Prémium

A zöld tanúsítvány a magas minőség garanciája is (x)

Portfolio
Könnyebb a mai irodapiacon kiadni egy zöld épületet? Vannak olyan bérlők, akik kifejezetten zöld minősítéssel rendelkező épületet keresnek? A gyakorlatban mit jelent a bérlők számára a züld minősítés? Furulyás Ferenccel, az Infopark E-épületének bérbeadását bonyolító Jones Lang LaSalle ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Portfolio.hu: Miben könnyíti meg a bérbeadást ma az a tény, hogy egy épületnek LEED (vagy BREEAM) tanúsítványa van?

Furulyás Ferenc: Ahhoz, hogy egy épület megkaphassa a LEED vagy a BREEAM tanúsítványokat, nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelnie mind a környezettudatos technológiák alkalmazását mind az építés során felhasznált anyagok minőségét tekintve. Amennyiben egy bérlő ilyen tanúsítvánnyal rendelkező házba költözik, biztos lehet abban, hogy a fejlesztő a legmagasabb minőségre törekedett az építkezés során. Amennyiben már a tervezés során tudatosan készülnek a tanusítványok megszerzésére a fejlesztők, akkor szignifikáns többletköltséggel sem jár az építkezés, így nem igaz az, hogy az ilyen épületek jelentősen drágábbak lennének. Sőt, ezek az épületek sokkal értéktartóbbak és az üzelemetetésük is olcsóbb lehet.

Magasabb bérleti díjat lehet elérni, lerövidül a bérbeadási időszak vagy egyszerűen bizonyos bérlőkhöz csak ilyen épületekkel lehet "eljutni"?

Vannak olyan nemzetközi bérlők, akiknél előírás, hogy csak környezettudatos házba költözhetnek, de a magyar piacon ez egyelőre nem tipikus. Úgy gondoljuk, hogy ez a tendencia a jövőben viszont egyre meghatározóbbá fog válni. A környezettudatos épületek előnye a fejlesztők számára nem abban áll, hogy magasabb bérleti díjon tudják kiadni az épületeket. A jelenlegi piaci körülmények között a bérlők kimondottan árérzékenyek, így leginkább az motiválja őket az ilyen házak választásakor, hogy alacsonyabb lehet az üzemeltetési költségük. Ha ezt magasabb bérleti díjjal párosítják, akkor rögtön elvész a ház vonzereje. Ugyanakkor ezek a házak kevesebbet veszítenek értékükből az évek előrehaladtával, így hosszútávon jobb befektetési lehetőséget jelentenek. Mivel elsősorban a nagy nemzetközi cégek számára fontos, hogy környezettudatos házban tevékenykedjenek, így az ilyen épületeknek a bérlői mixét is többnyire ismert, multinacionális cégek teszik ki. Ez a potenciális befektetők számára is vonzóbb.

A zöld tanúsítvány a magas minőség garanciája is
Drágább ma zöld épületben területet bérelni, mint "nem zöldben"?

Attól függ. Amennyiben a fejlesztők a tervezés elejétől tudatosan készülnek a feltételek teljesítésére, nem jár különösebb többletkiadással a fejlesztés, így nem lesz feltétlenül magasabb a bérleti díj sem a házban. Amennyiben viszont későn kap észbe a fejlesztő és utólagosan teszi "zölddé" az épületet, úgy igen nagy extra kialakítási költséggel járhat a tanusítvány megszerzése, amit muszáj valamilyen formában beépíteni a bérleti díjba is.

Mi motiválta a bérlőket elsősorban az Infopark kiválasztásakor?

Az Infopark "E" egy rendkívül magas minőségű épület egy olyan irodaparkban, ahol a szolgáltatások széles köre elérhető. Az épület környezete egyedülálló az irodapiacon, hiszen kevés olyan irodaház van, mely szó szerint parkosított környezetben helyezkedik el. Az IVG nagyon kedvező bérleti feltételeket kínál a bérlőknek, és a piacon jellemző standard kialakításnál magasabb minőséget biztosítanak: többek között teljesen felszerelt elegáns konyhát, valamint megfelelő mértékű kialakítási hozzájárulást elegáns belsőépítészeti megoldások (üvegfalak, tolóajtók) kialakítására.

Bérbeadhatóság szempontjából mik a legfontosabb gyakorlati elemei a zöld koncepciónak az IVG épületének esetében?

Az irodaház rendkívül magas, 50 százalékos zöldfelületi mutatóval rendelkezik, így minden munkaállomásról zöld környezetre lehet rálátni. Az IVG célja az volt, hogy bizonyos tudatosságra ösztönözze a bérlőket a fogyasztás, takarékoskodás területén, azzal, hogy minden fogyasztás külön mérhető (pl izzók, víz, fűtés). Így a bérlő egyértelműen nyomon követheti, mely területeken történik pazarlás adott hónapban, amit nagyobb odafigyeléssel kiküszöbölhet a későbbiekben. Az épület távfűtéses, ami szintén takarékosabb és olcsóbb megoldás, így nem véletlen, hogy az Infopark "E" épületében az üzemeltetési díj csupán 3,20 euró/nm/hó, ami kimondottan alacsony szintnek számít ma Budapesten.

Egyetért azzal, hogy a jövőben kizárólag zöld irodaházak lesznek képesek megélni a budapesti piacon?

Új irodaházak esetében mindenképp előnyt fog jelenteni, ha a ház rendelkezik egy tanusítvánnyal, de azt nem mondanám, hogy csak a zöld épületek lesznek életképesek a piacon. Számos olyan épület van Budapesten, melyet elheyezkedése, műszaki specifikációja, illetve az épület környezetében meglévő szolgáltatások széles köre nagyon népszerűvé tesz még akkor is, ha az nem minősül "zöld" épületnek. Bár zöld tanusítványt szerezni nehéz és az épület átadása után már rendkívül költséges is, valószínű, hogy a tulajdonosok előbb vagy utóbb a már meglévő épületekben is megpróbálnak majd egyszerűbb környezettudatos technológiákat alkalmazni (esővíz gyűjtés, napkollektorok).

Mennyire keresik a bérlők ma tudatosan a zöld épületeket?

Nyugat-Európában és Amerikában már sokkal tudatosabbak a bérlők, mint Magyarországon. Itthon a többség egyelőre a költséghatékonyságra fekteti a hangsúlyt, de persze minden bérlő büszke arra, ha elmondhatja, hogy környezettudatos épületben működik. Míg a multinacionális bérlők esetében talán elég ha a zöld épületek környezettudatosságára fókuszálunk, a magyar cégek esetében a költséghatékonyságukra kell helyezni a hangsúlyt.
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker