Prémium

Lezárult az Erste Befektetési Zrt. tőzsdejáték-sorozata (x)

Portfolio
36 intézmény 88 karának közel 500 hallgatója vett részt a második Erste NetBroker Hozamláz játékban
Sikeresen lezárult az Erste Befektetési Zrt. 2009/2010-es tanévre meghirdetett "Tanulj meg játszva tőzsdézni!" elnevezésű, felsőoktatási hallgatók számára szervezett tőzsdejáték-sorozata. Az első féléves "Tőzsdei Hírbróker" forduló a tőzsdei kereskedés alapjaira épülő gazdasági-hírértékelő játék volt virtuális pénzzel, a második féléves "Erste NetBroker Hozamláz" versenyben pedig a tőzsdei kereskedést már valós környezetben, valós pénzzel próbálhatták ki a hallgatók.

Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: komoly siker, hogy már a játék első fordulójában is országszerte több mint 42 felsőoktatási intézmény 125 karának közel 2000 hallgatóját sikerült aktivizálni, és felkelteni érdeklődésüket a tőzsdézés iránt. Ekkor még csak virtuális pontokért folyt a verseny: a gazdasági, pénzügyi témájú, tőzsdei árfolyamokat befolyásoló híreket kellett a résztvevőknek értékelniük, azaz a hírek bekövetkezésének valószínűségére játékpontokkal licitálniuk. A játék első öt helyezettje összesen 3 millió forint keretet, úgynevezett "kereskedési tőkét" kapott, amivel a második fordulóban már élesben kereskedhettek a hallgatók.

A második féléves "Erste NetBroker HozamLáz“ versenyben a megszerzett tőzsdei tudást már valós körülmények között kamatoztatták a játékosok, és pénzzel próbálhatták ki az Erste NetBroker internetes kereskedési rendszert. Összesen 36 felsőoktatási intézmény 88 karának közel 500 hallgatója regisztrált a második körre. A legmagasabb hozamot elérők között sorsolták ki a verseny fődíját, egy notebookot, a forduló győzteseinek pedig az Erste Befektetési Zrt. gyakornoki programot ajánlott fel.

Cselovszki Róbert kiemelte: az Erste a diákokat nem ésszerűtlen, a kockázatokat nem megfelelően kezelő kereskedésre akarta buzdítani, sokkal inkább a tudatos befektetővé formálásban kívánt szerepet vállalni. Ezért a legmagasabb hozamot elérőkön kívül díjat kapott a legkiegyensúlyozottabb befektető, a legeredményesebb "certifikátor“, a legsikeresebb csapat, valamint a legtöbb és legeredményesebb tőzsdézőt magáénak tudó felsőoktatási intézmény is. A csapatverseny az egyéni eredmények összesítése alapján dőlt el, a győztes csapat egy rafting-programon vehet részt. A legsikeresebb felsőoktatási intézmény idén a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem lett, így ők kapják az idén debütáló "Az év tőzsdecápái - A legaktívabb felsőoktatási intézmény" vándorserleget.

A játékkal párhuzamosan zajlott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pénzügyek Tanszékének kutatása, melynek keretében a játékosok egy anonim kérdőív kitöltésével maguk is megismerhették saját pénzügyi teljesítményük, temperamentumuk és kockázatkerülési együtthatójuk kapcsolatát, valamint pénzügyi viselkedéstani mintázatukat. A kutatásról tudományos publikáció is készül.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a játékkal és a kutatással párhuzamosan az Erste Befektetési Zrt. a felsőoktatási intézményekkel szorosan együttműködve tőzsdei előadás road show-t is tartott számos egyetemen és főiskolán, valamint elindította az Erste NetBroker Diákszámla Tőzsdeklubbot is, melynek keretében intenzív, interaktív, ingyenes tőzsdei kurzusokon vehettek részt a hallgatók.

A "Tanulj meg játszva tőzsdézni!" tőzsdejáték-sorozat sajátossága az volt, hogy a játékosok a versenyben maradás érdekében minél szélesebb körben történő és folyamatos tájékozódásra kényszerültek, így játszva tanulhatták meg az alapvető befektetési és pénzügyi döntésekhez szükséges hírek értékelését, ami előfeltétele, hogy ezt a tudást a gyakorlatban is hasznosítani tudják. A játék segítségével a játékosok a tőzsde működését és mechanizmusait egészen jól ismerő "profi" befektetőkké is válhattak - értékelt az elnök-vezérigazgató.

A tervek szerint az Erste Befektetési Zrt. rendszeresen szervez hasonló programokat, így várják akár felsőoktatási intézmények, akár érdeklődő fiatalok, potenciális játékosok jelentkezését, javaslatait, véleményét a tozsdejatek@erstebroker.hu email címre.
(x)
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker