Prémium

Információk és példák vállalkozói döntéshozóknak (x)

Portfolio
A Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MFB) kiemelt figyelmet fordít a mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) fejlesztési-, beruházási- és forgóeszköz finanszírozási igényeinek megoldására. A kedvezményes kamatozású és hosszúlejáratú hitelkonstrukciók feltételeiről az MFB honlapján részletes információk találhatók. Külön rovatban olvashatók a tavaly szeptembertől elindított és rendszeresen frissített KKV HÍREK, amelyek számadatok segítségével tájékoztatnak a beérkezett és jóváhagyott hitelkérelmek alakulásáról.

A KKV szektor számára a különféle hitelprogramok keretében eddig kihelyezett hitelállomány összesített adatait a Bank hetente teszi közzé, a közvetlenül jóváhagyott hitelek havonként kerülnek összesítésre. Mindemellett a KKV HÍREK a hitelek felhasználásának kiváló példáit is bemutatja, azt remélve, hogy ezzel segíthet mindazoknak, akik még csak terveznek, számolnak, elemzik a piac várható alakulását, vagy már ott tartanak, hogy vállalkozásuk számára a megfelelő hitellehetőséget keresik.
Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság ez év április folyamán a KKV programok keretében 62 kérelmet fogadott be mintegy 10 milliárd Ft értékben. A befogadások száma, azok összesített értéke, valamint az egy kérelemre jutó hitelérték az előző havi kimagasló teljesítményhez képest csökkenést mutat. Ennek oka a kisebb összegű közvetlen befogadások súlyának növekedése volt. Az áprilisban és a korábban befogadott kérelmekből 66 jóváhagyás történt 10,3 milliárd Ft értékben. Mindkettő elmarad a március havitól, jóllehet felülmúlják az előző év azonos időszakának adatait. Az átlagos befogadási érték 164 millió Ft, a jóváhagyott ügyleteké 157 millió Ft volt. Áprilisban a programok közül továbbra is a Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram dominált, a jóváhagyott kérelmek számának 80%-a, míg azok értékének 97%-a ennek a programnak a keretében valósult meg. A programok keretében a KKV szektor számára a folyósítások április hónapban 4,4 milliárd Ft-ot tettek ki.
Az MFB kedvezményes hitelprogramjainak meghirdetésétől 2010. április 30-ig terjedő időszakban az összes élő programra összesen 8.982 kérelem került befogadásra 811,4 milliárd forint értékben. Ebből a jelzett időpontig 8.069 hitelkérelmet hagytak jóvá, amelyek összértéke 633,2 milliárd forintot tett ki. A KKV-szektor 2010. május 16-ig jóváhagyott programok szerinti hitelkérelmeinek összesített száma átlépte az 5000 darabot, kumulált értéke pedig megközelítette a 320 milliárd forintot.
A Bank május 10-e és május 16-a között 927 millió forintot folyósított a KKV szektor vállalkozóinak, ami a korábban jóváhagyott hitelszerződések teljesítése. 2009. január 1-eje óta eddig összesen 75,6 milliárd forintot fizetett ki a Bank a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelkérelmeire. Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési, Agrárfejlesztési és az Agrár Forgóeszköz, valamint az MFB Forgóeszköz Hitelprogramok keretein belül további jelentős források állnak még a KKV szektor rendelkezésére.
A Bank KKV hiteleinek kedvezményes kamata változatlanul 6% alatt van (3 havi EURIBOR + legfeljebb 5%, 15 éves futamidőre). Ezen a héten az MFB által bemutatásra kiválasztott vállalkozás a TolnAgro Kft. és a Házi Piros Paprika Kft.

Klikk a képre!


