Prémium

Új brókercég a BÉT-en - Mit tervez a Random Capital? (x)

Portfolio
Május közepén indította útjára szolgáltatásait a Random Capital, mely a brókercégek által lebonyolított havi forgalom tekintetében azonnal 3%-os piaci részesedést szerzett. A társaság vezérigazgató-helyettesével, Hanyecz Istvánnal a Random Capital növekedési terveiről, a megcélzott befektetői rétegről, a társaság díjstruktúrájáról és szolgáltatásairól beszélgettünk.
Portfolio.hu: Mit lehet tudni a Random Capital-ről?

Hanyecz István: A társaságot 2008-ban magyar magánszemélyek alapították. Bár egy újonnan alakult cégről van szó, az alapítók a magyar tőzsde fennállása óta szereplői már az értékpapír kereskedelemnek. A honlapon található tulajdonosi körből is kiderül, hogy a Random Capital tulajdonosi köre, székhelye, de még az alaptőke is nagyon hasonlít az egykori Equitas-éhoz. A szakembergárda hozzávetőlegesen 90%-ban megegyezik.

P.: Kiknek szólnak a Random Capital szolgáltatásai?

H.I.: Amíg az internetes kereskedési rendszer nem kerül megfelelően kialakításra, a Random Capital alapvetően a nagybefektetői réteget kívánja megcélozni offline (telefonon keresztül történő) szolgáltatásaival. Ennek oka, hogy a jelenlegi infrastruktúra még nem alkalmas a kisbefektetői igények megfelelő kiszolgálására. Azokat az ügyfeleket szeretnénk megcélozni, akiket megfelelő színvonalon, megfelelő tapasztalattal tudjuk kiszolgálni.

P.: Ki számít nagybefektetőnek?

H.I.: Az általunk kínált szerződések, az RNS és DNS a havi egymilliárd forintos, illetve az ezt meghaladó mértékű forgalmat bonyolító ügyfeleket célozza meg. Ezen ügyfelek száma persze nagy valószínűség szerint alacsonynak tekinthető.

P.: Miben rejlik a Random Capital versenyelőnye?

H.I.: Jelenleg elsősorban árelőnyünkkel szeretnénk kiemelkedni a versenytársak közül. Olyan díjstruktúrával dolgozunk, amit más helyeken nem láthatunk. Havi 1 milliárd forintnyi prompt-piaci forgalom mellett 0.1%-os jutalékot számítunk fel az RNS nagybefektetői szerződés keretein belül. Amennyiben egy ügyfél legalább havi 2 milliárd forintos forgalmat bonyolít, akár 0.05%-ra is csökkenhet a jutalék mértéke. A Random Capital ugyanis a daytrade jellegű ügyletek esetében a hónap során felhalmozott veszteség mértékéig (de legfeljebb a hónapban a daytrade ügyletek után fizetett jutalék feléig) visszatérítést garantál a DNS névre keresztelt szerződéscsomag keretein belül. Utóbbi struktúrával a befektetők még nem találkozhattak a hazai piacon, ezzel próbálunk egyedi jutalékrendszert kínálni nagyobb ügyfeleinknek. A kisebb befektetők esetében a daytrade jutalék 0.15%-os és 0.2%-os a napon túli tranzakció jutaléka. Mindehhez gyors és rugalmas kiszolgálásra törekszünk.



' title='
P.: Miben látja az ügyfélszám növekedésének lehetőségét?

H.I.: A hazai részvénypiac jelentős esése miatt kialakult alacsony árak olyan befektetői rétegeket is a tőzsde felé vonzottak, akik korábban soha nem is gondolkodtak részvény befektetésekben. Szolgáltatásaink minőségével és vonzó díjstruktúránkkal szeretnénk ezen újonnan piacra kerülő befektetői rétegből, és a korábbi szereplőkből is többeket magunkhoz csábítani.

Az árak tekintetében törekszünk arra, hogy ne változzanak a jelenleg kialakult kedvezőnek tekinthető struktúrák. Ezen túl az ügyfelek számára kialakításra kerül egy kereskedéshez szükséges számítógépes szoftver, mellyel az ügyfelek számára egyszerűbb, könnyebb kezelhetőséget tennénk lehetővé. Többlet szolgáltatást jelent a nagybefektetői szerződésekben már jelenleg is szereplő reggeli hírlevelek kibocsátása, de a retail ügyfelek megjelenésével a hosszú/rövid távú technikai elemzésekkel is megjelenünk majd.

P.: Mekkora ügyfélszámot szeretnének elérni?

H.I.: Jelen pillanatban nehéz erre vonatkozóan pontos számításokat végezni, de az induláskor több ezer fős nagyságrendben gondolkodunk. A május 18-ai első kereskedési napunkkal párhuzamosan elkezdtük már fejleszteni az internetes kereskedési rendszerünket, mellyel várhatóan fél-egy éven belül tudunk a piacon megjelenni. Ekkorra a társaság már képes lesz a belföldi kisbefektetői kört is kiszolgálni, a szerverparkot úgy építjük fel, hogy az 100,000 ügyfél kiszolgálására legyen alkalmas.

P.: Mely szegmensekben kívánnak erősíteni?

H.I.: Első lépésben a belföldi azonnali részvénypiacra koncentrálunk, de a későbbiekben a külföldi részvény és devizával való kereskedelem is megjelenhet majd. Az online prompt részvény kereskedelemmel párhuzamosan elindul majd a határidős BUX kereskedés is, ahol szintén a piacon legkedvezőbb díjstruktúrával kívánunk megjelenni.

P.: Lesz lehetőség tőkeáttételre is?

H.I.: Már jelenleg is van lehetőség tőkeáttételes pozíciók felvételére. Miközben az úgynevezett tdt-nél általában az ötszörös tőkeáttétel az elfogadott, mi tízszeres tőkeáttétellel tudunk működni. Ez annyit jelent, hogy ha valakinek 10 millió forintja van nálunk, akkor annak tízszeresének, azaz 100 millió forintnak megfelelő pozíciót tud egy időben megnyitni.

P.: Mekkora piaci részesedés elérése a cél?

H.I.: Néhány ügyféllel már az első egész hónap után sikerült a brókercégek által lebonyolított forgalom tekintetében a tizedik helyre felkerülni. Ez havi szinten 25-30 milliárd forintos forgalmat jelent, és 3% körüli piaci részesedést. Az online kereskedés indulásától számított fél éven belül 5-10%-os piaci részesedést szeretnénk megszerezni a hazai piacon.

P.: Hol lehet elérni majd a Random Capitalt?

H.I.: A retail szolgáltatás beindításával terveink között szerepel egy belvárosi ügyfélszolgálati iroda megnyitása Budapesten. A Vármegye utcai székhely ugyanis képtelen 20-30-50 ügyfelet napi szinten fogadni, ezért lehet szükség egy könnyen megközelíthető iroda nyitására.

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek...

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123