ágazat problémáit és konstruktív hozzáállással kívánja elősegíteni azok megoldását, valamint termékeinek kialakításakor figyelembe veszi a gazdálkodók igényeit, és a piaci folyamatokat. Az OTP Bank tisztában van a banki finanszírozás jelentőségével: mi tudunk és akarunk is hitelt biztosítani az agrárvállalkozásoknak. Az agrárvállalkozások tradicionális partnereként bankunk számos terméket kínál, többek között termőföldvásárláshoz, birtokfejlesztéshez.

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker