Prémium

"A zöld iroda boldogabb iroda." (x)

Portfolio
Több mint egy éve költözött be az Európai Innovációs és Technológia Intézet (EIT), a LEED Silver tanúsítványát is megszerező Infopark E épületbe. A "zöld" gondolkodás témájára hivatalból is érzékeny szervezet megbízott vezetőjét, Ronald de Bruin-t kérdeztük interjúnkban az épületben eddig eltöltött idővel kapcsolatos véleményéről, érzéseiről. Bérlőként és intézményként is a rangsor élén áll a fenntarthatóság az EIT életében, ahol nemcsak a jelen környezettudatos érdemei a fontosak, hanem a jövőben rejlő további lehetőségek is.
Portfolio.hu: Mik voltak az EIT számára azok a legfontosabb szempontok amik miatt az Infopark E épületét választotta székhelyéül? Egy zöld minősítéssel rendelkező irodaházba való költözés a helyi vezetés döntése volt, avagy ez az intézet nemzetközi politikája?

Ronald de Bruin: Az Európai Unió intézményeinek elhelyezésére vonatkozóan már 1997 óta létezik egy úgynevezett "zöld épület" stratégia. Sőt, 2001-ben az unió létrehozott egy környezetvédelmi és hitelesítési rendszert is, az EMAS-t (Eco-Management and Audit Scheme), amelyhez bármely szervezet önként csatlakozhat. Az Európai Bizottság - és az unió hivatalai és intézményei, mint például az EIT - elkötelezett a mindennapi munka környezeti terhelésének minimálisra csökkentéséhez.

Büszkék vagyunk arra, hogy az EIT által székhelyül választott budapesti Infopark E épülettel ebben a környezettudatos törekvésben vezető szerepet töltünk be. Az EIT elkötelezetten küzd a társadalmi kihívásokkal, beleértve az éghajlatváltozást, és a fenntartható energia kérdését. Egy zöld minősítéssel rendelkező irodaházban való működés pedig közvetlenül lehetővé teszi számunkra, hogy hozzájáruljunk ezekhez a törekvéseinkhez. Továbbá az EIT a közelmúltban létrehozott három Tudományos és Innovációs Társulást (TIT), melyek Európa-szerte gyűjtenek össze partnerségbe vállalkozásokat, egyetemeket és kutató intézeteket. Minden egyes TIT külön meghatározott speciális céllal rendelkezik, mint például az éghajlatváltozás, fenntartható energia, vagy a jövőbeni információs és kommunikációs technológiák.

Sir Nicholas Stern, az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó, az éghajlatváltozás hatásait összegző tanulmány szerzője is tagja az EIT irányító testületének, mely évente négy alkalommal ülésezik az Inforpark E épületében.

Ahogy látható, számunkra több szempontból is igen fontos az, hogy a legmagasabb fenntarthatósági követelményeknek is megfelelő épületben legyen a székhelyünk. Az, hogy az EIT központja "zöld" épületben legyen az nemcsak nekünk, hanem a magyar kirendeltség számára is elsődleges szempont volt. Nagyon hálásak vagyunk a magyar kirendeltségünknek, hogy végül ezt az épületet választották székhelyül.

Milyen gyakorlati előnyeit érzik a "zöld" irodaháznak?

Vannak egyértelmű előnyök, mint például, hogy kevesebb energiát használunk, ami kisebb számlákat jelent, vagy a vízfogyasztásunk, ami összehangolt és automatizált, így a fogyasztott mennyiség a szükséges mértékre van csökkentve. Ahogy nemrég olvastam egy tanulmányban, az alkalmazottak felvétele, megtartása és elégedettsége egyre inkább függ a cég környezeti minőségétől - más szóval, "a zöld iroda boldogabb iroda".

Az Infopark E épületének LEED minősítésének megszerzése például a következő értekezletünk egyik témája, hiszen ez valami olyasmi, amire büszkének kell lennünk, az hogy egy ilyen épületben dolgozhatunk. Ezentúl pedig napról-napra folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amikkel tovább tudjuk "zöldíteni" a munkánkat. Ez a folyamat pedig nem áll meg azzal, hogy az épület megszerezte a LEED tanúsítványt.

Az EIT költözésénél a fenntarthatósági kritériumok voltak az elsődlegesek, vagy kifejezetten a LEED tanúsítvánnyal rendelkező épület vonzotta Önöket?

A környezet integrálása a mindennapi munkánkba alapelv az Európai Unió intézményeinél. Ez nem feltétlen kötődik egy bizonyos tanúsítványhoz, hanem inkább munkánk környezetre gyakorolt hatásának minimalizálásához. Természetesen egy hivatalos minősítés segít alátámasztani ezeket a célokat, hogy valóban jó irányba haladunk. Valójában ez az amire ezeket az igazolásokat kitalálták.

A magasabb szintű felsőoktatási programjainkba például mi is beépítettük címkék és tanúsítványok fejlesztését. Az alapképzésünkbe például beépítünk egy olyan EIT címkét, amely bárhol Európában garantálja az adott képzés által nyújtott magasabb képzettségi szintet, kreativitást, vállalkozói készségeket. Ez is egy olyan dolog, amit a LEED tanúsítvány biztosít. Ez egy garancia.

Igényel ez az újfajta "zöld" épület szemlélet bármilyen képzést a bérlők oldaláról?

Nekünk még nem volt részünk semmilyen specifikus képzésben az épülettel magával kapcsolatban, de mind az új, mind a régi munkatársakat folyamatosan ösztönözzük a "zöld" gondolkodásra. Például korlátozzuk a papírhasználatot (minden nyomtatónk automatikusan kétoldalasan nyomtat), a papírt újrahasznosítjuk, a számítógépeket és a lámpákat lekapcsoljuk, amikor elhagyjuk az irodát, a két szintünk között nem használjuk a liftet, hanem lépcsőzünk, és külön gyűjtjük a műanyag palackokat.

Továbbá mi is részt veszünk, mint bérlő, azokban az épület jövőjét befolyásoló tárgyalásokban, ahol a jövőbeni zöld energiákkal kapcsolatos további felhasználási lehetőségekről tárgyalunk, mint napelemek vagy egyéb technológiák használata.

Elégedettek a munkatársak a központnak helyet adó új épülettel?

Az épület rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, ami a legjobbak közé sorolja, azzal a kiegészítéssel, hogy mindenki, aki itt dolgozik büszke arra, hogy a munkájával kevésbé károsítja a környezetet. Ez az alapállapot pedig általánosságban is jó hatással van a hangulatra, a pozitív lelkiállapotra, ami megkönnyíti az irodába való bejárást minden reggel.
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker