FONTOS Majd 40 éves mélypontról fordult vissza jen: ez a részvényeidet sem kíméli!
Prémium

Kötvényt bocsát ki az ELLA Bank (x)

Portfolio
Lakáshitelek és direktbanki számla az ELLA Banktól


' title='

A PSZÁF tavaly áprilisi határozata megnyitotta az utat az Első Lakáshitel Országos Takarékszövetkezet előtt, hogy kereskedelmi bankká alakuljon. Az átalakulás névváltozással is járt, a cégbíróság döntésének megfelelően ELLA Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank Rt. (röviden ELLA Bank) lett a társaság neve. Az ELLA Bank vezérigazgatóját, Füzes Sándort kérdeztük a direktbanki múltról és a kereskedelmi banki tervekről.

A társaság története 1999 márciusáig nyúlik vissza. Az akkor még EuroDirekt Országos Takarékszövetkezet névre hallgató jogelőd a mai napig az egyetlen takarékszövetkezeti múltú hitelintézet, amely az 1996-ban elfogadott új hitelintézeti törvény szabályozása alapján kapott működési engedélyt. Nem ez az egyetlen különlegesség az ELLA életében.

- Az EuroDirekt fiókhálózat működtetése nélkül, közvetlen értékesítési csatornák segítségével (direktmarketing, internet, pénzügyi tanácsadók) jelent meg a pénzügyi szolgáltatások piacán, a forrásgyűjtésben a látra szóló betétekre összpontosítva. A módszerünk attól volt újszerű, hogy aki nálunk akart számlát nyitni és működtetni, annak nem kellett fizikailag is találkoznia a pénzintézet képviselőivel, nem kellett fiókot keresnie és ott személyesen megjelennie. Ehhez a megoldáshoz a jogi kereteket is meg kellett találni.

Az első években a folyó- és betétszámla termékre koncentrált az ELLA, stratégiájában változás 2001 végén kezdett körvonalazódni. Ekkor kerültek ugyanis kapcsolatba jelenlegi tulajdonosukkal, a Royalton Capital Investors (RCI) befektetési alappal. Az alap pénzügyi hátterét jól ismert nevek alkotják: az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank); a DuPont Capital Management Co.; a Caisse de Depot et Placement du Quebec Capital International (a kanadai Quebec tartomány legnagyobb nyugdíjalap-kezelője); valamint a State Street Bank & Trust Co. Az RCI által alapított, luxemburgi székhelyű Mortgage Holding S.A. 2003 júniusában 10%-os tulajdonrészt vásárolt a takarékszövetkezetben. Ezzel egyidejűleg megváltozott a takarékszövetkezet neve is Első Lakáshitel Országos Takarékszövetkezetre, hangsúlyozva a lakossági jelzálog-hitelezési tevékenységet.

- Saját terveink és az új tulajdonos elképzelései szerencsésen találkoztak, ennek megfelelően született meg a döntés arról, hogy a takarékszövetkezet - a hazai banktörténelemben először - kereskedelmi bankká alakul át - folytatja a visszatekintést a Vezérigazgató. A kereskedelmi banki forma nagyobb szabadságot ad az ügyfelek kiszolgálásában és új termékek bevezetésében úgy a hitelezési, mint a számlavezetési termékek területén.

Az átalakulás törvényes módját a PSZÁF szakemberivel közösen találta meg és járta végig a pénzintézet vezetése. A feladat nem volt egyszerű, mert egyrészt fenn kellett tartani a zavartalan üzletmenetet, másrészt a Mortgage Holding S.A. az ELLA Bank jegyzett tőkéjében 90,25%-osra növelte tulajdonosi részesedését.
A lakossági jelzálog-hitelezési tevékenység elindulásával fiókhálózat kiépítésébe is kezdett az ELLA.


- Az ELLA fiókok nem a hagyományos értelemben vett bankfiókok. Mi az értékesítési központokat családiasabb hangulatúvá építettük ki, ezt részben megkönnyítette, hogy az általunk LAKÖ-nek (Lakáshitel Központ) nevezett egységekben készpénzforgalom nincs. Így ott az sem gond, hogy játszósarok legyen a gyerekeknek, ha egy család az ügyintézésre csak a gyerekeivel együtt tud eljönni. Az ügyfeleket legtöbbször előre egyeztetett időpontokban fogadjuk, így nem kell várakozniuk sem.

Az elmúlt egy évben mit tart a legfontosabb eredménynek az ELLA Bank életében?

- A legfontosabb, hogy az ELLA Bank már ledolgozta a termékskálában kezdetben meglévő lépéshátrányát. A mérlegfőösszegünk jelenleg 38 milliárd forint, hitelállományunk továbbra is dinamikusan növekszik, ügyfeleink száma meghaladja a 40 ezret, amelynek háromnegyede számlavezetés. Az ELLA által megcélzott ügyfélkör az átlagembereket takarja, ezt mutatja, hogy az átlagos jelzáloghitel mértéke 4-5 millió forint. Az elmúlt fél év számainak tükrében elmondható, hogy az új lakáshitelek piacán részesedésünk jóval meghaladja méretarányunkat, azaz a piaci átlagnál sokkal dinamikusabban növekszünk.

Miben más az ELLA Bank mint a többi kereskedelmi bank a piacon?

- Mivel az ELLA Bank egy viszonylag új, lakossági jelzálog-hitelezésre és bankszámla szolgáltatásokra specializálódott pénzintézet, már a jogelőd cégek ideje alatt is igyekeztünk megkülönböztetni magunkat néhány újszerű megoldással. Ezek egyike, hogy a betétesek pénzét teljeskörűen biztosítjuk. A nálunk elhelyezett betétek visszafizetése nemcsak az Országos Betétbiztosítási Alap által garantált mértékig, hanem afelett is, a teljes összegig szavatolt. Ezt az teszi lehetővé, hogy bankári felelősségbiztosítást kötöttünk a Lloyd’s of London biztosítási piacán. Ezt a tényt igyekszünk kommunikációnkban is kihasználni. Ennek a megkülönböztetésnek hitelintézetté alakulásunk mellett is értéke van, így ezt a biztosítást továbbra is fenntartjuk. A bankszakmában nélkülözhetetlen a bank és az ügyfél közötti bizalom, úgy gondoljuk, hogy az említett megoldással vállalható "garantált banki szolgáltató" titulus ezt a bizalmat erősíti.

- Ugyanakkor az ELLA Bank nem univerzális szolgáltató, és nincs is olyan célkitűzésünk, hogy azzá váljunk. A lakossági jelzálog-hitelezés területén szeretnénk számottevő részesedést szerezni, itt szeretnénk, ha a szakértő piaci szereplő képe alakulna ki rólunk az ügyfelekben.

Az ELLA Bank a közeljövőben ismét úttörő lépést tesz. A hazai pénzügyi szereplők között elsőként egyedi kötvénykonstrukcióval rukkol elő. A kötvénykibocsátásra ősz végén kerül sor, lakossági jelzálogjoggal fedezett követelésekre épülő biztosítéki rendszer mellett. Az ELLA Bank egy 3 éves, 3 hónapos BUBOR változó kamatozású fedezett kötvényt bocsát ki. A jegyzéssel kapcsolatban további információ az ELLA Banknál Pomázi Kálmántól szerezhető be.

(X)
Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a leleplezés: 100 ultragazdag ember él Magyarországon

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123