' title='


' title='
A TolnAgro állatgyógyászati logisztikai központja

Az ország legkorszerűbb állatgyógyászati logisztikai beruházását valósította meg a TolnAgro Kft. és a Newcopharm Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (NCP) Ahhoz, hogy megépülhetett Magyarország legmodernebb állatgyógyászati raktár-logisztikai központja, amelyhez szükséges volt az ÚMFT Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében nyert 50 millió forintos pályázati támogatás is. Az önrészhez viszont a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes kamatozású és hosszú lejáratú vállalkozásfejlesztési hitele. A beruházás eredményeként az addigi 1.400 négyzetméteres raktárkapacitás újabb 2.100 négyzetméterrel bővült. A közel hétszázmillió forintos beruházás során az ügyfélszolgálati központ is háromszáz négyzetméterrel lett nagyobb.
A magas szintű minőségi szolgáltatás nem csak a raktár-logisztika, hanem az ügyfélszolgálat, a kapcsolattartás terén is meghatározó szempont a cégcsoportnál. A fejlesztés másik fontos hozadéka, a harminc új munkahely megteremtése. Míg tíz éve tizenkét embert foglalkoztattak, ma már közel százötvennek adnak munkát. A foglalkoztatottak számának emelkedése is fémjelzi a Társaság töretlen fejlődését.
A Dél-Dunántúl két sikeres állatgyógyszer forgalmazójának egyesülésével 1996-ban jött létre a TolnAgro Kft. 2005-re Magyarország piacvezető állatgyógyszer nagykereskedőjévé vált a cég, több világhírű gyógyszergyártó kizárólagos magyarországi forgalmazója lett. A 2008 Év Vállalkozója díjjal jutalmazott igazgató, dr. Varga József büszke arra, hogy partnereik között találhatók Magyarország legnagyobb sertés, baromfi, nyúl és szarvasmarhatartói, illetve számos kisállat klinika is.
Az állatgyógyászati készítmények és vakcinák, állategészségügyi eszközök teljes skáláját kínálja a szekszárdi állatgyógyászati központ, amely raktározás, forgalmazás és kiszolgálás terén a legkorszerűbb technikát alkalmazza. Partnereik megrendeléseit 24 órán belül teljesítik, szerződött ügyfeleiknek 8 órán belüli sürgősségi kiszállítást is biztosítanak.

Fűtéskorszerűsítés a paprika szárításához

A Házi Piros Paprika Kft. 1990-ben alakult. A cég fűszerpaprika őrlemények, fűszerek, fűszerkeverékek és szárított zöldségek feldolgozásával, csomagolásával és forgalmazásával foglalkozik. A közel 180 főt foglalkoztató cég ma már nemcsak értékesít, hanem támogatja is a hazai fűszerpaprika termesztést, elhivatottsága és a minőség iránti elkötelezettsége a széles termékválasztékában is megmutatkozik. A változó fogyasztói igények, a növekvő bel- és külpiaci verseny hatására az évek során bővült a termékek palettája egyéb fűszerekkel, fűszerkeverékekkel és ételízesítőkkel. Ezt követte a nagy beruházásokat igénylő szárított zöldségek előállítása.
2007-re az energiaár emelkedése 100 millió forint költségnövekedést eredményezett az előző évhez képest. Az értékesítési árak a piaci hatások miatt csökkentek. A termelés eredménye nem bírt el ilyen arányú és nagyságú energiaár növekedést. A Társaság úgy döntött, hogy a legrövidebb időn belül, két telepén a saját erejéből fűtéskorszerűsítést valósít meg.
2008. májusban megszületett a döntés a TSZB típusú biomassza (szalma, faapríték, egyéb lágy szárú növényi részek) tüzelésű kazán üzembe állításáról. Mivel a telephelyek környékén mezőgazdasági termelés folyik, így a fűtés alapanyagaként a gabona betakarítása során megmaradt gabonaszalma szolgál. Gyakorlatilag az égetés és a talajba történő bedolgozás költségei helyett a gazdáknak árbevétele keletkezett a szalma eladásából. Mivel a gabonaszalmának csak a lábon történő megvásárlása jöhetett szóba, ezért bálázó és betakarító gépek vásárlásával is számolniuk kellett utólag. Mivel ezeket a beruházáskor nem tervezték, ezért refinanszírozású MFB hitelt vettek igénybe. Ennek segítségével 2008 szeptemberére, a fűszerpaprika felvásárlás idejére, már rendelkeztek a tervezett beruházás teljes fedezetével. A 2009-es nyári próbaüzem kalkulációi is azt mutatták, hogy jó döntés volt a több mint 300 millió forintos beruházás, amelynek megtérülését 2,5-3 évre kalkulálták a földgáz árának változásától függően.

További információk: http://www.mfb.hu címen találhatóak.
(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker