Prémium

Itthon a megszerzett tudásért éri meg (x)

CFA: 60 éves védjegy

Portfolio
CFA: 60 éves védjegy

A befektetési szakembereket tömörítő nemzetközi CFA Institute idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Varga Pétert, a szervezet hazai tagjának, a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesületének (CFA Society of Hungary) elnökét arról kérdeztük, mi is az a CFA.

Miért gondolja, hogy ez a kerek évforduló jelentőséggel bír Magyarországon is?

A CFA Institute jogelődjét éppen hatvan éve alapította négy, egyesült államokbeli szakmai szövetség. A céljuk az volt, hogy megteremtsék a szakma presztizsét azzal, hogy olyan minősítési rendszert dolgoznak ki, amely nem csak a kritériumokat sikeresen teljesítők szakmai tudását garantálja, de etikus üzleti magatartásukat is. A mára a világ 134 országában több mint 91 ezer tagot számláló szövetség alapítási évfordulója már csak annak mérete és nemzetközi elismertsége miatt is fontos itthon. Ha ehhez hozzátesszük, hogy immár hét éve Budapesten is letehetők a Chartered Financial Analyst (CFA - okleveles pénzügyi elemző) minősítés megszerzéséhez szükséges vizsgák, miközben a hazai szervezetnek immár mintegy 100 tagja van, s honfitársaink közül több mint hetvenen már fokozatot is szereztek, látható, hogy a hazai szakmai életre is komoly hatással van a szervezet.

Egy száztagú szervezet valóban jelentős lenne egy tízmilliós országban?

A hazai pénzügyi szakma legfeljebb néhány tízezer embert jelent. Ha figyelembe vesszük, hogy itt egy felsőfokú végzettséget és néhány éves szakmai tapasztalatot is megkövetelő, teljes egészében angol nyelvű vizsgasorozatról van szó, azt kell mondanunk: a világon mindenütt a szakma legjobban képzett rétegét érinti a fokozatszerzés. Innen nézve igenis komoly eredmény, hogy immár szinte nincsen olyan nagyobb pénzügyi szervezet, ahol ne lenne egy-egy fokozattal rendelkező szakember.

Ennek ellentmondani látszik, hogy sok pénzügyi területen dolgozó nem ismeri a CFA képzést.

Ez nem egészen így van. Sokszor tapasztaljuk, hogy a hazai cégek toborzásért felelős munkatársai nem pontosan tudják milyen speciális szakmai és etikai normák betartását vállalják a fokozatot szerzettek, ugyanakkor a külföldről érkezett pénzügyi vezetők szinte kivétel nélkül ismerik és elismerik a fokozatot. Nem véletlen, hogy sok hazai cég támogatja anyagilag is munkatársait a CFA oklevél megszerzésében.

Miért jó egy cégnek, s miért jó egy munkavállalónak, ha átverekszi magát a három éves megmérettetésen? Megtérül a befektetés?

A vállalatok szakembereik tudását tehetik naprakésszé és világszínvonalúvá azzal, hogy támogatják a fokozatszerzést. Londonban manapság szinte minden komolyabb pénzügyi állás betöltésénél előny a CFA fokozat megléte, s ennek alighanem komoly része van abban, hogy a vizsgákra jelentkezők száma globálisan rendkívül gyors ütemben nő. Amíg 10 éve 30 ezer jelölt vágott neki a vizsgának, addig az idén több mint 90 ezer vizsgázó mérettete meg magát. Persze ettől itthon még távol vagyunk, vagyis - szemben a nyugati trendekkel - nálunk a tapasztalatok szerint nem jellemző, hogy valaki csak azért magasabb fizetést kapna, mert sikeresen teljesítette a folyamatosan naprakészen tartott, igen összetett, a statisztikától a számvitelen át a makrogazdaságig szinte mindent lefedő tananyagra épülő vizsgákat. Sokkal jellemzőbb az, amit az idén június elején tartott vizsga után az egyik jelölt mondott: a sikeres felkészüléshez a felsőoktatásban esetleg korábban már részben el is sajátított ismereteket olyan mélyen és készség szinten kell megérteni, hogy már csak ezért megéri a felkészülés, még ha esetleg magát a világon mindenütt egy időben, azonos kérdésekkel, a csalás lehetőségét teljesen kizárva megíratott vizsgát meg is kellene ismételni.

Tehát a CFA végzettség pusztán nehéz vizsgák sorozata?

Nem, ennél sokkal több. Csak talán ez az, amit kívülről a legtöbben látnak. A szervezet a vizsgák szervezése mellett tagjai számára továbbképzési lehetőségeket kínál, szakmai folyóiratot ad ki, konferenciákat szervez. Emellett informális kapcsolatépítési lehetőséget kínálunk, s a hazai szövetségen belüli működik egy állásközvetítő rendszer is. A szervezet ezen túlmenően ellenőrzi a tagok számára kötelező szigorú etikai normák betartását és szakmai ajánlásokat dolgoz ki, illetve rendszeresen véleményezünk különféle, a pénzügyi életet érintő jogszabálytervezeteket is.

Hogyan ünnepli a még csak kisgyermek korú magyar tagszervezet a CFA Institute kerek évfordulóját?

A 60 éves jubileumot az egyes tagszervezetek világszerte különféle speciális eseményekkel ünneplik. Van, ahol golfversenyt rendeznek, másutt konferenciára invitálják a tagságot. Mi a Budapesti Corvinus Egyetemmel és a CEU Business Schoollal közösen tanulmányi versenyt szerveztünk és rendezünk egy szakmai előadással egybekötött ünnepi estet is.

http://www.cfahungary.hu
http://www.cfainstitute.org
(X)
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
123