Prémium

Haszonbérlet és adó - Egyszerűen, szakszerűen, Önnek (x)

Portfolio
A termőföld legelterjedtebb hasznosítása formája a haszonbérlet. Ennek során a földterület tulajdonosa (haszonbérbe adó) haszonbérleti szerződést köt a föld művelőjével (haszonbérlő), mely alapján a haszonbérlő jogosult a föld használatára és hasznainak szedésére, ennek fejében pedig haszonbért fizet. A bérleti díj megfizetése jellemzően évente történik, tehát a tulajdonos évi rendszeres jövedelemhez jut ezáltal, amely akár adómentes is lehet. Hogy pontosan milyen feltételei vannak az adómentességnek, illetve milyen adókötelezettségekkel jár, ha ezek nem teljesülnek? Mindezt az alábbiakban ismertetjük.
A jövedelemadó szempontjából termőföld haszonbérbeadása alatt a termőföld magánszemély tulajdonosa vagy haszonélvezője által egy vagy több évre, írásban kötött megállapodás alapján, bérleti díj ellenében mező-, erdőgazdasági, illetve halászati hasznosításra történő földterület-bérbeadást értjük.

Nézzük, mit is tekintünk jövedelemadó törvény szempontjából termőföldnek:
termőföld az a földterület, azaz a földrészlet, amelyet a település kül- vagy belterületén az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő, fásított terület művelési ágban vagy halastóként tartanak nyilván.

A haszonbérleti díj megfizetésének, valamint a megfizetett bérleti díj felhasználásának módja többféle lehet, ez nagyban befolyásolja az adókötelezettséget. Ezek áttekintésére szolgál az alábbi ábra:

Haszonbérlet és adó - Egyszerűen, szakszerűen, Önnek
1. Pénzben történő haszonbérleti díj fizetés

Az egyik lehetséges eset, ha a bérlő a haszonbérleti díjat pénzben fizeti meg. Ebben az esetben akkor adómentes a bérleti díj, ha haszonbérbe adás alapjául szolgáló haszonbérleti szerződés határozott időre szól és eléri az 5 évet.

Adóköteles viszont a pénzben megfizetett bérleti díj, ha nem áll fent az adómentesség feltétele, tehát a szerződés időtartama nem éri el az 5 évet vagy nem határozott idejű. Adóköteles bérleti díj esetén két lehetőség állhat fent:
  • az egyik, ha a bérbevevő kifizetőnek minősül (azaz egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság). Ekkor az adót a kifizető levonja a bérleti díjból, bevallja és megfizeti azt.
  • a másik eset, amikor a bérbevevő nem kifizető (tehát őstermelő vagy magánszemély) vagy terményben megszerzett bevételről van szó. Ekkor a 16 százalékos adót a bérbeadónak kell bevallania és megfizetnie a föld fekvése szerint illetékes önkormányzati adóhatóságnak. A megfizetés a jövedelem megszerzésének negyedévét követő hó 12. napjáig esedékes. A bevallást a jövedelem megszerzését követő év március 20. napjáig kell megtenni.

2. Terményben történő haszonbérleti díj fizetés

Más esetben haszonbérleti díjként terményt (pl. búzát) kap a bérbeadó. Ha ezt saját maga használja fel, tehát nem adja el, akkor ugyanazok az adózási szabályok vonatkoznak rá, mint a pénzben megfizetett haszonbérleti díjra. Adókötelezettség esetén bevételnek a termény szerzési időpontra megállapított szokásos piaci értéke minősül. Szerzési érték igazolására elfogadható a bérbevevő azon igazolása, amelyet a bérleti díj terményben történő teljesítéséről kiadott.

Előfordulhat azonban olyan eset is, amikor a kapott terményt a bérbeadó értékesíti. Ekkor már az ingó értékesítés szabályai vonatkoznak rá. Ebben az esetben a jövedelem meghatározása úgy történik, hogy az eladási árból levonjuk a termény szokásos piaci értékét (melyet a bérlő az igazolásában feltüntetett) és a megszerzéssel összefüggő egyéb kiadással, átruházással kapcsolatos költségeket. Ha az így megállapított jövedelem nem haladja meg a 200 000 Ft-ot, akkor az adómentes, bevallási kötelezettsége sincs. Viszont, ha meghaladja ezt az összeget, akkor ezt a jövedelmet 16%-os személyi jövedelemadó terheli. (Azonban az adó összegéből 32.000 Ft-ot, tehát a 200 000 Ft-ra eső részt nem kell megfizetni!) A 16%-os adót az állami adóhatóság felé kell a személyi jövedelemadó bevallásban bevallani és megfizetni, magánszemélyek esetén május 20-ig.

Terményben történő kifizetés esetén gyakran előfordul, hogy a kifizető a szerződés szerinti terménynél kevesebbet ad ki, arra hivatkozva, hogy az átadott termény után általános forgalmi adót kell fizetnie. Azaz megpróbálja a bérbeadóra hárítani adóterheit. Azonban áfa fizetési kötelezettsége ez esetben kizárólag a bérlőnek van! (Tehát ha a felek például 30 kg búza/Ak ellenértékben állapodtak meg, akkor a búza mennyisége nem csökkenthető, illetve a bérlő nem követelhet semmilyen díjat, így az áfát sem a bérbeadótól, arravaló hivatkozással, hogy a haszonbérleti díj megtérítése nem pénzben történt.)

Láthatjuk tehát, hogy a megfelelő szerződés megkötésével biztosíthatjuk az adómentességet, akár pénzben, akár terményben történik a bérleti díj megfizetése. De mi történik akkor, ha megszűnik a mentesség alapjául szolgáló szerződés 5 éven belül? Ebben az esetben a korábban meg nem fizetett adót késedelmi pótlékkal növelt összegben meg kell fizetni. Természetesen a szerződő feleken kívül álló okok, valamint a haszonbérleti szerződés azonnali hatállyal történő felmondása ez alól kivételt képez (ilyen például egy vis maior eset).

Ezek tehát a termőföld bérbeadás adózására vonatkozó legfontosabb tudnivalók és határidők. Látható, hogy mind a tulajdonosnak, mint a bérlőnek érdeke a megfelelő haszonbérleti szerződés megkötése, amivel akár az adómentesség is biztosítható. Azonban érdemes tisztában lenni a kapcsolódó adózási szabályokkal, hogy minden esetben a jogszabályoknak megfelelőn tudjon cselekedni.

(x)
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker