Prémium

Ha egy üzlet beindul... sok száz másik állhat le (x)

Portfolio
Napjainkban kis hazánk gazdaságában új népi játék ütötte fel a fejét. A "Ki nevet a végén?" és az "Itt a piros, hol a piros?" kombinációjával veszélyes, ám egyre elterjedtebb a "válságmenedzselés" egyik speciális válfaja, a csődlovagok ámokfutása. Ez ám az igazi üzlet! Sokszor egy "nyertes" maga után több száz vesztest hagy hátra, vele együtt adósságok sok 10 vagy akár 100 milliós tételét, sőt mi több cége felszámolása után 1 órán belül új céget alapít.
Nem is olyan régen még azért lobbiztak politikusok és érdekképviseletek, hogy még gyorsabban, még olcsóbban lehessen céget alapítani. Tették ezt annak ellenére, hogy számos óvatosságra intő figyelmeztetés hangzott el gazdasági szakemberektől, elemzőktől. Azóta tudjuk, a helyzet nem olyan rossz, mint akkor gondoltuk.... hanem sokkal rosszabb. A gyors cégalapítás egy olyan országban, ahol nem egészen 10 millió lakosra 1 milliónál is több vállalkozás (egyéni- és társas vállalkozás) jut, kész gazdasági öngyilkosság. Ebben a gazdasági önpusztító környezetben csupán egy végső lökést adott a válság a magyar vállalkozói környezet megroppanásához. Több mint 560 ezer működő társas vállalkozás közül csupán alig 43 ezernek van több, mint 100 millió Ft-os éves árbevétele és 1 Mrd Ft feletti árbevétellel csupán 6300 cég büszkélkedhet.

Ha egy üzlet beindul...  sok száz másik állhat le
Azt mondják: "Magyarország a KKV-k országa", pedig inkább az "adóoptimalizáló" mikro-, és kényszervállalkozóké. De hát, ugye, mit is tehetnénk? A válság miatt beszűkült piacokról minden munkának örülnünk kell, nem is kérdés, hogy bárkinek, bármit, bármilyen konstrukcióban el kell vállalni. Vagy mégsem? Hát nem jobb egy el nem vállalt munka, mint egy teljesített, de ki nem fizetett? Dehogynem! Persze kérdés, hogy mi alapján válasszuk ki, melyik munkát végezzük el hitelbe, melyiket ne. És itt jön a már korábban említett népi játék... Sajnos már nem elég a cégeket megvizsgálni cégadatok, pénzügyi adatok tekintetében, hanem a tulajdonosok, cégvezetők egyéb korábbi vagy éppen jelenlegi cégkapcsolatait is fel kell derítenünk. A kapcsolt vállalkozások vizsgálata már évek óta elengedhetetlen a hitelintézeteknél és a felelősen gondolkodó nagyvállalatoknál kockázatelemzési szempontból. Ám pont a már említett KKV cégek veszthetnek igen sokat azzal, ha nem néznek utána üzleti partnereiknek. Hiszen az alacsony likviditású cégek akár egyetlen ki nem fizetett számla miatt a lánctartozás csapdájába kerülhetnek. Pedig a népi játék folytatódik. Persze várhatunk jogszabályi változásokat, és azt is, hogy ezek tényleg működjenek, ne úgy, mint jelenleg az "eltiltott személyek" nem igazán sikeres eltiltása. Ám a legnagyobb biztonságot mégis az adja, ha mi gondoskodunk a kockázatok minimalizálásáról, cégünk sikeres működéséről.

Legyen szó új üzleti partner megismeréséről vagy régi ügyfelek folyamatos követéséről, akkor járunk a legjobban, ha ezeket a feladatokat egy professzionális céginformációs cégre bízzuk. Az Opten Kft. büszke arra, hogy folyamatos innovációival a magyar gazdasági kockázatelemzés specialistájává és a gazdasági kultúra fejlesztésének elkötelezett hívévé vált. Több ezer ügyfelünk - a pénzintézeti szektortól a multi cégeken keresztül a KKV és mikro vállalkozásokig, - a garancia arra, hogy minőségi és hatékony segítséget nyújtunk a gazdasági élet szereplőinek.

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek...

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker