Prémium

Igazi harcos, új csatamezőn (x)

Interjú Kropkó Péterrel és Bene Jánossal

Portfolio
Mitől lesz valakiből győztes? A válasz egyszerű: profinak kell lennie abban, amit vállal. Kropkó Péter tizenkétszeres Ironman bajnok példamutató sportpályafutása után most az üzleti élet szereplőinek igyekszik átadni mindazt a tapasztalatot, amit a sportban megtanult. Bene Jánossal, a Generatív Tanácsadó Iroda vezetőjével erről és közös könyvükről, közös munkájukról meséltek.
Az interjú apropója, a Kropkó Nap. Április 12-én délután 4 órakor a Stefánia Palotában minden érdeklődő bepillantást nyerhet a sportszellemében elérhető üzleti sikerek módszertanába. Részvételi szándékát az ingyenes rendezvényen jelezze a stumpfa@generativ.hu email címen!


3,8 kilométer úszás,
180 kilométer kerékpározás,
és egy maratoni táv: 42,5 km futás - mindezt 8-9 óra alatt.

A legtöbb ember szerint ezt valakinek önszántából végigcsinálni, mégpedig nem is egyszer, hanem szinte hivatásszerűen, no, az valami egészen "más", mint a hétköznapi munka.

Képtelenség...! Lehetetlen...! Elérhetetlen...!
Gyakran mondjuk a fenti mondatokat magán és üzleti életünkben egyaránt.
Kropkó Péter szerint - aki a fenti távokat, vagyis az Ironman versenyt ötvenegy alkalommal teljesítette - a két dolog: sport és üzlet, alapjában ugyanaz: "csak" jól és tudatosan kell csinálni.
Bene Jánossal közösen írt "Megtettem, mert elhittem" című könyvükben és a Generatív Tanácsadó Iroda kifejezetten a sport és az üzleti élet közötti hasonlóságokra, összefüggésekre épített tréningjeivel szeretnének hozzájárulni az egyes emberek és cégek elérhetetlennek tűnő céljainak megvalósításához.

Könyvet írtatok Péter sportpályafutásáról és együtt is dolgoztok. Milyen a Megtettem, mert elhittem fogadtatása?
Bene János: Nagy sikere van, különösen a sportkönyvek között. Magyarországon az ilyen kiadványok általában 1500 példányban fogynak el. A Megtettem, mert elhittem már a kiadás előtt 2000 példányban kelt el, most a második utánnyomásnál tartunk.

Az írás nem csak az olvasónak ad valamit, de az is fejlődik általa, aki létrehozta. Nektek mit adott ez a könyv?
Kropkó Péter: Ahogy befejeztem a versenysportot, negyvenkét éves pályakezdő lett belőlem, hiszen most kezdtem az első olyan munkámat, ami nem élsport. Ez ahhoz hasonlít, mint egyik szobából átlépni a másikba, ahol teljesen más mértékrendszer uralkodik. A könyv elkészítése abban segített, hogy átkonvertáljam a mértékegységeket és kielemezzem az első szobában történteket, hogy felkészülten léphessek át az újba. A versenyszellem, a hozzáállás alapvetően ugyanaz: a feladatot végig kell csinálni. Csak a feladat változott.

B. J.: Számtalan embert láttam, akik a tréningek után, az ott elhangzottak, átéltek hatására életmódot váltottak, ami természetesen pozitívan kihatott üzleti teljesítményükre is.

Péter hihetetlenül motiválóan hat az emberre. Megismerkedésünk után felültem a biciklire és elkerekeztem Szentendréig. Igaz, majdnem belehaltam, de attól kezdve rendszeresen sportolok - persze nem profi szinten.

K. P.: Nem is ez a fontos. A lényeg az, hogy magadhoz mérten teljesíts. Az kell, hogy jól érezd magad, jó legyen sportolni. Persze vannak fontos tényezők, amikre oda kell figyelni, hogy egészségesek, jó fizikumúak maradjunk, erről a könyvben is szó van. Például a táplálkozás. Én nagyon szeretem a sushit, és most lehet, hogy valaki elborzad, hogy nyers halat eszem rizzsel, de gondoljunk csak bele, milyen tiszta lehet az a hal, amit nyersen is meg lehet enni...!

Ha már a sushinál tartunk, Péter, téged a sportpályafutásod során külföldön sokkal jobban elismertek, mint itthon. Japánban szobrot állítottak neked, iskolákba hívtak meg. Amikor visszavonultál, nem gondoltál arra, hogy ne itthon telepedj le?
K. P.: Persze, amikor a lehetőségeket mérlegeltük Andival, a feleségemmel, ez is előkerült. De én, mint pályakezdő, annyiban más voltam akkor, mint az átlag, hogy azok a dolgok, amikért általában külföldre mennek az emberek - ház, autó, ami az induláshoz kell -, ezeket mi már megszereztük a sport által.

Visszatértünk tehát a sporthoz: a jó sportteljesítményhez nem csak a testi erőnlét, de jó felszerelés is szükséges, nem? Ugyanígy van ez az üzleti életben is?
B. J.: A sporteszköz ugyanaz, mint az üzletben az infrastruktúra, tehát, hogy egy kézenfekvő példát vegyek, mint a tőzsdézőnek a Portfólió - megkönnyíti a dolgod. Viszont sokan vannak, akik jó minőségű autóikban, korlátozó gondolatokkal a fejükben helytelen irányba hajtanak, eszeveszett sebességgel. Nyomják a gázt, és nem tudják, hova érkeznek, sem mérni, sem menedzselni nem tudják a saját teljesítményüket.

K. P.: Itt van rajtam most ez a Polar pulzusmérő óra. Mérni tudom a saját teljesítményem, pontosan tudom, hol tartok. De a legfontosabb az edzésterv: hogy kitűzz egy célt és ahhoz tartsd magad. Ugyanez meg kell, hogy legyen az üzletben is. Ezt a hasonlóságot igyekszünk megmutatni a könyvünkben. Már a Generatívban dolgoztam, mikor egyszer megkérdeztem Jánost valamiről, hogy ezt hogyan csináljam, mire ő csodálkozó tekintettel, széttárt tenyérrel válaszolta: "de hát leírtad a könyvedben". És tényleg! Ott volt, a megoldás, csak át kellett ültetni az adott helyzetre!

Tehát az üzlet és a sport alapvetően ugyanazt a hozzáállást igényli?
B. J.: A profi üzleti magatartás és a professzionális sportoló gondolkodása nagyon hasonlít egymásra. Mikor Péter még aktívan sportolt, azt kérdeztem tőle, hogy amikor a tizenkettedik kört futja a Margitszigeten, nem gondol arra, hogy fusson most már más...?

K. P.: Úgysem látja senki...

B. J.: Vajon mi viszi rá, hogy folytassa? Hogy egy szólással éljek, nem a kutya mérete számít a harcban, hanem a harc mérete a kutyában . Az üzletben is előfordul, hogy valakinek hullámzó a teljesítménye. Először keményen dolgozik, keres is sok pénzt. Erre megnyugszik, már nem dolgozik olyan kitartóan, és amikor megijed, hogy csökken a bevétel, már sokkal nehezebben kezdi újra.

Ott van a baj, ha egy embernek vagy cégnek már nincs kitűzött célja és csak az elért pozíció megtartása miatt aggódik.

Mások pedig csak vágyakoznak a sikerre és egyszer sem érik el azokat a célokat, amelyek után sóvárognak.. Mindent és mindenkit okolnak a sikertelenségükért, pedig a legnagyobb korlát a saját gondolkodásukban és napi működésükben van. Ezeket a korlátokat bontogatjuk le a tréningeken Péter közreműködésével.

Hogyan néz ki egy ilyen tréning?
B. J.: Három lehetőség van: részt lehet venni egy motivációs előadáson, amit Péter és egy tréner közösen tartanak. Van azután a több napos tréning, ahol közösen beazonosítjuk a célokat, és "edzéstervet", vagyis cselekvési tervet készítünk ezeknek a most még elérhetetlennek tűnő céloknak a megvalósítására. Az outdoor csapatépítés során pedig megmutatkozik a résztvevők valódi személyisége, amivel megint csak hatékonyabbá tehető a közös munka. Lesz hamarosan egy nyílt napunk is, a Kropkó Nap. Április 12-én délután 4 órakor a Stefánia Palotában minden érdeklődő bepillantást nyerhet a módszereinkbe.
Részvételi szándékát az ingyenes rendezvényen jelezze a stumpfa@generativ.hu email címen!



Falussy Anett

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123