Prémium

Mindig valami újdonság - Profitmix és Euró Pénzpiaci a CIB-től (x)

Portfolio
Drasztikusan nőtt a népszerűsége a befektetési alapoknak hazánkban az elmúlt időszakban. Az év eleje óta a befektetési alapokban kezelt vagyon megközelítőleg 70%-kal emelkedett. A tőkepiacok jó teljesítménye ismét visszahozta a megtakarítók bátorságát, hogy szabad pénzeszközeiket befektetési jegyben tartsák. A piac kínálta lehetőségekkel a CIB Befektetési Alapkezelő Rt. igen jól élt, az általa befektetési alapokban kezelt vagyon 120%-kal, a piaci dinamika közel kétszeresével nőtt. A kínált termékek között egyre több az újdonság, a garantált alap mellett a devizában denominált pénzpiaci alap is megjelent a palettán. Az, hogy a befektetők egy része tart a forint esetleges gyengülésétől a következő időszakban a devizadenominált termékek felé irányíthatják a figyelmet - mondta el Dr. Cseh György, a CIB Alapkezelő vezérigazgatója.


' title='
Az utóbbi időszak a befektetési alap piacon szerénytelenség nélkül boomnak hívható. Hogyan használta ki a lehetőségeket a CIB Alapkezelő?

A CIB alapokban kezelt vagyon dinamikus növekedése a 2003-2005. félév közötti időszakban figyelhető meg a legjobban. A 2003.év végi 23 mrd-hoz képest 2005. szeptember elejére közel háromszorosára nőtt az alapokban kezelt vagyon. A tőkebeáramláson túl említést érdemel, hogy számos új alapunk indult ezen időszakban. 2003. szeptemberében indítottuk a CIB Ingatlan Alapok Alapját. Ezt követően, 2004. augusztusában újabb két alappal - a Konvergencia és az Indexkövető Alappal - lépett piacra a CIB Alapkezelő:. Az idei év eddigi újdonságai a CIB Tőkegarantált Alap és a CIB Betét Alap. Így a jelenleg 8 nyíltvégű és egy zártvégű alapban kezelt vagyon meghaladja az 58 Mrd forintot.

A termékinnováció, a befektetői igények minél teljesebb kiszolgálása fontos tényezője a versenyben maradásnak. Mit tesz a CIB Alapkezelő, hogy ügyfelei minél inkább személyre szabott megoldásokat kapjanak?

2003. október - 2005. március között több mint a duplájára nőtt a befektetési alapok száma az Alapkezelőnél. A termékpaletta szélesítése változatlan lendülettel tart, szeptember-október folyamán két újabb befektetési alappal bővül a befektetési lehetőségek kínálata, amelyeket még az idén további új befektetési alapok követnek. A dinamikus bővítésének köszönhetően egy olyan univerzális termékstruktúra jött, illetve jön létre és bővül folyamatosan, amely a legszélesebb spektrumban alkalmas a különböző várható hozam - kockázat elvárással rendelkező lakossági és vállalati ügyféligények kielégítésére.

Milyen új alapok említhetők a termékfejlesztéshez kapcsolódóan?

Legújabb alapjaink a CIB Profitmix Alap és a CIB Euro Pénzpiaci Alap. A CIB Profitmix Alap egy 3 éves futamidejű termék, bármikor visszaváltható nyíltvégű alap. A termék hatékonyan ötvözi a kockázatmentes befektetést a banki kamatokat, állampapír hozamokat lényegesen meghaladó részvénypiaci hozamkilátásokkal. A befektetési jegyek esetében a futamidő végén a tőke visszafizetése garantált, az alap első évben fix 5% hozamot fizet, a 2. és a 3. évben pedig a nyugat-európai, amerikai, japán és régiónk - ennek részeként, pedig a hazai - részvénypiac teljesítményét teszi elérhetővé legfeljebb 15-15%-os mértékig, így az elérhető maximális hozam a teljes futamidőre akár 35% is lehet. A hozamok minden évben kifizetésre kerülnek, s az alapnak jó kilátásai vannak magas részvényhozamok elérésére, ugyanis az alap részvényhozamait termelő részvénykosár a multidiverzifikáció elvén került összeállításra, azaz nemcsak a területi, hanem az iparági, és kibocsátás pénzneme szerinti kitettség is minimalizálásra került.

Az Alapkezelő tőkegaranciát vállal a befektetett összegre. Ez hogyan, mikor érvényesíthető?

Az Alapkezelő valóban garantálja a befektetett tőke visszafizetését, de ez csak a futamidő végén érvényes. Aki befektetési jegyeit a futamidő vége előtt kívánja visszaváltani, arra a tőkegarancia nem vonatkozik.

Bár az alap igen diverzifikált befektetési stratégiát valósít meg, mi történik egy jelentősebb részvénypiaci árfolyameséskor?

Amennyiben kedvezőtlen folyamatok alakulnának ki a részvénypiacokon, akkor az egyes értékpapírok esetleges árfolyamveszteségét maximum -15%-ig vesszük figyelembe a többi részvény árfolyamemelkedése terhére. Ha a teljes részvénykosár negatív teljesítményt ér el, akkor - a kockázatos egyedi részvény-befektetésekkel szemben egyedülálló módon - az alap az összes negatív hatást semlegesíteni tudja, és az ügyfelek által befektetett pénzt az Alapkezelő a futamidő lejáratakor visszafizeti.

A garantált alapok igen megszaporodtak az utóbbi időben a piacon. Tesz-e valamit a CIB, hogy termékét a konkurenciánál vonzóbbá tegye?

A CIB Profitmix Alap jelenlegi kibocsátását az teszi még vonzóbbá, hogy az alap befektetőinek - értékesítési kampányunk keretében - kiemelkedően kedvező akciós betétlekötési lehetőséget kínálunk fel, amely révén - a jelenlegi erősen csökkenő kamatkörnyezet ellenére - a befektetők rendkívül kedvező, évi 9%-os akciós kamaton tudnak bankbetétet lekötni, ez jelenleg a legmagasabb a piacon található banki betétkamatok között.

Kinek kínálják az euró pénzpiaci alapot?

A CIB Euro Pénzpiaci Alapot bárkinek tudjuk ajánlani, de elsősorban azoknak célszerű ezt választani, akik euró megtakarításokkal, bevételekkel rendelkeznek, és ezen pénzeszközeiket a közeljövőben fel is szeretnék használni. Az alap nagy előnye, hogy a bankbetétek, állampapírok jelentette kötöttséget nem kell vállalni, és "hozamveszteség" sem keletkezik az említett termékekhez képest.

Hogyan juthatnak a befektetők ehhez a két új termékhez?

A CIB Profitmix Alap jegyei 2005. szeptember 12-től 2005. október 28-ig jegyezhetőek a CIB Bank országos fiókhálózatának bármelyik egységében, a CIB Euró Pénzpiaci Alap sikeresen lezárult jegyzési időszaka után a befektetési jegyek folyamatos forgalmazása 2005. szeptember 22-én indul.

(X)


Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a leleplezés: 100 ultragazdag ember él Magyarországon

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123