FONTOS Majd 40 éves mélypontról fordult vissza jen: ez a részvényeidet sem kíméli!
Prémium

Céges körbetartozás: ha nem fizetsz, tönkremegyek (x)

Portfolio
Az utóbbi években a körbetartozás az építőipar fő jellemzőjévé vált, de hasonló gondokkal küzdenek más iparágak is. A romló fizetési morál elsősorban a kisvállalkozásokat sújtja, amelyeknek létét veszélyeztetik a késedelmes kifizetések, derül ki az mfor.hu körképéből.
A Coface nemzetközi hitelbiztosító által közzétett adatok alapján a fizetési index a nyár derekára már megközelítette a száz napot, ami jelentős romlást jelent az év eleji 81 naphoz képest. Az elemzés arra is rámutat, hogy a késedelmesen fizetők mellett az egyáltalán nem fizető ügyfelek száma is növekedett.

A kisvállalkozásokat érinti legérzékenyebben a körbetartozás

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet a körbetartozások mértékére a hosszú lejáratú követelések arányának elemzésével hívja fel a figyelmet. Eszerint míg a nagyvállalatoknál a tavalyihoz képest 11 százalékos a körbetartozások arányának növekedése, addig a közepeseknél 19, a kicsiknél pedig 28 százalékos. A kereskedelmi kamara által végzett felmérés szerint pedig a kisvállalkozások behajthatatlan követelései elérik az árbevételük 15-20 százalékát, ami megegyezik a nyereségaránnyal, így a vállalkozások fenntartása kerül veszélybe. Cégbírósági adatok szerint növekedést mutat a fizetésképtelenné váló cégek száma is: az 1997-es 2750 darabhoz képest 2004-ben elérte a 8 ezret.

A malomiparban például csak tavaly jelentkeztek először a késedelmes fizetés okozta gondok. Mivel az alapanyagok felvásárlása adott időpontban, az értékesítésnél jóval korábban történik - ezt hitelből finanszírozzák -, a termékárak zuhanása és a kamatlábak emelkedése együttesen nehéz helyzetbe hozta a többletkapacitásokkal rendelkező malomipart. A rendkívül éles piaci versenyben a késve fizetést a cégek túlélést biztosító eszközként vetik be.

A rendkívül kis tőkeigényű szolgáltatási szektorokban - mint amilyen például a fordítói vagy tolmácsolási tevékenység is - szintén jellemző a körbetartozás. Mivel a fordítóirodák általában külső megbízottakkal végeztetik el a tényleges munkát, a díjat csak akkor utalják át, amikor a megrendelő kifizette. Ezek a cégek viszont nincsenek felkészülve arra, hogy a nem fizető ügyfelek helyett teljesítsék a kifizetést alvállalkozóik felé, így nem ritka a több hónapos várakozás sem. Az építőiparban viszont már nemcsak a teljesítés késlekedésére, hanem a csalások megszaporodására is panaszkodnak a vállalkozók.

A likviditási gondokat azonban nemcsak az eleve csalásra játszó megrendelők, hanem az állami szféra is generálja. Az áfa-visszatérítés esetleges csúszása miatt az exportáló cégek például eleve késve fizetnek, illetve ha a megnyert pályázati pénzek nem érkeznek meg időben, a beruházást kivitelező felé is csúszhat a pénzügyi teljesítés. Az állami és önkormányzati megrendelések késői kifizetése, melyek az építőipar igen jelentékeny szegletét teszik ki, szintén okozhatják az alvállalkozók likviditási gondjait.

ÉVOSZ: kiszűrnék a kétes hírű vállalkozókat

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) adatai szerint a körbetartozások nagyságrendje mintegy 3 milliárd forintot tesz ki az építőiparban, míg más szakértők akár 100 milliárdos nagyságrendet is reálisnak tartanak. Nagy János, az ÉVOSZ ügyvezető igazgatója szerint szükség lenne egy feketelista összeállítására azokról a megrendelőkről, amelyek csak hosszú késedelemmel, illetve egyáltalán nem fizetnek az építőipari cégeknek.

Az ÉVOSZ a szakma összefogására szólított fel, amelynek révén a jogszerűen működő piaci szereplők megalkotnának egy "építési kódexet". Ez magában foglalná a tisztességes működés szabályait, illetve egyértelmű útmutatást adna a vállalkozások számára az ágazatban felmerülő problémák kezelésére.

Az építőiparnak elengedhetetlen szüksége lenne a kétes hírű vállalkozók és megrendelők kiszűrésére. Az iparágban mintegy 270 ezren dolgoznak, de 80 százalékuk olyan mikrovállalkozás tagja, amely 1 és 3 fő közötti létszámot foglalkoztat. Mindössze 20 olyan cég működik az országban, amely legalább 300 dolgozót foglalkoztat. Az Ausztriában működő 8 ezer magasépítésben tevékenykedő céghez képest a magyar 80 ezres adat egyértelműen túlzónak tűnik.

Valódi megoldást azonban csak a gazdaságélénkítő programok jelenthetnek erre a problémára. Az építőiparban például a körbetartozás nagyságrendjének drasztikus emelkedése a lakáseladások megtorpanásával hozható összefüggésbe. Mivel az építőipari cégek elegendő tőke híján nem tudják a teljes beruházást finanszírozni, a még félkész lakások legalább felét el kell adniuk ahhoz, hogy folytatni tudják a munkálatokat. A nehezedő hitelfeltételek és a pangó piac miatt azonban az értékesítés egyre nehezebb. A hiányzó összegeket pedig tulajdonképpen az alvállalkozók felé fennálló tartozások teszik ki.
Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a leleplezés: 100 ultragazdag ember él Magyarországon

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
123