FONTOS Majd 40 éves mélypontról fordult vissza jen: ez a részvényeidet sem kíméli!
Prémium

Ki és mit vásárol? Felvásárlási trendek a régióban (x)

Portfolio
Közép-európai régiónk vállalatai elérték azt a tőkeerőt, hogy a határon átnyúló tranzakciókban immár jelentős szerepet játszanak. Az évtized elején megindult tőkeexporthoz a legnagyobb vállalatok után folyamatosan csatlakoznak a középvállalatok is. Hercku Györggyel, a K&H Bank corporate finance részlegének vezetőjével a régiós tranzakciós trendekről beszélgettünk.
Herczku György az október 18-án megrendezésre kerülő 2. Közép-Európai Vállalatfinanszírozási és Kockázati Tőke Konferenciánk előadója lesz.
A közép-európai piacon jelentkező akvizíciós aktivitás milyen arányát képviselik a régión belüli, határon átnyúló ügyletek?

A régión belüli határon átnyúló tranzakciók néhány éve váltak realitássá, de azóta jól látható ennek a folyamatnak a felerősődése. A kevés, de nagy értékű (100 millió Euró feletti) ilyen tranzakciók ma már domináns részt hasítanak ki a teljes M&A üzletből Közép-Kelet Európában (KKE). Ugyanakkor az EU csatlakozás óta nemcsak a Nyugat-Európai középvállalati szegmens, de a régióban megerősődő középvállalatok is növelték határon átnyúló vállalatfelvásárlási aktivításukat és a helyi vagy KKE fokuszú corporate finance tanácsadók nagy örömére mindez jelentősen emelte a tranzakciók számát a 10 és 30 millió Euró közötti akvizíciók tekintetében is. Különösen igaz ez a visegrádi országokon belüli tranzakciókra, amely azért jóval később keződött el, mint azt az elemzők többsége várta.

Mely szegmens (vállalati méret és szektorok) az, ahol a régión belüli akvizíciók a meghatározók és nem a régión kívülről jövő felvásárlási szándékok?

A régión belüli akvizíciós aktivitás felerősődése egyértelműen annak köszönhető, hogy bizonyos társaságok a saját iparágukban "kinőtték" a saját országukat és a hazai, sok esetben monopolisztikus piacon megszerzett és felhalmozott összegekhez keresik a terjeszkedési lehetőséget egy kevésbé fejlett vagy még nem konszolidált piacon. Ez a folyamat már több éve elkezdődőtt a nagyvállalati piacon több iparágban is (pl. Magyarországon a telecom, olaj, bank, Csehországban energetika, Lengyelországban olaj és IT területen), de folyamatosan gyűrűzik be a középvállalatok szintjére is. Ugyanakkor ezek a cégek versenyképesebbek is tudnak lenni, mert a földrajzi elhelyezkedés sok esetben nagyon szinergiákat biztosít a régióban lévő cégeknek, mint távolabbról jövő társaiknak.

A régión belüli tranzakciók mely jellemzőkben térnek el leginkább a multinacionális cégek által végrehajtott felvásárlásoktól?

A legnagyobb különbséget és egyben a legnagyobb kihívást a régiós ügyletekben a sok esetben meglévő szomszéd országgal szembeni ellenszenv leküzdése vagy menedzselése jelenti. Multinacionális vállalatok esetében is lehet(ett) hasonló problémákkal találkozni, de ezen cégek több kontinensre kiterjedő aktivitása és jobban védhető szakmaisága miatt ez kevésbé jelent problémát.

2. Közép-Európai Vállalatfinanszírozási és Kockázati Tőke Konferencia:
RÉSZLETES PROGRAM, ELŐADÓK, JELENTKEZÉS
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a leleplezés: 100 ultragazdag ember él Magyarországon

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet