Prémium

Rugalmasan és biztosan (x)

Portfolio


' title='
Egyéves lesz a kamatadó - a hitelintézetek nyaranta ritkán látható intenzitással indultak harcba a felszabaduló pénzekért. A pénzüket fialtatni szándékozó ügyfelek félelmei azonban változatlanok: mit veszítenek, ha a tervezettnél hamarabb lesz szükségük a pénzre?! A megoldási lehetőségekről Komócsi Sándorral, az UniCredit Bank ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

− Olvasom több helyen, hogy nálunk az emberek többsége bankszámlán vagy rövid lekötésű bankbetétben tartja a megtakarításait. Vajon miért választják ezeket a jellemzően alacsony kamatozású megtakarítási formákat.Talán azért, mert félnek attól: ha a pénzüket lekötik, ám valamilyen ok miatt a lejárat előtt mégiscsak hozzá kell nyúlniuk a betéthez, esetleg nem férnek hozzá, vagy elvesztik annak összes kamatát. Ismerik Önök ezt a félelmet?

− Természetesen. Sőt! A pénzügyi intézmények szakértői - pszichológusok, szociológusok...

− Hogy kik!?

− Jól hallotta, modern nagybank nem létezhet nélkülük. Nos, ők szakkifejezést is alkottak e jelenségre: az úgynevezett valós ügyfélmagatartások kategóriájába sorolják az Ön által félelemnek nevezett viselkedést. Ennek érdekessége, hogy bár az emberek túlnyomó többsége ténylegesen soha nem szorul arra, hogy feltörje a betétet, sőt lejáratkor hosszabít, ennek ellenére a valós magatartását a pénzügyi termék megválasztásakor mégis meghatározza a bizonytalanság, a félelem.

− Van reális alapja ennek?

− Rögtön az elején tisztázzuk: lekötött betéteknél az ügyfél mindig szabadon hozzáférhet a pénzéhez futamidőn belül is, tehát a félelemnek ez a része alaptalan. Valós kérdés, hogy mennyibe kerül ez a szabadság. A lekötött betétek többsége ugyanis valóban olyan: ha tulajdonosa, úgymond, "feltöri" , azaz a lejárati idő előtt kiveszi pénzét, kamatvesztességgel kell számolnia.

− Van a betétek többsége mellett kisebbség is? Olyan, aminél ha a futamidő alatt szükségem van egy bizonyos összegre, ne veszítsem el a betétre járó kamatot?

− Büszkén mondhatom, hogy ebben nagybankként is a kisebbséghez tartozunk. Az UniCredit Bank Rugalmas Betétjének ugyanis a kedvező kamatozás mellett az a lényege, hogy az ügyfél a futamidő alatt is bármikor hozzányúlhat a banki betétjéhez, feltörheti azt. Ekkor sem veszíti el viszont a felvett pénze után felhalmozódott kamatot, és ha a számláján visszamaradó összeg eléri vagy meghaladja a 250 ezer forintot, a bentmaradó rész az eredeti feltételekkel kamatozik tovább.

− Ez váratlanul jól hangzik. Futamidő?

− Ez is választható, természetesen. A Rugalmas Betét 9, illetve 15 hónapos futamidejű is lehet. A futamidő első 2 hónapjára kamatprémium is jár, futamidő végi kifizetéssel.

− Milyen kamatok mellett van erre lehetőség?

− A Bank a kamatprémium révén évi 11 %-os akciós kamatot fizet a betéti periódus első 2 hónapjára. Az ügyfél a lekötési periódus hátralévő hónapjaira az aktuálisan érvényes, 9, illetve 15 hónapos betétlekötésekre járó kamatot kapja (EBKM 9 hónapra 7,50-7,62 százalék; 15 hónapra 6,83 százalék). Ezen felül az ügyfelet a lekötési periódus végén egyhavi kamatadó-visszatérítés is megilleti az utolsó havi összeg kamata után.

− Egy ilyen, mondhatni szokatlanul kedvező konstrukciót, mint amilyen a Rugalmas Betét nyilván bizonyos feltételekkel lehet csak igénybe venni. Így van?

− Természetesen. Ezt a valóban kedvező konstrukciót ügyfeleink új megtakarításaikra vehetik igénybe. Feltétel, hogy a betét futamidejének minden hónapjában teljesülő két csoportos beszedési vagy átutalási megbízást bízzanak a bankunkra, és havonta legalább 50 ezer forint egyösszegű jóváírás történjék a bankszámlájukon. Van alsó és felső határa is a betétlekötésnek: partnereink minimum 250.000 forintot, maximum 20 millió forintot helyezhetnek el a Rugalmas Betétben. A legkisebb kivehető összeg 50.000 forint, a lekötés pedig akkor szűnik meg, ha a fennmaradó betét összege 250.000 forint alá süllyed.

- A betéteken kívül - bár tudom, hogy a megtakarítók többsége bankbetétben utazik, azért van más befektetési forma is. Ha jól tudom, a vezető hazai nagybankok között az UniCredit Bank az, amelynél a betétek és a befektetések aránya az utóbbiak javára magasan piaci átlag fölötti, szinte már az európai arányokat közelíti.

- Valóban, ügyfeleinket mindig mindenről igyekeztünk pontosan informálni, így a kedvező hozamlehetőségekről is. Mivel a gyakorlatban is látták, milyen hozamokat érnek el különféle alapjaink, egyre inkább súlyt adtak ezeknek is megtakarításaiknál. Fontos, hogy befektetési alapjaink többsége is rugalmasan kezelhető. Hogy csak egy típusukat említsem, ilyenek az úgynevezett tőkegarantált alapok. Tudni kell, hogy ezek csak a futamidő végén biztosítják a tőke visszafizetését, tehát érdemes a lejáratot megvárni. Viszont ha mégis pénzre lenne szüksége az ügyfélnek, akkor sem kell feltétlenül hozzányúlnia a befektetéséhez, mert választhat hozzá egy lombard hitelt, azaz magának az értékpapírnak a fedezete mellett nyújtott kölcsönt. Így nincs veszélyben sem a tőkegarancia, sem a hozam, amely a lejáratkor lesz aktuális. Ha pedig mégis úgy döntene valaki, hogy megválik az alaptól, a tőzsdén bármikor értékesíteni tudja a befektetési jegyeit, bár az aktuális értékükhöz képest kissé alacsonyabb áron.

- Sok mindent tesznek azért, hogy az ügyfeleik biztonságban érezhessék magukat, bármi is történjen az életükben. Ez csak Magyarországon ennyire fontos?

- Az biztos, hogy a történelmi eseményeknek köszönhetően a magyar lakosság a jövőbeni esélyekre nem tekint felhőtlen optimizmussal. A dolog jó oldala viszont, hogy kreatívak lettünk, akik mindig megtalálják a megoldást. A nagyfokú biztonságigény hazánkban valós ügyfélmagatartás. Igény, amit megtanultunk magas színvonalon kiszolgálni.

' title='
(X)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
123